Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Πεζοδρόμια γύρω από σχολεία! Συνεχίζεται η ταλαιπωρία!

Εάν κάποιος περπατούσε στο Κερατσίνι πριν από 5 χρόνια θα έβλεπε κλειστές αρκετές παιδικές χαρές. Οι περισσότερες είχαν κλείσει για εργασίες συντήρησης ανακατασκευής, ώστε να αποκτήσουν πιστοποιητικό καταλληλότητας. Ήταν ένα προγραμματισμένο έργο, το οποίο για να ολοκληρωθεί πέρασαν 3 χρόνια, λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών, απειρίας και άλλων γεγονότων. 
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα. Περπατώντας έξω από τα σχολεία της περιοχής τα περισσότερα πεζοδρόμια είναι σκαμμένα, το οδόστρωμα είναι ανώμαλο με προεξοχές και λακκούβες και υπάρχει επίστρωση με τσιμέντο ατάκτως πεταμένο.

Όσοι ασχολούνται με τα τοπικά γνωρίζουν ότι είναι σε εξέλιξη η εργολαβία από το πρόγραμμα Φιλόδημος II που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση με τίτλο:«Ανακατασκευή πεζοδρομίων σχολικών συγκροτημάτων δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και κατασκευή ραμπών πρόσβασης Αμεα για την αναβάθμιση της ασφάλειας των μαθητών κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους σε και από αυτά». Η σύμβαση υπογράφηκε τον Μάιο του 19 με χρόνο αποπεράτωσης του έργου 6 μήνες. Τον Νοέμβριο δόθηκε παράταση από το δημοτικό συμβούλιο για ολοκλήρωση του έργου 3 μήνες. Τον Φεβρουάριο πρέπει να παραδοθεί.

Οπωσδήποτε είναι ένα σημαντικό έργο, μιας και τα πεζοδρόμια της πόλης, όχι μόνο τα πεζοδρόμια γύρω από τα σχολεία, είναι ταλαιπωρημένα. Όταν ολοκληρωθεί το έργο σύμφωνα με τη φιλοσοφία της δράσης τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα είναι: α. Η απρόσκοπτη πρόσβαση ΑΜΕΑ στις σχολικές μονάδες β. Η υποβοήθηση τυφλών ατόμων στην κίνηση στα πεζοδρόμια γ. η μετακίνηση ασφάλειας των μαθητών και συνοδών με ασφάλεια και δ. Η ομοιόμορφη, λιτή και καλαίσθητη εμφάνιση των κατασκευών όλων των σχολικών συγκροτημάτων.

Όλα αυτά καλά! Έτσι πρέπει να λειτουργούν  οι δημοτικές αρχές. Να εντοπίζουν τις ανάγκες, να αναζητούν λύσεις, να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες προγραμμάτων και βεβαίως να υλοποιούν τις παρεμβάσεις με ασφάλεια και ταχύτητα. Όμως η πόλη και κυρίως οι χώροι γύρω από σχολεία, όπου καθημερινά συνωστίζονται πολλοί μικροί μαθητές με τους συνοδούς τους, δεν έχει την πολυτέλεια να μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτή την κατάσταση.
Κάτι πρέπει να γίνει, δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις. Οι άνθρωποι που εκλέγονται έχουν στη διάθεση τους τις υπηρεσίες, την τεχνογνωσία, και οφείλουν να σχεδιάζουν έργα συντήρησης και καλλωπισμού με βασικό κριτήριο την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και το κατά το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία της πόλης και των δημοτών. 

Βεβαίως το έργο είναι μεγάλο, γιατί στο πρόγραμμα έχουν μπει πολλές σχολικές μονάδες. Όμως τι είναι πιο απλό: να ξεκινά και να ολοκληρώνεται το έργο γύρω από ένα σχολείο ή να σκάβονται όλα τα πεζοδρόμια γύρω από τα σχολεία και να περιμένουμε μήνες τώρα την ολοκλήρωση; Και γιατί δεν επιλέχτηκε αυτή η απλή τακτική, αλλά το σκάψιμο όλων των πεζοδρομίων;
Σήμερα τα πεζοδρόμια γύρω από αρκετά σχολεία  είναι δύσκολα προσπελάσιμα και σε κάποιες περιπτώσεις αδιάβατα. Γενικότερα η εικόνα της πόλης δεν είναι αυτή που αρμόζει σε μια πόλη που σέβεται τους κατοίκους της. Η δημοτική αρχή παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου, αλλά οφείλει και να ενημερώσει για τις καθυστερήσεις, για τη συνέχεια για τον χρόνο παράδοσης στους δημότες!
Στην πρώτη θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής για τέτοια θέματα υπήρχε το ελαφρυντικό της πρώτης φοράς! Τέτοιες καθυστερήσεις περνούσαν σχεδόν απαρατήρητες, μιας και η δημοτική αρχή αναλάμβανε μια πόλη για πρώτη φορά και μία πόλη που παραδινόταν από μια δημοτική αρχή που "δεν το είχε" με τα έργα συντήρησης.
Μετά από 5 χρόνια το κλίμα δεν είναι το ίδιο για τη δημοτική αρχή.
Πλέον, υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις και προσδοκίες
Ο προγραμματισμός, η παρακολούθηση ενός έργου σύμφωνα με τη μελέτη, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, η ολοκλήρωση και η παράδοση είναι ευθύνη της αρχής. Και εκεί θα κριθεί, στη συνέπεια και στο σεβασμό. Και σεβασμός, εκτός των άλλων, είναι και η ενημέρωση για την καθυστέρηση και η συγγνώμη για τα απρόβλεπτα που χάλασαν τους σχεδιασμούς. Ποιος είπε κουβέντα όταν δόθηκε παράταση για το έργο, ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, λόγω του σεισμού του Ιουλίου;  
Σε κάθε περίπτωση, τα πεζοδρόμια ανήκουν σε αυτό το κομμάτι που όλοι προεκλογικά ονόμασαν βελτίωση της καθημερινότητας και γι΄όλους τους υποψηφίους η καθημερινότητα ήταν πρώτη προτεραιότητα! Οπότε, από αύριο ας "τρέξουν" όλοι για να ολοκληρωθεί σύντομα το έργο! 


 ΥΓ1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι: Ανταποδίδουν στους δημότες την τιμή  που τους επέλεξαν να τους εκπροσωπούν; Βρίσκονται στις γειτονιές, ενημερώνουν ή μετά την πρώτη χαρά της εκλογής απογοητεύτηκαν και απλώς ρίχνουν το ανάθεμα στην κακοδαιμονία του ελληνικού συστήματος;