Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Δεντροφύτευση ...στο πόδι;



Λίγοι, ελάχιστοι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου για την δεντροφύτευση στο όρος Αιγάλεω στην περιοχή Ζέστενα. Δεν υπήρχαν μαθητές, δεν υπήρχαν οργανώσεις, δεν υπήρχαν εθελοντές πολίτες, …δεν υπήρχαν δημοτικοί σύμβουλοι!

Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας πρασίνου, μια χούφτα πολίτες, 4 μικρά παιδιά και κάποιοι από τη διοίκηση για τρεις ώρες περίπου έκαναν φιλότιμες προσπάθειες για να φυτέψουν τα δεντράκια στις λακκούβες που ήταν ήδη ανοιχτές.  

Τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν δεν έχουν και πολλές πιθανότητες να επιζήσουν, δεν είναι η καταλληλότερη εποχή μιας και ήδη άρχισε να ανεβαίνει η θερμοκρασία,  δεν υπάρχει  πρόβλεψη αρδευτικού συστήματος, ο λόφος είναι δυσπρόσιτος για πότισμα. Γενικότερα και σύμφωνα με ειδικούς το φύτεμα δένδρων στην τύχη είναι ανόητο γεγονός, το οποίο εκτός από το ότι κοστίζει, μπορεί να προκαλέσει βλάβες και καταστροφές…

Η οργάνωση της όλης δράσης ήταν υποτυπώδης. Δεν υπήρχε στο σημείο συνάντησης μεταφορικό μέσο και καθοδήγηση για να οδηγηθούν οι όποιοι εθελοντές στο σημείο της δράσης, δεν υπήρχαν ταμπέλες που να οδηγούν στο χώρο της δεντροφύτευσης, δεν υπήρχε κλίμα κινητοποίησης. 

Πιθανόν να υπάρχουν καλές προθέσεις και «όραμα» όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις, αλλά ο τρόπος που διοργανώθηκε ή όλη δραστηριότητα δείχνει προχειρότητα. Είναι κρίμα να γίνονται δράσεις μόνο για τις φωτογραφίες και να εκδίδονται δελτία τύπου.

Στην περιοχή μας υπάρχει το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Δραπετσώνας, υπάρχουν 50 σχολεία, εξωραϊστικοί σύλλογοι, άλλοι σύλλογοι, φορείς κ.λπ. Είναι λυπηρό για ένα τόσο σημαντικό γεγονός για το οποίο υπήρξαν ανακοινώσεις από το ραδιόφωνο, στην περιοχή του λεκανοπεδίου με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο να συμμετέχουν ελάχιστοι πολίτες. Το γεγονός αυτό όλους πρέπει να τους προβληματίσει, κυρίως αυτούς  που είχαν τη "φιλόδοξη" ιδέα! Οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κινητοποιήσουν φορείς και πολίτες, να φροντίσουν έστω για την σχετική επιτυχία της δράσης!