Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Όσο διαρκεί το κρατάς και μετά το(ν) πετάς!... Νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου!


Σε μια πρόχειρη και χαλαρή διαδικασία με πολλά χαμόγελα και αστειάκια συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο για την εκλογή νέου προέδρου με απόντα τον πρώην πρόεδρο. Νέος πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου είναι ο Ν. Μαρτάκης.
Ο νέος πρόεδρος συγκεντρώνει κάποια χαρακτηριστικά που δεν μπορεί να ξεπεράσει εύκολα ένας καλοπροαίρετος πολίτης, πόσο μάλλον ένα μέλος της Δημ. κίνησης «Καλή Μέρα» που συμμετέχει και νομίζει ότι αποφασίζει. Είναι ιδρυτικό μέλος της κίνησης, άνθρωπος χαμηλών τόνων, ως αντιδήμαρχος δεν έχει δώσει αφορμές, αναζητούμε κάποια απόφαση που πήρε, στις παραταξιακές συσκέψεις συμμετείχε σχεδόν διακριτικά, συζητάει χαμηλόφωνα, ακούει τους συνομιλητές του και έχει τη φήμη του καλού παιδιού, με καλή εικόνα στους εργαζόμενους του Δήμου.

Η εξέλιξη της υπόθεσης καταγράφεται ως κίνηση ματ, για την «ομάδα» που αποφασίζει στο Καλή Μέρα. Κατάφερε να πετάξει εκτός διοίκησης τον πρώην πρόεδρο  (δίνοντας έγκαιρα στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης), να επιβάλει ως λύση ένα πρόσωπο από το στενό περιβάλλον της, να μοιράσει μία ακόμα έμμισθη θέση και να περιορίσει διαμαρτυρίες, να ικανοποιήσει μερίδα των υποστηρικτών που θεωρούσαν ότι τέτοιες θέσεις δεν πρέπει να τις παίρνουν "μετεγγραφές"  και παράλληλα να κάνει κάποιους να πανηγυρίζουν.
Το σχέδιο ήταν απλό και δοκιμασμένο. Διοχετεύτηκε από κύκλους, ότι την προεδρία διεκδικεί  πρόσωπο, κόκκινο πανί για τους ψαγμένους και  την «αριστερή» πτέρυγα της κίνησης. Το θέμα άρχισε να αναπαράγεται με πολλές απίστευτες λεπτομέρειες, ακούστηκε ότι χτύπησε το χέρι του τρεις φορές στο τραπέζι για να πάρει τη θέση, και άλλα ευτράπελα. Η αλήθεια είναι ότι και ο ίδιος κάποια στιγμή, με τα πολλά ίσως να ζήτησε τη θέση όχι τόσο ως επιθυμία αλλά για να διευκολύνει την παράταξη.
Οι γνωστοί υποστηρικτές ίδρωσαν 3 φορές και άρχισαν να ψελλίζουν και άλλα ονόματα. Η αντιπολίτευση κυφογελούσε για την επιλογή, ο πρώην πρόεδρος μειδιούσε αινιγματικά και οι ψαγμένοι άρχισαν τις διαβουλεύσεις και τα παρακάλια. Φαίνεται ότι η ιστορία λειτούργησε, γιατί όταν άκουσαν την τελική επιλογή στην παραταξιακή διαδικασία, αναστέναξαν με ανακούφιση και έτρεξαν να δια λαλήσουν το καλό νέο!

Το πρόβλημα ήταν ο ίδιος ο νέος πρόεδρος, ο οποίος δεν ήθελε να εμπλακεί σε αυτή την απίστευτη περιπέτεια. Άλλωστε και ως αντιδήμαρχος τόσο καιρό, σχεδόν περνούσε απαρατήρητος και ποτέ δεν έδωσε το δικαίωμα για λόγια και προστριβές. Ο τομέας της διαφάνειας δεν μπορούμε να πούμε ότι γνώρισε και μεγάλες στιγμές, ούτε καν η ιστοσελίδα του δήμου δεν κατάφερε να έχει άμεση ενημέρωση, δεν έχουμε δει σημαντικές ανακοινώσεις π.χ. προκηρύξεις για προσλήψεις σε αυτήν.
Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή επιλογή, ίσως η καλύτερη από τους υπάρχοντες και αν καταφέρει να συνδυάσει την μεγάλη απασχόληση του με το ιατρείο με την παρουσία του στο Δήμο θα ξεπεράσει το θέμα της απειρίας του. Η νέα θέση θέλει σχεδόν καθημερινή παρουσία, γιατί εκτός των συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου, οφείλει να αξιολογεί να προγραμματίζει να ελέγχει τις αποφάσεις που πάνε για δημοσίευση να διαβάζει να προετοιμάζει τα εισηγητικά, γενικά είναι μια θέση που απαιτεί χρόνο!

Σίγουρα το έργο του θα είναι δύσκολο και θα χρειαστεί ισχυρή νομική στήριξη, γιατί εκτός των συγκρούσεων που εκ των πραγμάτων έχει ο νέος ρόλος, αφού πρέπει συχνά να αποφασίζει με ποιους θα πηγαίνει και ποιους θα αφήνει, θα έχει από κάτω τον παλαιό πρόεδρο, θα έχει μια ιδιαίτερα δυνατή ομάδα από την αντιπολίτευση και θα έχει και τη «σιωπηλή πλειοψηφία» της παράταξης του, την οποία θα πρέπει να «καθοδηγεί» για να ξεπερνάνε το λαβύρινθο των δημοτικών διατάξεων και να αποφασίζουν σωστά στο πλαίσιο των νόμων για να μην τρέχουν κάθε τόσο στα δικαστήρια για ψύλλου πήδημα.
Ευχόμαστε να πετύχει στο έργο του και να δώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου την χαμένη του αξιοπιστία. Να δώσει την αίγλη της λειτουργίας ενός σώματος όπου επικρατεί ο διάλογος και τα επιχειρήματα, όπου υπάρχουν οι διαφωνίες και οι αντιρρήσεις, αλλά κυριαρχεί η ελευθερία της άποψης του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου και βέβαια να επιβάλει σε κάθε επίδοξο πολιτευτή το σεβασμό των προσώπων και επιλογών!
Υ.Γ. Για την ιστορία: Η κάλπη αυτή τη φορά, περιφερόταν από σύμβουλο σε σύμβουλο και ήταν ένα κουτί από χαρτί φωτοτυπικού με μία σχισμή στο πάνω μέρος και γραμμένη πάνω τη λέξη "κάλπη", προφανώς για να πείσει και τους πλέον κακοπροαίρετους που δεν πίστευαν τι έβλεπαν!