Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Πίστα F1 στην Δραπετσώνα ...μια άλλη άποψη!


Έχουμε γράψει για την ιδέα της πίστας  F1 στη Δραπετσώνα. Συνήθως η στάση μας είναι επιφυλακτική έως και αντίθετη. Σήμερα διαβάσαμε ένα άρθρο και μάλιστα σε μεγάλη εφημερίδα που βλέπει αλλιώς τα πράγματα. 
Το αναδημοσιεύουμε για καλύτερη ενημέρωση όλων μας!


"Πιστα F1 στην Δραπετσώνα : Εργο πνοής κόντρα στο ρεύμα"
Στη Δραπετσώνα προωθείται ένα φιλόδοξο σχέδιο για κατασκευή πίστας Φόρμουλα 1

Του Δημ. Λουκακη πηγή kathimerini
Στην κρισιμότερη περίοδο για την Ελλάδα, όπου η χώρα ακροβατεί στις διεθνείς αγορές και η ανεργία έχει εκτοξευθεί, κάποιοι άνθρωποι πάνε κόντρα στο ρεύμα!Εχουν ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια, ώστε να κατασκευαστεί πίστα προδιαγραφών F1, στην πρώην βιομηχανική περιοχή των λιπασμάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, θεωρώντας (και όχι άδικα) ότι η ανάγκη για επενδύσεις, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Η πρόταση ονομάστηκε «Διέλπις F1». Βέβαια, με προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ η ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος φαντάζει στις μέρες μας μια τεράστια πολυτέλεια. Ωστόσο, ο εμπνευστής της ιδέας, αρχιτέκτονας Θανάσης Παπαθεοδώρου, αλλά και ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, που πήρε την πρωτοβουλία, εμφανίζονται αισιόδοξοι, ισχυρίζονται ότι θα παλέψουν μέχρι τέλους και θεωρούν ότι μια πίστα θα ωφελήσει την Ελλάδα.
«Θα διορθώσει την εικόνα μας διεθνώς και θα ανεβάσει το κύρος μας. Ο τουρισμός θα ωφεληθεί, θα αναβαθμιστεί η περιοχή, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Στα δυόμισι χρόνια που δουλεύω τη μελέτη, μόνο θετικά στοιχεία μπορώ να βρω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου.
- Από πού θα αντλήσετε τα χρήματα που απαιτούνται;
- Εφόσον ο Μπέρνι Εκλεστον μας ανάψει το πράσινο φως θα βρεθούν επενδυτές. Εξάλλου, μας προτείνει χρηματοδότες και η ίδια η ομοσπονδία. Το κράτος δεν θα συμμετάσχει. Θα είναι ιδιωτική επένδυση. Η πίστα από μόνη της κοστίζει 100 εκατομμύρια, αλλά θα πλαισιωθεί από ξενοδοχείο 5 αστέρων, μαρίνα, μουσείο και πολυχώρους με εμπορικά κέντρα.Βιώσιμο σχέδιο
Βιώσιμο σχέδιο
Ο δήμαρχος, Λουκάς Τζανής, από την πλευρά του, θεωρεί πως το σχέδιο είναι βιώσιμο οικονομικά και εξαιρετικό όσον αφορά το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κομμάτι, αφού 250 στρέμματα θα γίνουν πράσινο, ενώ θα ανοίξουν περίπου 3.500 θέσεις εργασίας για τους δημότες.
«Εμείς σε κάθε πρόταση βάζουμε σαν κριτήριο να πληροί τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή: η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η ανταποδοτικότητα στον Δήμο μας και φυσικά η απασχόληση. Μια πρόταση που καλύπτει και τις τρεις προϋποθέσεις είναι η κατασκευή πίστας F1. Το συγκεκριμένο σχέδιο το αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή γιατί πιστεύουμε ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει», τονίζει.

- Κάποιοι θεωρούν την έκταση «επενδυτικό φιλέτο».
- Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή στο γραφείο μου. Η καλύτερη είναι της πίστας. Θα δώσει και ανταποδοτικότητα στον δήμο, από τα κέρδη ως συνιδιοκτήτης. Πιστεύω ο κόσμος να αγκαλιάσει την πρόταση.

- Σε ανάλογα έργα είχαμε προσφυγές στο ΣτΕ...
- Θέλουμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια μιας μικρής μερίδας της ελληνικής κοινωνίας. Τα οράματα κατακτώνται πολύ δύσκολα. Χρειάζεται πείσμα, αγώνας, ενότητα.Θετικοί οι ιδιοκτήτες
Θετικοί  οι ιδιοκτήτες
Ο χώρος ανήκει στον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας και το Δημόσιο (31%), την Εθνική Τράπεζα, την ΑΓΕΤ Ηρακλής και τα Ελληνικά Πετρέλαια (69%). Οπως ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου όλοι εμφανίζονται θετικοί.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΟΛΠ Α.Ε., Γιώργος Ανωμερίτης: «Είναι μια προκλητική επενδυτική πρόταση που εκτός των άλλων δίνει μια διέξοδο στον ΟΛΠ, ο οποίος εδώ και χρόνια λέει ότι το μεγάλο όφελος για την περιοχή είναι η παράκτια ζώνη και οι τυχόν μαρίνες που θα γίνουν. Κι επειδή έχω βαρεθεί να δέχομαι αναλύσεις και προτάσεις, γιατί πολλά σκάφη έφυγαν από την Ελλάδα, μια μαρίνα θα προσέλκυε επαγγελματικά σκάφη, τα οποία αφήνουν χρήματα και θέσεις εργασίας, ενώ θα βοηθούσε και τη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».


Για το ίδιο θέμα:
Formula1 στη Δραπετσώνα: Πέρα από τα ωραία και τα εντυπωσιακά...
Επιτροπή Ανάπλασης (πράξη 1η)