Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ανάπλαση στη Δραπετσώνα ζητούν έξι δήμαρχοι

Τις δυνάμεις τους ενώνουν έξι δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, προκειμένου να προχωρήσει η ανάπλαση και αξιοποίηση της πρώην βιομηχανικής ζώνης στη Δραπετσώνα, συνολικής έκτασης 640 στρεμμάτων, με τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού και ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας και με αποχαρακτηρισμό της περιοχής από βιομηχανική ζώνη. 
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα στο παλαιό δημαρχείο της πόλης, οι δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας Πειραιά, (Πειραιάς, Δραπετσώνα-Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια-Ρέντης, Πέραμα-Σαλαμίνα), αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, συμφώνησαν να προχωρήσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με παρεμβάσεις και δράσεις. 
Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπεσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ανέφερε ότι στο ρυθμιστικό σχέδιο, η αλλαγή του οποίου μπορεί να γίνει σε ένα από τα νομοσχέδια που θα έρθουνε σύντομα στη Βουλή, θα πρέπει να προβλέπεται ότι στον χώρο δεν θα υπάρχουν πλέον βιομηχανικές χρήσεις. 
Επίσης, ζήτησε ο συντελεστής δόμησης από το 0,6% που είναι σήμερα να πάει στο 0,1% και να κατοχυρωθεί η χρήση γης στη συγκεκριμένη περιοχή ως χώρος πρασίνου, παιδείας, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού. 
«Δεν μπορεί, το 2015, στα 75 μέτρα από το τελευταίο σπίτι της πόλης να λειτουργεί διυλιστήριο» ανέφερε ο δήμαρχος. «Η πόλη δεν θα το επιτρέψει. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιθετική επένδυση που βάζει σε κίνδυνο και την υγεία και την ασφάλεια του ευρύτερου Πειραιά» προσέθεσε. 
Τόνισε, επίσης, ότι αυτό που θέλουν να γίνει είναι να γίνει ο χώρος επισκέψιμος «ώστε να μπορούν οι δημότες της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά να νοιώσουν για το τι παράδεισο μιλάμε». Προσέθεσε ότι ο δήμος μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, η οποία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, θα επιδιώξει να υπάρξει ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και απηύθυνε κάλεσμα στις τοπικές κοινωνίες να σταθούνε δίπλα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία. 
Αναλύοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης, ο κ. Βρεττάκος είπε ότι η Εθνική Τράπεζα κατέχει μία έκταση 240 στρεμμάτων, για χρέη του ομίλου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη στο ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 110 στρέμματα λιμενικής ζώνης, που είναι παραχώρηση του ελληνικού Δημοσίου στο δημόσιο ΟΛΠ, η οποία πρέπει να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να σταματήσει αυτό που έχει γίνει σήμερα, δηλαδή ο ΟΛΠ να παραχωρεί τον συγκεκριμένο χώρο με σύμβαση στη HEG( θυγατρική της Aegean) για παραλαβή και διαχείριση υγρών αποβλήτων. Ακόμη, στον συγκεκριμένο χώρο κατέχουν στρεμματικές εκτάσεις η εταιρεία Lafarge-AΓΕΤ Ηρακλής, η OilOne του Δημήτρη Μελισσανίδη, η εταιρεία ελληνική καύσιμα του ομίλου Λάτση, αλλά και ο δήμος Δραπετσώνας. 
Τέλος, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει λόγο και πως ο δήμος συζητάει με τους ιδιοκτήτες της συγκεκριμένης γης στην κατεύθυνση αλλαγής του ρυθμιστικού σχεδίου και σε συγκεκριμένες χρήσεις γης. Δεν απέκλεισε, εξάλλου, το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την Εθνική Τράπεζα να παραμείνει σε αυτήν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά να παραχωρηθεί για αξιοποίηση στον δήμο, ούτε και το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης συγκεκριμένης έκτασης. 
Σε αυτό το σημείο, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιδιωχθεί συνάντηση και συνεννόηση με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την αξιοποίηση του χώρου και τόνισε ότι η ανάδειξη της αξιοποίησης της έκτασης των Λιπασμάτων αποτελεί επιλογή στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας και των Δήμων «να διαμορφώσουν μια νέα συναντίληψη και να αθροιστούν δυνάμεις» για ένα εναλλακτικό σχέδιο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.  


Το ιστορικό της έκτασης σύμφωνα με τον δήμο 
Το τμήμα 240 στρεμμάτων των Λιπασμάτων Δραπετσώνας ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και συνορεύει με έκταση διυλιστηρίου επεξεργασίας πετρελαιοειδών της BP, το οποίο εξαγόρασε η OilOne του Δημήτρη Μελισσανίδη. Η Εθνική Τράπεζα έχει τη συγκεκριμένη έκταση για χρέη του ομίλου Μποδοσάκη στο ελληνικό Δημόσιο 

3/10/2012: η OIL ONE ΑΒΕΕ εξαγοράζει τις εγκαταστάσεις της «BP Ελληνική Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαιοειδών» στην Δραπετσώνα. 

27/11/2012: με την υπ΄ αριθμ 374/2012 απόφαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδοτεί κατά πλειοψηφία υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανανέωση της λειτουργίας μονάδας παραγωγής, παραλαβής, αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαίου, ανάμιξης και συσκευασίας λιπαντικών και επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων της «BP Ελληνική Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαιοειδών» στη Δραπετσώνα. Οι εγκαταστάσεις της BP είχαν παύσει τη λειτουργία τους πριν από περίπου μία δεκαετία. 

15/1/2013: ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εγκρίνει με την υπ΄ αριθμ Φ5270/5647/ΠΕΡΙΒ.9/12 την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία της εγκατάστασης της BP Ελληνική ΑΕΠ. 

1/4/2013: με την υπ΄ αριθμ. Δ3/Β/1089, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφασίζει την τροποποίηση-ανανέωση της άδειας λειτουργίας στην εγκατάσταση ανάμιξης και συσκευασίας ορυκτελαίων, αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων της «BP Ελληνική Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαιοειδών» στην Δραπετσώνα με χωρητικότητα 33.531 κ.μ (6 δεξαμενές) υγρών καυσίμων και 10.274 κ.μ (13 δεξαμενές) ορυκτελαίων. 

9/7/2013: με την υπ΄ αριθμ Δ3/Β/11148, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αποφασίζει την χορήγηση άδειας εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού για την ανακαίνιση και επισκευή του συστήματος διακίνησης καυσίμων και τη διαμόρφωση των δεξαμενών Νο 13 και Νο 14 συνολικής χωρητικότητας 14.405 κ.μ για αποθήκευση μαζούτ κατηγορίας 3 αντί για ντίζελ κατηγορίας 3 στην εταιρία OIL ONE ΑΒΕΕ. 

11/7/2013: με την υπ΄ αριθμ 229/201 απόδαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδοτεί κατά πλειοψηφία υπέρ της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Φ5270/5647/ΠΕΡΙΒ.9/12/15-01-2013), για τη συμπλήρωση της δραστηριότητας των εγκαταστάσεων με την επεξεργασία υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων. 

5/8/2013: ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εγκρίνει με την υπ΄ αριθμ Φ5270/3756/ΠΕΡΙΒ.9/2013 την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για την συμπλήρωση της δραστηριότητας. 

15/4/2014: ο υπουργός ΠΕΚΑ με την υπ΄ αριθμ. 20422/15.4.2014 απόφασή του τροποποιεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δραπετσώνας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η περιοχή της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετονομάζεται σε περιοχή Μητροπολιτικής Παρέμβασης, εντάσσεται στο σχέδιο πόλεως με συντελεστή δόμησης 0,6 (από 0,4) και χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας και τριτογενούς τομέα, ενώ τίθεται σε ισχύ ο θεσμός της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ), με βάση τον οποίο ο Δήμος χάνει το δικαίωμα να ελέγχει τον πολεοδομικό σχεδιασμό του χώρου (για τις ΖΕΑ το δικαίωμα έγκρισης ή απόρριψης των αδειών έχει το υπουργείο). 

30/7/2014: ψηφίζεται στη Βουλή το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, με το οποίο η απόφαση ΥΠΕΚΑ για τις χρήσεις γης αποκτά ισχύ νόμου (άρθρο 14). 

31/7/2014: ο ΟΛΠ υπογράφει με την HEC (θυγατρική της Aegean) σύμβαση «παροχής υπηρεσιών ευκολιών παραλαβής και διαχείρισης υγρών αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου πλοίων που καταπλέουν στη λιμενική ζώνη του ΟΛΠ μέσω της μελέτης-κατασκευής-χρηματοδότησης-λειτουργίας-συντήρησης και εκμετάλλευσης σταθερής (χερσαίας) λιμενικής εγκατάστασης». Η χερσαία εγκατάσταση πρέπει να μπει σε λειτουργία εντός 2 ετών. Η προκήρυξη της σύμβασης έγινε 19/12/2013 και η λήξη των προσφορών 27/2/2014 

18/12/2014: με την υπ΄ αριθμ οικ. 23335, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αποφασίζει την τροποποίηση της προηγούμενης άδειας εγκατάστασης της OIL ONE ΑΒΕΕ για τη συμπλήρωση των δραστηριοτήτων με την επεξεργασία υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων

21/1/2015: με την υπ΄ αριθμ Δ3/Β/11148, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αποφασίζει τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων της OIL ONE ΑΒΕΕ, με δραστηριότητες ανάμιξης και συσκευασίας ορυκτελαίων, αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων, επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων και χωρητικότητα 20.695 κ.μ (4 δεξαμενές) για υγρά καύσιμα, 3.433 κ.μ. (18 δεξαμενές) για ορυκτέλαια, 20.957 κ.μ (7 δεξαμενές) ανάκτηση πετρελαιοειδών.   Πηγή:capital.gr



 Δελτίο Τύπου Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ «ΕΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ»
Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστου Βρεττάκου, πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου όλων των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Αντιπεριφερειάρχη, με θέμα την ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών της OIL ONE. Στη συνέντευξη,  συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, Κορυδαλλού, Σταύρος Κασσιμάτης, Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου,  ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη, Κώστας Τσεφαλάς, εκ μέρους του Δημάρχου και ο Πρόεδρος της ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Επίσης, παρευρέθηκαν,  ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Γραμματέας των ΑΝ.ΕΛ και Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά, Γιάννης Μοίρας, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά, Νίνα Κασσιμάτη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πειραιά με τη ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ, Μάκης Μαντάς και Μαρία Λαμπρίδου και εκπρόσωπος του βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Νίκου Ορφανού.
Οι Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισαν ότι το θέμα της ανάπλασης των Λιπασμάτων και της απομάκρυνσης των επικίνδυνων εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από κατοικημένη περιοχή έχει μεγάλη σπουδαιότητα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ επεσήμαναν ότι μέσα από αυτή την κοινή προσπάθεια επισφραγίζεται μία νέα διαδικασία συντονισμού των δυνάμεων των Δήμων και της Περιφέρειας για όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής.


Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «ενωθήκαμε όλοι μαζί για ένα θέμα που αφορά την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και την κίνηση αυτή θα την δούμε από εδώ και πέρα και σε άλλες διεκδικήσεις». Ανέφερε ότι η πόλη του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας πίστευε ότι «ο εφιάλτης του φουγάρου που μαύριζε τον ουρανό και άπλωνε κίτρινη σκόνη στην ατμόσφαιρα» είχε πλέον λήξει οριστικά, ενώ αγωνιζόταν και προσδοκούσε ότι αυτός ο χώρος θα αποδοθεί στους ανθρώπους της πόλης με χρήσεις πρασίνου, εκπαίδευσης, υγείας αθλητισμού, πολιτισμού. Αντίθετα, σήμερα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος «βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιθετική επένδυση που βάζει σε κίνδυνο και την υγεία και την ασφάλεια του ευρύτερου Πειραιά. Μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, στις 21 Ιανουαρίου, και ενώ ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αλλάξει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δραπετσώνας και το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ο πρώην Υπουργός ΠΕΚΑ έδωσε άδεια λειτουργίας στη μονάδα επεξεργασίας πετρελαιοειδών της OIL ONE στην Δραπετσώνα. Πρόκειται για ένα διυλιστήριο μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, το οποίο βρίσκεται μόλις 75 μέτρα από τα σπίτια και τα σχολεία». Πρώτιστο αίτημα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της περιοχής είναι να φύγουν οι εγκαταστάσεις της OIL ONE και ν’ αλλάξει το άρθρο 14 του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.  Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, η τροποποίηση του ρυθμιστικού που έχει καταθέσει η δημοτική αρχή, περιλαμβάνει την αλλαγή των χρήσεων γης από «βιομηχανικές» σε χρήσεις πρασίνου, εκπαίδευσης, υγείας αθλητισμού, πολιτισμού, αλλά και του συντελεστής δόμησης σε 0.1 από το 0.6 που όρισε αυθαίρετα ο προηγούμενος Υπουργό ΠΕΚΑ. Στην τροποποίηση αυτή είναι θετικός και ο ίδιος ο  Υπουργός, κ. Λαφαζάνης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στην πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών την προηγούμενη Κυριακή. Δεύτερο αίτημα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων, είναι να προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης, «ώστε να δοθεί ανάσα πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προοπτικές ανάπτυξης». Σ’ αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά ετοιμάζεται Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για την περιοχή, ενώ στα σχέδια είναι και απαλλοτρίωση μέρους της ιδιοκτησίας της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Εν τω μεταξύ, όπως είπε ο κ. Βρεττάκος, με την βοήθεια των όμορων Δήμων και της ΠΕΣΥΔΑΠ γίνονται προσπάθειες να γίνει ο χώρος επισκέψιμος «ώστε να μπορούν οι δημότες της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά να νιώσουν για το τι παράδεισο μιλάμε».

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την πρώην Βιομηχανική ζώνη και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας των Δήμων. Συγκεκριμένα η παρέμβαση του κ. Μώραλη ήταν η εξής: «Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας τον Δήμο Πειραιά σε αυτό το πάνελ. Θα πρέπει να συνηθίσετε στην εικόνα αυτή, να βλέπετε τους Δημάρχους μαζί, γιατί ήρθε η ώρα οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, σε αυτά που συμφωνούν αλλά  ακόμα και σε αυτά που διαφωνούν και μπορούν να συνθέσουν απόψεις, να διεκδικούν από κοινού για σημαντικά ζητήματα. Ένα από αυτά, είναι αυτό για το οποίο είμαστε εδώ σήμερα, για να στηρίξουμε μια αυτονόητη διεκδίκηση. Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκανε μια ιστορική αναδρομή για το θέμα, μίλησε για πράγματα γνωστά και αυτονόητα. Το ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διυλιστήρια 70 μέτρα από τα σπίτια, το ότι δεν μπορεί να υπάρχουν βιομηχανίες δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς  και κατοικίες. Το ότι δεν έχουμε στον Πειραιά πράσινο. Ότι πρέπει να δούμε με διαφορετικό μάτι τη βιώσιμη ανάπλαση και αυτής της περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά. Σημασία έχει όμως, ότι υπό τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενωθήκαμε όλοι μαζί,  δημιουργήθηκε ένα συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών, με ενιαία στρατηγική, για το τι ακριβώς διεκδικούμε. 

Οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά έχουμε πολλά κοινά. Στα ζητήματα αυτά θα έχουμε κοινή αντιμετώπιση και διεκδικήσεις. Είμαστε Δήμοι με πολύ μεγάλη ανεργία, με ανυπαρξία πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Είμαστε Δήμοι δίπλα στη θάλασσα και αντί αυτό να λειτουργεί υπέρ μας, λειτουργεί ανασταλτικά. Βάζω ορισμένα θέματα τα οποία το επόμενο διάστημα μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού, συν άλλα που αφορούν δράσεις αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές. Η σημαντική εξέλιξη για εμένα, στην υπόθεση της ανάπλασης που συζητάμε, είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που φάνηκε ότι είχε επιτευχθεί το 1999, αλλά στη συνέχεια για πολλούς λόγους που είναι γνωστοί, ανετράπη. Αναφερόμαστε σε μια περιοχή που μπορεί να δώσει μια διαφορετική προοπτική και στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αλλά και στους όμορους Δήμους. Είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή σε έκταση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και όχι να υπάρχει αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα.
 Ο Δήμος Πειραιά και εγώ προσωπικά θα είμαι παρών σε όποια παρόμοια εκδήλωση ή και στη συνέχεια αν χρειαστεί να κάνουμε και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες σαν και αυτές του προηγούμενου διημέρου. Θεωρώ επίσης, πως όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη και σαφή θέση  επί του θέματος. Τι επιθυμούν, όχι μόνο τα δύο κόμματα που είναι στην κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα. Να προχωρήσουμε με ταχείς ρυθμούς ώστε να μην χρειαστεί οι επόμενοι από εμάς να ξανασχοληθούν με το ίδιο θέμα. Να μην είμαστε αναβλητικοί, να βάλουμε έναν άξονα και με πρακτικό μυαλό και συνεννόηση να το πετύχουμε».

Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασσιμάτης, τόνισε στην ομιλία του ότι η αξιοποίηση της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας αφορά εξίσου όλους τους Δήμους. Ο κ. Κασσιμάτης ανέφερε συγκεκριμένα: « Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να δηλώσουμε μαζί με τον Δήμαρχο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, με τους δημότες της πόλης, με όλους τους Δημάρχους και τους πολίτες της Β’ Πειραιά για ένα από τα σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας. Γιατί, η απόδοση της έκτασης των πρώην Λιπασμάτων στους πολίτες και η αξιοποίηση της, μας αφορά όλους. Όπως μας αφορούν όλους  η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, το όρος Αιγάλεω, η ανάπλαση του Νεκροταφείου της Ανάληψης στη Νίκαια, η απομάκρυνση των Φυλακών από τον Κορυδαλλό. Τα προβλήματα είναι κοινά, για αυτό απαιτούν και κοινή προσπάθεια. Μπορεί σήμερα να ξεκινάμε από καλύτερη αφετηρία, αλλά χωρίς προσπάθεια, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Συγκροτήσαμε το κοινό μέτωπο των πέντε Δημάρχων της περιοχής μας και πριν από μέρες βρεθήκαμε όλοι οι Δήμαρχοι στον Κορυδαλλό διαδηλώνοντας μαζί κατά της διεξαγωγής της δίκης της «Χρυσής Αυγής» στην αίθουσα των Φυλακών.  Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα για να συμπαρασταθούμε και να στηρίξουμε το σύνολο των αιτημάτων του Δήμου για αποχαρακτηρισμό της περιοχής από βιομηχανική ζώνη, απαλλοτρίωση της έκταση και ανάπλαση της περιοχής. Γιατί η Β’ Πειραιά δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση. Δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Έχει ανάγκη από ελεύθερους χώρους, που θα δώσουν ανάσα ζωής στους κατοίκους της».

Την αναγκαιότητα της διαδημοτικής συνεργασίας στα μεγάλα ανοιχτά θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, υπογράμμισε με έμφαση ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης. Ο Δήμαρχος Περάματος συντάχθηκε με τις επιλογές του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας για την αξιοποίηση της έκτασης των Λιπασμάτων προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, καθώς επίσης και με τις προτάσεις που εξέφρασε για το ίδιο θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης. Εξειδικεύοντας την πρότασή του για τα σημεία διαδημοτικής συνεργασίας των Δήμων του Πειραιά ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης εστίασε σε κοινές δράσεις στο θέμα της διοχέτευσης των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια, στο θέμα των δεξαμενών πετρελαιοειδών στην περιοχή του Περάματος, στην ανάπλαση της χωματερής του Σχιστού και πρωτίστως στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος που αφορά κατοίκους και δημότες και από άλλους Δήμους από την περιοχή του Πειραιά. Ο Δήμαρχος Περάματος τόνισε ότι «….η διαδημοτική συνεργασία στα μεγάλα θέματα που αφορούν την περιοχή μας μπορούν να κάνουν περισσότερο αποτελεσματικό τον αγώνα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων αδικιών στην περιοχή μας…..»

Η Δήμαρχος Σαλαμίνας, Ισισδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, στην ομιλία της ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαλαμίνας ψήφισε ομόφωνα το ψήφισμα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και τόνισε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής είναι ενιαία. Συγκεκριμένα η κα Νάννου είπε «Ευχαριστώ πολύ κι εγώ για την πρόσκληση, για τη συμμετοχή σ’ αυτήν την προσπάθεια την οποία κάνει η νέα δημοτική αρχή μαζί με την αντιπολίτευση για να μην ξαναζωντανέψει ο εφιάλτης. Την συμπαράστασή μας σ’ αυτή την προσπάθεια δεν την παρέχουμε μόνο γιατί είμαστε όμοροι δήμοι, αλλά εγώ νιώθω σαν να ζω σε αυτήν την πόλη και σαν να είναι οι κάτοικοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, του νησιού μας. Και η Σαλαμίνα αντιμετωπίζει παρόμοια περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία κάποια στιγμή πρέπει να δούμε κύριε Πρόεδρε του ΠΕΣΥΔΑΠ, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ή ίσως να δούμε αν μπορούμε να ζητήσουμε ανταποδοτικά, όχι γιατί  η ανθρώπινη ζωή κοστολογείται, αλλά από τη στιγμή που ήδη υπάρχουν επιβαρύνσεις και απ’ ότι βλέπουμε αυτή είναι η προοπτική για το μέλλον, καλό είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο, να περιορίσουμε την δραστηριότητα, να απαιτήσουμε έλεγχο, να διεκδικήσουμε ανταποδοτικά. Είναι και ένα ακόμη ζητούμενο για την κυβέρνηση, όταν βρει το βηματισμό της. Έχετε λάβει ήδη το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.»

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, Κώστας Τσεφαλάς,  δήλωσε ότι ο Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου είναι στο πλευρό του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής των Λιπασμάτων και να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών του Πειραιά και όχι μόνο. Ο κ. Τσεφαλάς πρόσθεσε ότι «χρειάζεται άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τις χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης» και ότι ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη «Στηρίζει την πρωτοβουλία των Δημάρχων Πειραιά να γίνει άμεσα Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για να υπάρξουν προτάσεις αξιοποίησης των χώρων».  Τέλος, ο κ. Τσεφαλάς υπογράμμισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη να ενημερώνει τους πολίτες και να τους κρατά σε εγρήγορση».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, στην τοποθέτηση του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάδειξη της αξιοποίησης της έκτασης των Λιπασμάτων αποτελεί επιλογή στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας και των Δήμων «να διαμορφώσουν μια νέα συναντίληψη και να αθροιστούν δυνάμεις» για ένα εναλλακτικό σχέδιο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενώ πρόσθεσε ότι και άλλα ζητήματα που αφορούν κοινές δράσεις είχαν προηγηθεί, όπως η αποτροπή της διοχέτευσης λυμάτων της Ανατολικής Αττικής, στην Ψυττάλεια, η υλοποίηση μεγάλου προγράμματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας και η προσπάθεια να μεταφερθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής από τον Κορυδαλλό. Ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή του Πειραιά, στην οποία: αντιστοιχεί μόλις 1 τετραγωνικό μέτρο πράσινου ανά κάτοικο, όταν σε κάποιες περιοχές του Λεκανοπέδιου αντιστοιχούν 18 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, αναπτύσσονται πολλές οχλούσες δραστηριότητες, περισσότερες από όλες τις άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, υπάρχει επιβάρυνση με την διακίνηση 500.000 φορτηγών και περισσότερων από 2 εκατομμύρια ΙΧ λόγω της λειτουργίας του λιμανιού, ενώ παράλληλα, η ανεργία είναι σχεδόν διπλάσια από τον πανελλαδικό μέσο όρο και τα «λουκέτα» σε εμπορικά καταστήματα είναι σε ποσοστά υψηλότερα απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα. «Η ποιότητα ζωής είναι λίγο πάνω από το μηδέν. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μεγάλες παρεμβάσεις στο παλιό νεκροταφείο Νεάπολης, στην ΑΖΕΛ, στην ΧΡΩΠΕΙ, στου Γαβριήλ, στον χώρο των φυλακών, στο Πέραμα και στα Λιπάσματα.

 Τα Λιπάσματα είναι ένα στοίχημα, που δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να προκριθεί πολιτική λύση», δήλωσε. Σχετικά με την διεκδίκηση για απαλλοτρίωσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι λαμβάνονται υπόψη οι νομικές και άλλες δυσκολίες, που υπάρχουν, ενώ κάλεσε την θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας και ιδιοκτήτρια της έκτασης , ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ, να «συμπαραταχθεί μαζί μας» και όλους τους υπόλοιπους  φορείς να προχωρήσουν  με την «ελάχιστη βάση συμφωνίας» «για να γίνουν βήματα μπροστά και να κερδηθεί αυτό το στοίχημα ζωής για την ευρύτερη περιοχή». Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια μαζί με τον Δήμο θα προκηρύξουν Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για τη βιώσιμη ανάπλαση του χώρου.