Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Αστικός συνεταιρισμός χωρίς μεσάζοντες

Της Ιωαννας Φωτιαδη

Μια απρόσμενη έκπληξη επιφυλάσσεται σε όποιον περιδιαβάζει το Χαλάνδρι. Σε ένα ισόγειο κατάστημα, «που δεν το πιάνει το μάτι σου», στεγάζεται από τον Δεκέμβριο η ΕΛΓΗ (Ελληνική Γη)
Πρόκειται για έναν από τους πρώτους αστικούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς στη χώρα μας, που ήρθε ως «απάντηση» ενεργών πολιτών στην άνοδο των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης.
 Το νέο μεταφέρεται από στόμα σε στόμα και τα μέλη του συνεταιρισμού αυξάνονται – ήδη αριθμούν τα 230. «Οι τιμές μας είναι 40% και πλέον χαμηλότερες από της αγοράς», διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ., δικηγόρος κ. Δημήτρης Κωστάκης. «Η διαδικασία σύστασης διήρκεσε τέσσερις με πέντε μήνες», εξηγεί, «κάθε μέλος αγοράζει άπαξ μια συνεταιριστική μερίδα αξίας 20 ευρώ και αγοράζει όσο θέλει ισοβίως, εκείνος και η οικογένειά του». Αν αλλάξει γνώμη, παύει να είναι μέλος και λαμβάνει πίσω τα 20 ευρώ. «Φυσικά, στην αρχή αγοράζει κανείς δοκιμαστικά και αν του αρέσει η ιδέα, κάνει αίτηση για να γίνει μέλος», διευκρινίζει.Πώς ξεκίνησε «Η ιδέα μού ήρθε αυθόρμητα», διηγείται στην «Κ» η κ. Ελένη Αλεξίου - Δήμου, πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού και υπεύθυνη των προμηθειών του καταστήματος. «Στις αρχές του 2012, άρχισα μαζί με ορισμένους φίλους να αναζητώ καλής ποιότητας αλεύρι σε χαμηλή τιμή, καθώς παρασκευάζω μόνη μου ψωμί και είχα διαπιστώσει άνοδο της τιμής των πρώτων υλών». Η αναζήτησή της οδήγησε στα Τρίκαλα και απέδωσε καρπούς. «Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί μύλοι και βρήκαμε έναν παραγωγό που προθυμοποιήθηκε να μας πουλήσει αλεύρι έναντι 0,65 με 0,70 το κιλό, όταν η αντίστοιχη τιμή λιανικής ήταν τρία ευρώ». Το αλεύρι ακολούθησε ρύζι από τη Χαλάστρα. «Και τα δύο προϊόντα μας τα έφεραν στην Αθήνα σε μεγάλες ποσότητες και τα μοιραστήκαμε οι ενδιαφερόμενοι», σημειώνει. «Καταλάβαμε ότι μας συνέφερε και αποφασίσαμε να οργανωθούμε καλύτερα».

Δεν είναι, όμως, μόνο οι καταναλωτές που επωφελούνται από το εν λόγω σύστημα. Εξίσου ωφελημένοι βγαίνουν και οι παραγωγοί, καθώς καταργούνται οι μεσάζοντες. «Εμείς προηγηθήκαμε του κινήματος της πατάτας», παρατηρεί γελώντας η κ. Αλεξίου.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων», συνεχίζει η ίδια. «Πληρώνουμε εκ των προτέρων τους παραγωγούς και δη τοις μετρητοίς, ενώ, αν όλα πάνε καλά, η συνεργασία μας γίνεται αποκλειστική». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσπρια από την Καστοριά. «Τα παίρνουμε από δύο αδέλφια παραγωγούς που ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, αλλά τώρα, έχοντας εξασφαλίσει την προώθηση της σοδειάς τους, συνεχίζουν και τα αγαθά τους είναι εξαιρετικά». Στο μαγαζί βρίσκουμε είδη υγιεινής, χαρτικά, απορρυπαντικά, γλυκίσματα, παραδοσιακά ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, τοματοπελτέ, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, κατεψυγμένα προϊόντα κ.ά. «Κατόπιν παραγγελίας, φέρνουμε και φρέσκα λαχανικά ή φρούτα».

Στο κατάστημα, όπου διακρίνει κανείς σπιτική φροντίδα και τάξη, εργάζονται όλοι εθελοντικά. Ως συνταξιούχοι, η πρόεδρος κ. Αλεξίου και η ταμίας κ. Δήμητρα Μαυράκη, επωμίζονται τη «μερίδα του λέοντος». «Ανοίγουμε από τις εννιά το πρωί και συνεχίζουμε το απόγευμα με μια μικρή διακοπή το μεσημέρι», αναφέρει η κ. Μαυράκη. Το μέρος εξελίσσεται σε στέκι. «Περνάμε όμορφα εδώ, όλη η γειτονιά έχουμε γίνει μια παρέα».

Η ιδέα εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα

Την περασμένη Δευτέρα άνοιξε τις πόρτες του στη Νέα Μάκρη ο συνεταιρισμός «Συν & Δημιουργία», που αριθμεί ήδη 150 μέλη. «Τα προϊόντα μας διατίθενται από 30% έως 150% φθηνότερα απ’ ό,τι στα μαγαζιά λιανικής πώλησης», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος, κ. Αρης Κόκκινος. Ο συνεταιρισμός συνεργάζεται με παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, όπως από τον Μαραθώνα. «Με αυτήν την πρωτοβουλία θέλουμε μεταξύ άλλων να παροτρύνουμε πολλούς ανέργους να στραφούν στη γεωργική παραγωγή, εξασφαλίζοντάς τους τη διάθεση της σοδειάς τους μέσω του συνεταιρισμού», εξηγεί ο κ. Κόκκινος.

Στη θέαση των χαμηλών τιμών ορισμένοι εκφράζουν δυσπιστία. «“Τόσο φθηνό, θα είναι και καλό;” μας ρωτούν πολλοί», περιγράφει ο πρόεδρος. Αλλοι, πάλι, δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους. «Μια κυρία έφυγε χθες περιχαρής έχοντας γεμίσει ένα αυτοκίνητο με πράγματα έναντι μόνον 46 ευρώ». Παρόμοιος συνεταιρισμός ετοιμάζεται να ανοίξει στην περιοχή Ζωγράφου - Αμπελόκηποι, ενώ ήδη λειτουργούν στα Σεπόλια, στην Αργυρούπολη κ.α.πηγή