Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΚΕΠΑ


Του Θωμά Σίδερη
Αυτό που συμβαίνει με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κερατσινίου Δραπετσώνας, εν συντομία ΔΗΚΕΠΑ, δεν έχει προηγούμενο. Ένας αργός και βασανιστικός Γολγοθάς για μερικές... δεκάδες εργαζομένων, δίχως τέλος. 
Η ΔΗΚΕΠΑ κατάφερε μέσα σε περίπου ενάμισι χρόνο να σπάσει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σε σημείο μάλιστα που τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η Ελευθεροτυπία και ο Όμιλος Κυριακίδη να μοιάζουν κολέγια διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. Μεσημέρι Τετάρτης. Η Ηλιάνα προσπαθεί να περάσει με το αναπηρικό καροτσάκι της μέσα από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην είσοδο του Δημαρχείου Κερατσινίου Δραπετσώνας. Κανείς δε σκέφτηκε ότι στο χώρο αυτό μπορεί να εργάζονται άνθρωποι με αναπηρίες. 
Η Ηλιάνα είναι ένα κορίτσι που σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Έχει την ατυχία να εργάζεται στη ΔΗΚΕΠΑ, μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, (ειδική σύμβαση αορίστου χρόνου τρία συν ένα έτη). Επειδή η ΔΗΚΕΠΑ δεν παράγει ουσιαστικά έργο εδώ και πολλούς μήνες –και επί πλέον ο ανελκυστήρας του κτιρίου που τη στεγάζει είναι χαλασμένος, συνεπώς δεν υπάρχει πρόσβαση για το κορίτσι αυτό- η Ηλιάνα εργάζεται άτυπα στο Γραφείο Προσωπικού του Δήμου.
Παρότι προσέρχεται όμως καθημερινά στην εργασία της είναι απλήρωτη πάρα πολλούς μήνες. Η ΔΗΚΕΠΑ απασχολεί περίπου 40 υπαλλήλους με αναπηρίες μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και όλοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με την Ηλιάνα.
 Ο ΟΑΕΔ έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου στον Δήμο πως αν δεν προχωρήσει άμεσα στην εξόφληση μισθών και εργοδοτικών εισφορών στους υπαλλήλους με αναπηρίες που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα επιδότησης, θα διακόψει το πρόγραμμα και οι υπάλληλοι θα βρεθούν στο δρόμο. Σχεδόν δύο μήνες μετά τις προειδοποιήσεις του ΟΑΕΔ, το πρόβλημα παραμένει άλυτο και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι. Κάποια από τα νέα παιδιά που εργάζονται στη ΔΗΚΕΠΑ πάσχουν από καρκίνο. Ακόμα και γι’ αυτούς όμως δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόνοια, κανένα έλεος. 

Η ΔΗΚΕΠΑ απασχολεί συνολικά περίπου 200 εργαζόμενους, μαζί με το πρόγραμμα για υπαλλήλους με αναπηρίες του ΟΑΕΔ. Οι επτά μόνο είναι αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι είτε με σύμβαση απασχόλησης τριών ετών είτε με συβάσεις οκταμήνου. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι καθηγητές των καλλιτεχνικών και αθλητικών τμημάτων του Δήμου, που λειτουργούν όμως μέσα από την Κοινωφελή Επιχείρηση. Η ΔΗΚΕΠΑ θα κλείσει στο τέλος του χρόνου. Το προβλέπει ο νόμος. Μετά από δύο αρνητικές χρήσεις, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις κλείνουν.
 Η ΔΗΚΕΠΑ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οφείλει σε μισθούς και σε προμηθευτές σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρώ. Οι οφειλές αυτές θα μεταφερθούν σε έναν ήδη υπερχρεωμένο δήμο, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, κυρίως σε θέματα πρόνοιας, αφού πρόκειται για έναν δήμο με οξυμμένα κοινωνικά ζητήματα. 
Βαρύτατες ευθύνες φέρουν οι τοπικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας, ήτοι η Επιθεώρηση Εργασίας Κερατσινίου.
 Η προϊσταμένη της συγκεκριμένης υπηρεσίας αρνούταν πεισματικά να κάνει ελέγχους, αγνοούσε επιδεικτικά καταγγελίες και παρέπεμπε στις καλένδες όλες τις υποθέσεις που έφταναν σ’ αυτήν. Η κατάσταση διογκώθηκε και τώρα 200 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 40 υπάλληλοι με αναπηρίες, θα βρεθούν σε δύο μήνες στο δρόμο. πηγή