Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Παράξενες πόλεις: Αθήνα

 Έκθεση: Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens) στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3)20 Απριλίου - 28 Ιουνίου 2015.
...
<Το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη επιμένοντας στην αγάπη τους για την Αθήνα και την ανάγκη τους να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε την πόλη μας ακόμα περισσότερο, διοργανώνουν την έκθεση Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens) στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3), σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών Double Decker από το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο Spacelab Architecture με έδρα την Αθήνα.
Πώς θα μπορούσε να αποτυπώσει κάποιος την Αθήνα αν δεν την είχε δει ποτέ; Αυτό θελήσαμε να ανακαλύψουμε, ζητώντας από 23 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα την Αθήνα. Η προϋπόθεση ήταν να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ. Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον όταν μόνο φαντάζεται την Αθήνα χωρίς να έχει αντικρύσει ποτέ ούτε μια γωνιά της; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η έκθεση–δρώμενο Strange Cities: Athens. 
Ένα κουτί έμπνευσης στάλθηκε στους καλλιτέχνες αυτούς με σκοπό να αφυπνίσει τη φαντασία τους και να την κατευθύνει στους δρόμους μιας πόλης, που κανένας τους δεν έχει δει αλλά όλοι φέρουν στο φαντασιακό τους. To κουτί αυτό περιείχε ένα ποίημα του Γιώργου Σεφέρη ("Γιασεμί"), ένα κείμενο του Πέτρου Μάρκαρη (δύο κεφάλαια από το βιβλίο Η Αθήνα της μίας διαδρομής), ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι (Μία πόλη μαγική), μία συνταγή για γεμιστά, καθώς και 12 αρχεία με ήχους της πόλης, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας.
 Τι ανέδειξαν οι λέξεις, οι ήχοι και οι γεύσεις; Μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, νέες τεχνολογίες, και που -σε πρώτη ανάγνωση- πολύ μικρή σχέση έχουν με τις γραφικές απεικονίσεις της Αθήνας που ξέρουμε. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προκαλούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τις βαθύτερες διαδρομές των έργων τους, να ανακαλύψει το σημείο συνάντησής τους με την πόλη και να δει πώς την βλέπουν οι άλλοι.
Η έκθεση θα πλαισιώνεται σε όλη τη διάρκειά της από συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και δρώμενα σχετικά με την πόλη της Αθήνας και το αστικό τοπίο, αποτελώντας ένα «στέκι» ουσιαστικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, μέσα από το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναγνωρίσουμε την πόλη και να οραματιστούμε πώς θέλουμε να ζούμε μέσα σε αυτή. Ενδεικτικά, με τις παράλληλες δράσεις της έκθεσης θα ανακαλύψουμε την πόλη των γεύσεων, το σπίτι ως κύτταρο της πόλης, την πόλη μέσα από τα μάτια όσων τη βλέπουν διαφορετικά, την πόλη του ποδηλάτη, αλλά και θα ξεναγηθούμε σε απρόσμενες γωνιές της, θα ανταλλάξουμε σουβενίρ από τα ταξίδια μας και θα μοιραστούμε τις μαρτυρίες όσων δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη την Αθήνα. > ιστοσελίδα της έκθεσης