Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Θα κατατεθεί η τριμηνιαία έκθεση της οικονομικής επιτροπής (άρ.72 του "Καλλικράτη") για το γ΄ τρίμηνο;


Ο Καλλικράτης έχει χίλια στραβά, όλοι πλέον συμφωνούν, όμως έχει και κάποια άρθρα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως π.χ. το άρθρο 72. Το άρθρο αυτό προβλέπει να δημοσιεύεται κάθε τρίμηνο μία έκθεση της οικονομικής επιτροπής για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του Δήμου στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης.
 Πέρασαν 9 μήνες  και δεν δημοσιεύτηκε η έκθεση της οικονομικής επιτροπής για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η  έκθεση αυτή θα βοηθούσε πρωτίστως τη δημοτική αρχή γιατί θα έβλεπε τα νούμερα και θα έκανε τον προγραμματισμό της. Η έκθεση  αδικαιολόγητα δεν παρουσιάζεται,  μιας και θα έπρεπε να την έχει συντάξει η επιτροπή και να την είχε υποβάλει στο Δημοτικό συμβούλιο, εάν ισχύει το άρθρο 72 και για το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.  
Το ερώτημα είναι τώρα που τελειώνει το τρίτο τρίμηνο του έτους, η επιτροπή θα παρουσιάσει αυτή τη φορά την έκθεση; Γράφεται δεξιά και αριστερά από φίλους της δημοτικής αρχής ότι φταίνε άλλοι που έχει δυσκολίες ο Δήμος!
Γιατί όμως η τριμηνιαία έκθεση της οικονομικής επιτροπής δεν κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το α΄ και β΄τρίμηνο; Ας παρουσιαστεί επιτέλους η έκθεση, έστω για το γ΄τρίμηνο, ώστε να μάθουν όλοι τα πραγματικά μεγέθη από τα έσοδα και από τα έξοδα! Ήδη η Δημοτική Αρχή έχει καθυστερήσει να μιλήσει επίσημα και με στοιχεία
για το χρέος. Στις λαϊκές συνελεύσεις που έγιναν στις γειτονιές της πόλης μας το Μάρτιο, ακούστηκε για πρώτη φορά ότι ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι καταχρεωμένος και αντιμετωπίζει  μεγάλο οικονομικό πρόβλημα! Μετά βγήκαν οι ανακοινώσεις για τους υπερχρεωμένους Δήμους, στους Δήμους που ήταν στο κόκκινο και χαρήκαμε που ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας ήταν ο μοναδικός Δήμος της ευρύτερη περιοχής Πειραιά που δεν ήταν στο κόκκινο.

Από τότε πέρασαν οι μήνες και ποτέ δεν βγήκε κάποια επίσημη ανακοίνωση για το χρέος του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, απεναντίας υπήρξε μια περίοδος που δινόταν χρήματα σε φορείς και δραστηριότητες και γινόταν δαπάνες που ίσως δεν ήταν και οι πιο αναγκαίες  στην δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας.
 Τελευταία διαβάζουμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ΔΗΚΕΠΑ. Ακόμη διαβάζουμε ότι υπάρχει δυσκολία με τη ρευστότητα, με τις πληρωμές προμηθευτών, παλιών εργολαβιών… Η  απλή λογική λέει ότι ένας  Δήμος με χρέη, κοιτάζει να «νοικοκυρέψει το μαγαζί» και εργαλεία όπως η έκθεση της οικονομικής επιτροπής βοηθούν για τον προγραμματισμό, για τις επιλογές, για τις δαπάνες…  
Τα οικονομικά προβλήματα δεν προέκυψαν ξαφνικά. Αν είχαν συνταχτεί οι εκθέσεις του α και β τριμήνου ίσως οι σημερινές δυσκολίες να ήταν απολύτως ελεγχόμενες. 
Τουλάχιστον αυτή τη φορά ας την παρουσιάσει η οικονομική επιτροπή για να μάθουν όλοι, πόσα ήταν τα έσοδα, που έγιναν έξοδα, τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός και τελικά τι φταίει που υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί στην ώρα τους; Ώστε και εμείς οι υπόλοιποι να «φιλοσοφούμεν άνευ ...»