Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Στον Πειραιά συζήτησαν για τη ΜΠΕ του ΟΛΠ. Στην περιοχή μας γιατί δεν κουνιέται φύλλο;

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά, με πρόταση του Ν. Μπελαβίλα, συζήτησαν για την ΜΠΕ του ΟΛΠ.
 Όπως είπε στην εισήγηση του ο επικεφαλής του Πειραιάς για Όλους «αυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν 19 υφιστάμενα έργα παντός τύπου (ναυπηγικά, ακτοπλοΐας, κρουαζιέρας, μεταφοράς container και οχημάτων, μεταφοράς και αποθήκευσης καυσίμων, κυκλοφοριακά, διοικητικά, μηχανολογικά, διαχείρισης αποβλήτων) και 14 υπό κατασκευή ή απολύτως νέα. Συνολικά 33 δραστηριότητες και έργα μεγάλης κλίμακας που απλώνονται σε συνεχή αδιάσπαστη ζώνη από το Παλατάκι ως την άκρα Περάματος και τα Αμπελάκια Σαλαμίνας.
Για αυτό το σύμπλεγμα και για αυτά τα 19 παλαιά και 14 σε εξέλιξη ή νέα έργα δεν υπάρχει ενιαία περιβαλλοντική στρατηγική. Με λίγα λόγια, στην παρούσα Μελέτη του ΟΛΠ δεν υπολογίζονται συνολικά οι επιπτώσεις τους στη θάλασσα του Σαρωνικού, στον αέρα της Αττικής και στην πόλη των πέντε δήμων του Πειραιά και θα συμπλήρωνα πλέον και του έκτου της Σαλαμίνας».
Από τα παραπάνω, μιας και ο Ν. Μπελαβίλας δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, αλλά ο πιο κατάλληλος για τα θέματα αυτά στην περιοχή μας, προκύπτει ότι το θέμα είναι σοβαρό! Κυριολεκτικά είναι ανεξήγητο  ότι Δήμος Περάματος προσφεύγει στους ειδικούς για το θέμα (εδώ), "προσφεύγουν οι δημοτικές παρατάξεις της Σαλαμίνας, οι κάτοικοι της Πειραϊκής παίρνουν θέση, να καταγράφει τις ελλείψεις και να κατακεραυνώνει τον ΟΛΠ η Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΝ" και να μην συμμετέχει στην εξέλιξη των γεγονότων ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας. Με μια ανακοίνωση έστω, με συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου! Πουθενά δεν δημοσιεύτηκε η θέση του δήμου! Γιατί;
 Και εάν το θέμα δεν αξιολογείται ως σοβαρό, που μπορεί να συμβαίνει κι αυτό(!) να μας πουν δυο λόγια! Το πως και το γιατί! 
Αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι με περιβαλλοντικές ευαισθησίες καθώς και οι δημοτικές κινήσεις εκτός της Κίνησης "Αλλάζουμε" δεν έχουν πάρει θέση για να μας διαφωτίσουν! Δεν θεωρούν σοβαρό ένα θέμα που θα επηρεάσει το περιβάλλον στην περιοχή μας για τα επόμενα χρόνια;
Εντάξει οι εκλογές είναι σε 3,5 χρόνια, αλλά οι δημότες ψήφισαν τους εκπροσώπους τους στην πόλη και πρέπει να γνωρίζουν!  Άλλωστε ο σεβασμός σε μία σχέση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Πρέπει να κερδίζεται κάθε μέρα!


Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Πειραιά «Πειραιάς για Όλους»


Τη θέση του  όσον αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα του ΟΛΠ παρουσίασε μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά (15-1-2020) ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Μπελαβίλας.
«Όλη η επιχειρηματολογία, η ανάλυση των δεδομένων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι διορθωτικές προτάσεις είναι μία υπόθεση η οποία όφειλε να απασχολεί όλους μας. 

Μιλάμε για ένα πολυσχιδές έργο το οποίο θα καθορίσει την ταυτότητα και το περιβάλλον της πόλης για μία τουλάχιστον γενιά, ίσως για περισσότερες. 
Όφειλε να είναι το αντικείμενο διερεύνησης για τεχνικές και επιστημονικές επιτροπές του Δήμου Πειραιά» είπε ο Νίκος Μπελαβίλας τονίζοντας πως «είναι αδιανόητο να γνωμοδοτεί με μία πληρέστατη επιστημονική τεκμηρίωση ο μικρός Δήμος Περάματος, να προσφεύγουν οι δημοτικές παρατάξεις της Σαλαμίνας, οι κάτοικοι της Πειραϊκής, να καταγράφει τις ελλείψεις και να κατακεραυνώνει τον ΟΛΠ η Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΝ και να μην συμμετέχει ούτε καν στη διαδικασία ο πρώτος τη τάξει Δήμος Πειραιά. 
Για την αφωνία της Περιφέρειας δεν το συζητούμε-αφορά άλλα θεσμικά όργανα. Ο Δήμαρχος όφειλε να έχει πάρει την πρωτοβουλία εγκαίρως. Δεν είναι τροχονόμος, διερχόμενων και αντιτιθέμενων συμφερόντων – οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών. Ο ρόλος του είναι να κρατά το σκήπτρο της στρατηγικής προς όφελος της πόλης».

Ο Νίκος Μπελαβίλας κάλεσε τον δήμαρχο στην συγκρότηση κοινής τεχνικής επιτροπής για την σύνταξη προτάσεων προς την Περιφέρεια Αττικής. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο Πειραιά.

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση εδώ