Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Δημιουργία μεγάλου παράκτιου πάρκου.

Μεγάλο και σημαντικό έργο στο Φάληρο! Το πάρκο θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους. Θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για το λεκανοπέδιο!
...
<Όμως, ελεύθεροι χώροι υπάρχουν και στην άλλη πλευρά του Πειραιά. "Πίσω απ΄τη βιτρίνα..."  Μήπως πρέπει να τη δουν  οι αρμόδιοι (ή να τη δείξουμε) και να είναι είναι πιο "σπάταλοι" στις χρηματοδοτήσεις τους...>


Στην τελική ευθεία τα πρώτα έργα ανάπλασης Φαλήρου, το 2024 έτοιμο το Πάρκο


 Στην τελική φάση εισέρχονται τα έργα της πρώτης φάσης της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Μετά την ολοκλήρωση των οδικών έργων μεταφοράς της Λ.Ποσειδώνος και των κλάδων που οδηγούν σε άλλες κατευθύνσεις, σειρά έχουν τα έργα μετατόπισης του Τραμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com η νέα ημερομηνία που έχει δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής για την εκκίνηση των έργων είναι η 17η Φεβρουαρίου. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 4 μήνες.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Ήδη η Περιφέρεια έχει δώσει από τον περασμένο Ιούνιο μία ακόμα παράταση στην ανάδοχο των έργων ΑΚΤΩΡ, για τις 15 Μαρτίου 2020, όμως δεν θα είναι αρκετή για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων εργασιών. Θα χρειαστεί επιπλέον παράταση που θα οδηγήσει την περάτωση των έργων στο καλοκαίρι, εφόσον δεν υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις.

Να σημειωθεί ότι πέραν του αρχικής σύμβασης κόστους 52,9εκατ.ευρώ, έχουν υπογραφεί επιπλέον δύο συμπληρωματικές συμβάσεις. Η πρώτη για ποσό 5εκατ.ευρώ και η δεύτερη για 18εκατ.ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Με την ολοκλήρωση των έργων, η περιοχή θα έχει θωρακιστεί αντιπλημμυρικά, θα διαθέτει ένα νέο αυτοκινητόδρομο με δύο ιδιαίτερα περίπλοκους ανισόπεδους κόμβους, προς νότια (Συγγρού, Ποσειδώνος) και προς βόρεια (Μ.Ασίας, Κηφισό, παλαιά Λ.Ποσειδώνος κ.α).

Αυτό όμως δεν θα σημάνει τη λήξη των έργων για αυτή τη μεγάλη αστική παρέμβαση.
 Το επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση των έργων Β`φάσης που περιλαμβάνουν και τη δημιουργία ενός μεγάλου παράκτιου πάρκου το οποίο θα συνδεθεί με το παρακείμενο πάρκο και Μαρίνατου Φλοίσβου αλλά και με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το κόστος των έργων υπολογίζεται σε περίπου 110εκατ.ευρώ.
 
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
Είναι η μεγαλύτερη δημόσια ανάπλαση χώρου στην Αθήνα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ουσιαστικά ξεκίνησε με την δημιουργία του ΚΠΣΙΝ και θα ολοκληρωθεί με τα έργα του Φαληρικού Όρμου. Τα έργα Α`φάσης ξεκίνησαν τν Μάιο του 2017. Για όσους δεν θυμούνται, πριν, στην περιοχή υπήρχε ένας εγκαταλελλειμένος χώρος (ο πρώην ιππόδρομος) και ένα παραλιακό μέτωπο στο οποίο με τον τρόπο που είχε διαμορφωθεί ήταν τελείως απαγορευμένο για τους πολίτες, εκτός από ένα μικρό τμήμα πέριξ της Εσπλανάδας.

Τα έργα Β`φασης εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (2,5 χρόνια) και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024. 
Στη Β` φάση του έργου προβλέπεται η δημιουργία ενός μεγάλου παράκτιου άλσους της Αθήνας που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους. Θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.πηγή