Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ομιλία από τον Δήμαρχο στο κλειστό γήπεδο, στην ιχθυόσκαλα!

Αν και οι εκλογές έχουν τελειώσει, την Κυριακή 7/12 στις 18:00 θα διεξαχθεί "πολιτική συγκέντρωση", έτσι διαφημίζεται,  στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ "Νικολαϊδης" στην Ιχθυόσκαλα. 
Ο προηγούμενος δήμαρχος στις πρώτες 100 μέρες έκανε τις "λαϊκές συνελεύσεις", τώρα έχουμε ομιλία! Άλλη εποχή, άλλη προσέγγιση!  Άλλωστε η ομιλία είναι το δυνατό χαρτί του νυν δημάρχου.

Βέβαια, δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό πως θα υλοποιηθεί το "ελέγχω" της σχετικής αφίσας που κυκλοφόρησε, αλλά σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση και η επαφή με τους δημότες δεν μπορεί παρά να είναι καλοδεχούμενη! 
Η σχετική ανακοίνωση διακινείται, μέχρι σήμερα, μόνο από το blog του "άλλου δρόμου" και από μέλη του και όχι από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου!  Θεωρητικά η ομιλία θα απευθυνθεί σε όλους τους δημότες, οπότε οι "επικοινωνιολόγοι", ας αλλάξουν πορεία, ο δήμαρχος είναι δήμαρχος του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και όχι του "άλλου δρόμου"!

Από τον δήμαρχο, ο οποίος για πρώτη φορά, μετά τις 100 πρώτες μέρες της θητείας θα μιλήσει στους δημότες, περιμένουμε στην ομιλία του να μην μείνει στο εύκολο, "καμμένη γη", και να μην επιμείνει σε ένα γενικό πλαίσιο διαπιστώσεων και θέσεων, αλλά να αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και να καταθέσει δεσμευτικές προτάσεις.
Εκτός από τις βασικές αρχές, της λαϊκής συμμετοχής, του «όλοι μαζί», της διαφάνειας, του νοικοκυρέματος θα πρέπει η ομιλία να περιλαμβάνει και συγκεκριμένες πολιτικές - θέσεις, χρονοδιάγραμμα, για τη διαχείριση ζητημάτων πολιτικής και σημαντικών θεμάτων της πόλης.
H δημοσιοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα δώσει το δικαίωμα σε καλοπροαίρετο αντίλογο-διάλογο μέχρι να γίνουν πολιτικές πράξεις!

Με την ευκαιρία, θέματα που απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα το δημοτικό συμβούλιο και την τοπική ειδησεογραφία  και για τα οποία, καλό είναι να καταγραφούν έστω οι πρώτες θέσεις είναι:
Καθαριότητα: Είναι έτοιμο το σχέδιο, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την καθημερινή διαχείριση των σκουπιδιών στην πόλη; Θα χρησιμοποιηθούν εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας από τα προγράμματα ΟΑΕΔ, με «συνθήκες εργασίας γαλέρας» ή κάτι άλλο; Ποια είναι η θέση για τη διαχείριση των απορριμμάτων; Θέμα το οποίο οι δήμοι θα το βρουν μπροστά τους το επόμενο διάστημα.
Μεγάλα έργα:
Ποια είναι τα σχέδια για την περιοχή των λιπασμάτων, για το κτίσμα «Καχραμάνογλου», για το παλαιό νεκροταφείο, τα λουτρά Παλατζιάν, την πολιτιστική ακτή, το Καστράκι, τη ΝΑΦΘΑ ένα συγκρότημα 7 κτιρίων;
Δημοτικά τέλη: Θα υπάρξει μείωση στα τέλη, θα απαλλαγούν από τέλη οι "ευπαθείς κοινωνικές ομάδες",  θα καταργηθεί η συμμετοχή των κατοίκων στην συνδρομή χρήσης του κολυμβητηρίου.
Εργολάβοι, Αναθέσεις: Θα επιβληθεί στους εργολάβους που θα επισκευάζουν οποιοδήποτε δρόμο, πεζόδρομο, πλατεία κ.λπ. ρήτρα παράδοσης και καλής εκτέλεσης του έργου; Θα γίνονται απευθείας αναθέσεις και με ποιους όρους;

Αξιοποίηση εργαζομένων: Οι εργαζόμενοι αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη ενός Δήμου. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και θα παρουσιαστεί για την αξιοποίηση του δυναμικού και την τοποθέτησή του σε υπηρεσίες, σύμφωνα με την ειδικότητα, τα προσόντα και την εμπειρία που ο καθένας διαθέτει; Θα τροποποιηθεί ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις στον υπάρχοντα Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας;
Κοινωνικές δομές: Είχε διακηρυχθεί προεκλογικά η ενίσχυση του κοινωνικού τομέα του Δήμου! Ενίσχυση στις κοινωνικές δομές, την προληπτική ιατρική, τον εθελοντισμό και γενικά την προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Πως; Με προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία λίγο πολύ λειτούργησαν και το προηγούμενο διάστημα, υπάρχουν άλλες προτάσεις;
 
Σχολεία: Τι θα γίνει επιτέλους με τα σχολεία; Πότε θα παρουσιαστούν συνεργεία έστω για βασικές επιδιορθώσεις; Υπάρχουν λύσεις; Θα γίνουν εργολαβίες για τη συντήρηση των κτιρίων με τα χρήματα της ΣΑΤΑ των τελευταίων ετών;
Και ακόμα, ποια είναι τα σχέδια για το ΚΕΚ,  τα καλλιτεχνικά τμήματα, τις παιδικές χαρές, την αξιολόγηση εργαζομένων, τις υπερωρίες;

...