Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ!


Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη μαζικών φορέων ενάντια στην λειτουργία των εγκαταστάσεων της Oil-One. 
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» και πήραν μέρος οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: «Ν. Πλουμπίδης» και Πειραιά «Ρ. Φεραίος». 
Οι Σύλλογοι Γονέων των 1ου Γενικού Λυκείου, 4ου Γυμνασίου, 5ου, 8ου και 12ου Δημοτικών Σχολείων Κερατσινίου, οι Σύλλογοι Γονέων των 1ου Γενικού Λυκείου, 2ου Γυμνασίου, 1ου, 3ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων Δραπετσώνας και οι Εξωραϊστικοί – Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Γυναικών Κερατσινίου Δραπετσώνας «Οι Καρυάτιδες», «SEMITONO», Τερψηχώρος, Χαραυγής και Αγ. Μηνά. 
Συμμετείχε επίσης ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, καθώς και δημοτικές παρατάξεις, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, συνεργάτες βουλευτού της Β΄ Πειραιά και συλλογικότητες της περιοχής.

Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των μαζικών φορέων επισημάνθηκαν:
Τα συνεχή επεισόδια έντονης και εκτεταμένης δυσοσμίας και η ανησυχία για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων στην περιοχή της Δραπετσώνας, της Χαραυγής και της Ευγένειας Κερατσινίου. Εδώ και μερικά χρόνια, από τότε δηλαδή που επιβλήθηκε η λειτουργία της Oil-One στην περιοχή των Λιπασμάτων, τα φαινόμενα αυτά συσσωρεύονται και επιδεινώνονται. Οι γειτονιές γύρω από την Oil-One και την Lafarge, στην Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι, υποφέρουν από τη δυσοσμία και ζουν με το άγχος για τις συνέπειες που η δραστηριότητα τους συνεπάγεται.

Η ρυπογόνος δραστηριότητα του τσιμεντάδικου της Lafarge που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την περιοχή και την υγεία των κατοίκων.
Oι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που παραχώρησαν τις άδειες λειτουργίας και εμπορίας στην Oil-One και επέκτειναν το χρόνο λειτουργίας της για οκτώ επιπλέον χρόνια.
Η αγωγή της Oil-One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, κατά του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού που στρέφεται απέναντι στην συλλογική απαίτηση απομάκρυνσης των καζανιών.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που ανατέθηκαν σε επιστημονικά ιδρύματα και αποδεικνύουν ότι οι ρύποι που εκλύονται είναι αποτέλεσμα της καύσης προϊόντων πετρελαίου προσφέροντας επιχειρήματα ενάντια στην λειτουργία των βιομηχανιών στην περιοχή.
Η ανάγκη συγκρότησης παλλαϊκού μετώπου, το οποίο θα επιβάλει στην κυβέρνηση την θέληση των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής, που καθημερινά δοκιμάζονται και είναι αποδέκτες των βλαβερών συνεπειών από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της Oil-One. Στόχος αυτού του μετώπου δεν μπορεί να είναι άλλος από την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων βιομηχανιών από την περιοχή.

Στην βάση των παραπάνω οι φορείς απαίτησαν:

  • Σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση της Oil-One και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων της Lafarge, δεξαμενών ΕΛΠΕ) από την πόλη μας.
  • Μέτρα άμεσου περιορισμού της ρύπανσης μέχρι οι παραπάνω ρυπογόνες εγκαταστάσεις να απομακρυνθούν οριστικά από την πόλη.
  • Την ανάκληση της αγωγής της Oil-One κατά του Δημάρχου Κερατσινίου -Δραπετσώνας.
Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων προτείνεται:
  • Μετατροπή της δίκης του δημάρχου στις 14/2/20202 σε ημέρα μαζικής διαμαρτυρίας ενάντια στην λειτουργία των καζανιών με στόχο την κινητοποίηση όλου του δυναμικού της πόλης (σωματεία, φορείς, σύλλογοι, εργαζόμενοι και μαθητές).
  • Ενημέρωση των μαθητών και των γονιών τους με την έκδοση επιστολής που θα διανεμηθεί μέσω των συλλόγων γονέων στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της περιοχής.
  • Έκδοση και διάδοση ανακοίνωσης και αφίσας που θα αναδεικνύουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία των καζανιών.
  • Ανάρτηση πανό στα σχολεία της περιοχής.
  • Δημιουργία διαδικτυακής ομάδας ενημέρωσης.
  • Κορύφωση των προηγούμενων δράσεων με την οργάνωση μιας μεγάλης κινητοποίησης στο χώρο των Λιπασμάτων τη δεύτερη εβδομάδα μετά το Πάσχα.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. "Η ΠΡΟΟΔΟΣ": ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Oil-One πηγή