Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Πολεοδομίες τέλος


Με σκοπό την πάταξη των αυθαιρεσιών στον κλάδο της δόμησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος καταργεί τα πολεοδομικά γραφεία και κατοχυρώνει οικοδομικές άδειες εξπρές. Διαβάστε τη νέα διαδικασία. 
Οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται μέσα σε δύο ημέρες και οι πολεοδομίες, με τη μορφή που τις ξέρουμε σήμερα, θα καταργηθούν, δηλώνει στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, με αφορμή το νομοσχέδιο που πρόκειται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, που ψηφίζεται την Τρίτη.
Στο αίτημα του πολίτη -διευκρινίζει ο κ. Σηφουνάκης, που έχει επεξεργαστεί το συγκεκριμένο σχέδιο- η υπηρεσία του δήμου θα χορηγεί τους δικαιούμενους όρους δόμησης και μόνο. Ο μηχανικός θα πηγαίνει στην Υπηρεσία Δόμησης του δήμου και θα καταθέτει τρία δικαιολογητικά: το τοπογραφικό διάγραμμα, το διάγραμμα κάλυψης και τα αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων.
Η έγκριση δόμησης θα γίνεται μέσα σε πέντε ημέρες. Στη συνέχεια, η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες.
Τις κατασκευές θα ελέγχει το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Δόμησης
της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι ελεγκτές Δόμησης θα είναι ιδιώτες, οι οποίοι θα αποκτούν την άδεια ελεγκτή αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ΑΕΙ / ΤΕΙ και περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις.Οι έλεγχοι θα εκτελούνται με αυτοψία τουλάχιστον σε ένα από τα τρία στάδια κάθε οικοδομικής δραστηριότητας.Η δεύτερη τομή είναι η ριζική αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ). Με τη συσσωρευμένη εμπειρία και την καταγραφή των παραλείψεων που οδήγησαν σε μια μη λειτουργική και αμφιβόλου αισθητικής αρχιτεκτονική, θα δημιουργηθεί ένα εργαλείο δόμησης σύγχρονο, απλό και ευέλικτο. Ενας ΓΟΚ που θα απελευθερώνει την αρχιτεκτονική φαντασία και θα θέτει ουσιαστικούς κανόνες για τον σεβασμό του περιβάλλοντος.Η τρίτη τομή αφορά τη δρομολόγηση εκπόνησης μελετών σε κάθε δήμο της χώρας για την καθιέρωση μορφολογικών κανόνων για τη δόμηση, για να μη βλέπουμε σαλέ στη Λάρισα και κυκλαδίτικου τύπου σπίτια στην Ηπειρο.http://news247.gr