Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Αρχαία (;) στον χώρο της Ανάπλασης!

Κατά τις χτεσινές προετοιμασίες, στο χώρο της «Ανάπλασης», για τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το διήμερο 4-5 Απριλίου 2015, οι μπουλντόζες του Δήμου χτύπησαν «φλέβα χρυσού»! 
Συγκεκριμένα ενώ προετοίμαζαν τον χώρο για τη δεντροφύτευση και τη διάνοιξη της οδού που οδηγεί στον όρμο Σφαγείων ένα χειριστής διαπίστωσε ότι το έδαφος δεν είχε τη φυσιολογική υφή. Έκπληκτος μετά από προσεκτική παρατήρηση είδε κομμάτια επιδέξια λαξευμένου μαρμάρου να ξεπροβάλλουν από τα χώματα. 
Αμέσως σταμάτησαν οι εργασίες και παρουσία μελών της  αρχής επιχείρησαν και νέα ανασκαφή σε απόσταση 20 μέτρων. Η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη! Μορφές ...μαρμάρινες ξεπρόβαλαν από το έδαφος! 
Μετά από το πρώτο σοκ σταμάτησαν τις εργασίες και δεν επιχείρησαν νέα ανασκαφή! Αναζήτησαν τους ειδικούς για να προχωρήσουν με πιο στοχευμένες ενέργειες. 
Ήδη γνωστός Δραπετσωνίτης, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με την "Ανάπλαση" και ιδιαίτερα το μνημείο του Θεμιστοκλή, ξημεροβραδιάζεται στον χώρο και εκτιμά προσεκτικά τα νέα στοιχεία. Όπως εκμυστηρεύτηκε σε φίλους του, το νέο βιβλίο του με τίτλο « Η δική μας Ανάπλαση ...σε νέες περιπέτειες» (δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τίτλος), το οποίο θα τυπωθεί στο επόμενο διάστημα, έχει πολλά ιστορικά στοιχεία για την περιοχή, και τα ευρήματα τεκμηριώνουν τις ιστορίες, τις οποίες εξιστορούσε σε φίλους και γνωστούς σε ευκαιριακές συνάξεις. 
Ευφορία επικρατεί και στο β’ όροφο του δημαρχείου, μιας και τα ευρήματα θα βοηθήσουν να ισχυροποιηθεί η θέση του δήμου για δημιουργία περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πάρκου. Αρχικά, η σκέψη ήταν να αναβληθούν οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου για να προφυλαχτεί ο χώρος, αλλά επικράτησαν πιο ψύχραιμες φωνές και τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. 
Μέλη, από τον κεντρικό πυρήνα της διοίκησης, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενα, γιατί σήμερα, 1η Απριλίου, έγινε αυτή η σπουδαία ανακάλυψη. 
Επιπλέον, ανώτερος αξιωματούχος παρακάλεσε τις υπηρεσίες να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε το διήμερο των εκδηλώσεων να δείξει ο ίδιος τα ευρήματα στους δημότες και να βγει τη σημαντική αλλά και ιστορική φωτογραφία! 
Μετά από όλα αυτά, οι εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, αποκτούν ένα επιπλέον ενδιαφέρον, αφού από το πουθενά μπήκε ένα πρώτο γκολ εναντίον αυτών που κάνουν «αμαρτωλές σκέψεις» για την περιοχή! 
Καλό μήνα!