Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Από τους Δήμους του 2010, στην νέα μεταπολίτευση του 2012 και τους Δήμους του 2014.


του Μπάμπη Μανουσιάδη, Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Είναι φανερό ότι έχουν μεσολαβήσει τεράστιες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, από το 2010 που πραγματοποιήθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ανέδειξαν πολλές δυνάμεις των πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων, μέχρι και σήμερα που η αριστερά σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι πια στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα συμμετοχής και δραστηριοποίησης  προς τη ριζοσπαστική αριστερά και τη δράση της, αυτό δεν εκφράζεται σε επίπεδο Δημοτικών Συμβουλίων και Δημοτικών Παρεμβάσεων. Αυτό βέβαια, πρόκειται να αλλάξει στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2014.  Δεδομένου όμως ότι το 2013 θα είναι ένα κρίσιμο έτος με σφοδρές επιθέσεις κατά των μισθών, τον συντάξεων, των κοινωνικών παροχών και των λαϊκών στρωμάτων, υπάρχει άμεση ανάγκη να αλλάξει το σκηνικό στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Αν οι Δήμοι, μέσα στο έτος αυτό, δεν συγκροτήσουν άμεσα ασπίδες προστασίας και αντίστασης καθώς και δομές αλληλεγγύης, ενάντια στις πολιτικές αυτές, τότε οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές. 

Συνεπώς, είναι νομίζω φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάνει ανοιχτό κάλεσμα στα μέλη του, σε όσους δραστηριοποιήθηκαν μαζί του στους μαζικούς αγώνες και στους κοινωνικούς χώρους, στους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν στις εθνικές εκλογές, τους πολίτες που εκφράστηκαν από τις προγραμματικές δηλώσεις του, τους πολίτες που τον αντιλήφθηκαν ως μια δύναμη αντίστασης, ακόμα και τους πολίτες που δεν εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ανήκουν στην ευρύτερη αριστερά, να συσπειρωθούν και να δραστηριοποιηθούν σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, σε αριστερά δημοτικά σχήματα και παρεμβάσεις. Το κάλεσμα θα πρέπει να ισχύει και για τις υπόλοιπες αριστερές ριζοσπαστικές και λαϊκές δυνάμεις που αποδεδειγμένα έχουν αποτελέσει πόλους αντίστασης και πάλης μέσα σε αυτό το σκηνικό.

Το κάλεσμα πιστεύω ότι απευθύνεται, ακόμα και σε αιρετούς που είναι ακόμα μέλη σε σχήματα που εμφανίστηκαν ως αντι-μνημονιακά ή αριστερά, αλλά τελικά αποδείχτηκαν συγκυριακά και πρόδωσαν πολιτικά, τόσο τους ίδιους όσο και τους ψηφοφόρους τους.  Καλούνται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, να συσπειρωθούν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη,  στις δημοτικές παρεμβάσεις της αριστεράς και να διαμορφώσουν την θεσμική δράση τους με βάση αυτά. Ήδη υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αιρετών προσώπων που εκφράζονται πια άμεσα μέσω των τοπικών αριστερών σχημάτων, όμως πρέπει να εντατικοποιηθεί το φαινόμενο και να συσπειρωθούν όλα τα αιρετά πρόσωπα και στελέχη δημοτικών κινήσεων που εκλέχτηκαν με λαϊκά προγράμματα και προδόθηκαν στη συνέχεια. 

Είναι αναγκαίο, μέσα από την συσπείρωση των πολιτών στα αριστερά αυτοδιοικητικά σχήματα που θα αναδημιουργηθούν ή ήδη υπάρχουν, να προκύψουν παρεμβάσεις στα όργανα του Δήμου, στα σωματεία, στα σχολεία που να αναδειχθούν τα προβλήματα και να διαμορφωθούν ουσιαστικές λύσεις με βάση τις λαϊκές ανάγκες, να υπάρχει ουσιαστικός συντονισμός των Δήμων και των φορέων με σαφή κατεύθυνση ενάντια στις κεντρικές πολιτικές που εξαθλιώνουν τις πόλεις και υπέρ του κοινωνικού κράτους και της ανοικοδόμησης της κοινωνίας μας, να δημιουργηθούν δομές αλληλεγγύης για τις άμεσες ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν αρκετοί συμπολίτες μας, να δημιουργηθούν μέτωπα ενάντια στις ακραίες και βίαιες συμπεριφορές ενάντια στους αδύναμους και μεταξύ των φτωχών.

Ήδη, εδώ στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, οι πολίτες καλούν την αριστερά να παρέμβει και να δώσει λύσεις, ενάντια στην συγκυριακή και ευκαιριακή πολιτική της διοίκησης, την όποια καταγγείλαμε και διαλύει τον Δήμο εξυπηρετώντας απόλυτα την εφαρμογή των κεντρικών πολιτικών της συγκυβέρνησης. Ήδη, υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις για τη δράση και τη παρέμβαση μας.

Η πολιτική ενάντια στα οικονομικά παιχνίδια που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και καλούν τον λαό να πληρώσει την κρίση, δεν εφαρμόζεται μόνο σε κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινοβουλίου. Είναι ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική δράση και σε επίπεδο πόλης, σε επίπεδο γειτονιάς. Ο πολίτης που εκφράστηκε και εκφράζεται μέσω της αριστεράς, τόσο στις δράσεις της, όσο και θεσμικά στις εθνικές εκλογές, είναι ανάγκη να δραστηριοποιηθεί και στην αντίστοιχη δημοτική δράση. 
Για να δημιουργήσουμε ένα μαζικό-λαϊκό μέτωπο, πρέπει να εκφραστούμε και να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα, τοπικά και κεντρικά.