Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Τετραετής και πάλι η θητεία των δημάρχων

«Το υπουργείο προσανατολίζεται στην αλλαγή του ισχύοντος ακραία πλειοψηφικού συστήματος που διέπει την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και τη συγκρότηση όλων των οργάνων, στην εσωτερική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων υπέρ των συλλογικών και των δημοκρατικών εκλεγμένων οργάνων έναντι της σημερινής δημαρχοκεντρικής και περιφερειαρχοκεντρικής λειτουργίας, στην εκτεταμένη και σε βάθος ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση, ώστε η Αυτοδιοίκηση να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και τέλος στη θέσπιση πραγματικών συμμετοχικών θεσμών και διαδικασιών». 
Τα παραπάνω αναφέρει με έγγραφο του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, επιβεβαιώνοντας όσα είχα αναφέρει πριν από δύο εβδομάδες στους δημοσιογράφους. 
 
Ομως την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε και η συνδιάσκεψη του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκεί ειπώθηκαν πράγματα πιο συγκεκριμένα. 
Η θητεία των δημοτικών αρχών θα επανέλθει στην τετραετία και το σύστημα θα είναι απλή αναλογική. 
Υπάρχουν δύο σενάρια για την εκλογή του Δήμαρχου.
Το πρώτο θέλει εκλογή δημάρχου από το εκλογικό σώμα με 30% και με δεδηλωμένες προγραμματικές συνεργασίες πριν από τις εκλογές. Ετσι ο εκλεγμένος δήμαρχος που δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει δημοτικούς συμβούλους και άλλων παρατάξεων. 
Το Δεύτερο θέλει τον δήμαρχο να εκλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο. 
Και το τρίτο να υπάρχει δυνατότητα να ψηφίζει ο πολίτης και δεύτερο δήμαρχο πέραν της πρώτης επιλογής. 
Γενικά πάντως τονίστηκε στην συνδιάσκεψη ότι δεν θα προταθεί αναλογικότερο σύστημα, αλλά απλή αναλογική.πηγή