Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ένα ακόμα μεγάλο θέμα...

Εκτός από το μεγάλο θέμα της Ανάπλασης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας, ένα ακόμα μεγάλο θέμα, το οποίο οφείλει να αναδείξει και να αναζητήσει οριστική λύση η νέα δημοτική αρχή, είναι η απόδοση των χώρων του πρώην εργοστασίου Κερατσινίου.
 Το 1996 η ΔΕΗ, μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, δεσμεύτηκε να παραχωρήσει και μεταβιβάσει στο Δήμο Κερατσινίου εκτάσεις-ακίνητα του ΑΗΣ/Αγίου Γεωργίου συνολικής επιφάνειας 41.744 τ.μ. με σκοπό τη δημιουργία χώρων πρασίνου. Η απόδοση των εκτάσεων αυτών στο Δήμο, συμφωνήθηκε να δοθεί τμηματικά, μέχρι και τη λήξη του εξαετούς χρονοδιαγράμματος λειτουργίας του εργοστασίου στο Δήμο.
 Ακόμα, το πρωτόκολλο συνεργασίας του Δήμου με τη ΔΕΗ, προέβλεπε εκτός από παραχωρήσεις στρεμμάτων και αποζημιώσεις ή ανταποδοτικά προς τον Δήμο για το διάστημα της συνεχιζόμενης λειτουργίας του. Η συμφωνία αρχικά τηρήθηκε και δόθηκαν κάποια χρήματα στον Δήμο, δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε και δεν τηρήθηκε από στα χρόνια που ακολούθησαν. 

Πριν δύο χρόνια η Δημοτική αρχή παρουσίασε ένα νέο «μνημόνιο» συνεργασίας με τη ΔΕΗ, φέρνοντάς το βιαστικά προς συζήτηση. Η συζήτηση δεν έγινε ποτέ μετά την αντίδραση πολιτών, φορέων και δημοτικών παρατάξεων (και της παράταξης που σήμερα βρίσκεται στη διοίκηση του δήμου). Τότε αναδείχτηκε από όλους ότι διαχρονικά η θέση του Δήμου ήταν ξεκάθαρη: ό,τι και αν διαπραγματευόμασταν, πάντα ο τελικός στόχος ήταν η απομάκρυνση του εργοστασίου από το Κερατσίνι.
 Σήμερα, οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες: το εργοστάσιο είναι παμπάλαιο, είναι εκτός σχεδιασμού (δεν λειτουργεί), η κατασκευή καινούργιου εργοστάσιου σε μια επιβαρυμένη περιοχή και με δεδομένες τις αντιδράσεις είναι επιχειρηματικό ρίσκο για οποιονδήποτε, το επιχείρημα για ισορροπία του συστήματος έχει εκλείψει λόγω Λαυρίου, κ.λπ. Ακόμα υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο με θέση την οριστική απομάκρυνση και υλοποίηση του πρωτοκόλλου του 1996, υπάρχει βουλευτής που πρωτοστάτησε στους αγώνες για την απομάκρυνση του εργοστασίου και ο υπουργός ανάπτυξης είναι βουλευτής της περιοχής και γνωρίζει το θέμα.

 Οπότε, άμεσα πρέπει να «ξανανοίγει» η συζήτηση για να φύγει το εργοστάσιο και να αποδοθούν οι εκτάσεις που προβλεπόταν από το πρωτόκολλο του 1996 που υπογράφηκε μεταξύ Δήμου και υπουργείου Ανάπτυξης. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να πράξει το αυτονόητο για να υλοποιήσει και το προεκλογικό: «η υγεία, η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, που είναι τόσο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, η υγεία των μικρών μας παιδιών δεν έχει ανταλλάγματα».