Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Μπορούσε η δημοτική αρχή να έχει διαφορετική στάση στο θέμα της μείωσης των δημοτικών τελών;

Με ψήφους 18-16 το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση (27-11-2019) είπε όχι στη μείωση των δημοτικών τελών για σπίτια και καταστήματα.  
Τη μείωση ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (απουσίαζαν 6)  και 18 σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με τον "άλλο δρόμο" ψήφισαν να παραμείνουν τα δημοτικά τέλη όπως το προηγούμενο έτος. 
 Η μία πλευρά, δημοτικές κινήσεις  που κατέθεσαν την πρόταση για μείωση, ισχυρίζεται ότι ήταν ευκαιρία να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, μιας και ο δήμος θα εισέπραττε για πρώτη φορά μεγαλύτερα ποσά. Τα ποσά αυτά θα προέκυπταν μετά την αξιοποίηση του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης για επιβολή δημοτικών τελών σε ειδικές κατηγορίες ακινήτων(μεγάλες επιχειρήσεις) με συντελεστή έως και 10 φορές μεγαλύτερο από τον βασικό συντελεστή που αφορά τις κατοικίες (1,61 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο).

Η άλλη πλευρά, η δημοτική αρχή, η οποία έχει το δικό της σχεδιασμό, είπε όχι, τουλάχιστον γι΄ αυτή την περίοδο στη μείωση των δημοτικών τελών. 
Υπήρχαν λόγοι; Μάλλον Ναι! Σίγουρα ναι γι όποιον έχει την καυτή πατάτα μιας διαχείρισης (της όποιας διαχείρισης) και της ευθύνης!
α.Τα δημοτικά τέλη που προϋπολογίστηκαν δεν είναι σίγουρο ότι θα εισπραχτούν. Οι μεγάλες εταιρείες  έχουν τις νομικές υπηρεσίες και σίγουρα, αυτά τα τεράστια ποσά (π.χ. 1.200.000 ευρώ στην πρότυπο κτηματική) δύσκολα θα τα δώσουν. β.Το μισθολογικό κόστος του δήμου είναι πλέον πολύ μεγάλο και θα πρέπει ο δήμος να έχει τα απαιτούμενα ποσά για τους μισθούς. γ.Υπάρχει μια συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική του δήμου (παιδικοί σταθμοί χωρίς τροφεία, κοινωνικό παντοπωλείο, στήριξη ευάλωτων οικογενειών κ.λπ.) για την οποία κανείς δεν επιθυμεί εκπτώσεις! δ.Υπάρχει χαρακτηριστική στήριξη των σχολείων τα τελευταία χρόνια (υλικοτεχνική υποδομή, επισκευές υποδομών, πετρέλαιο για θέρμανση) που πρέπει να συνεχιστεί, άλλωστε για όλες τις παρατάξεις παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα!(προεκλογική διακήρυξη)  ε. και ακόμα, το κεντρικό κράτος τα τελευταία 12 χρόνια, έχει περικόψει σημαντικά ποσά από τη χρηματοδότηση των δήμων.
Οπότε δεν είναι όλα άσπρο μαύρο!
Σε καμιά περίπτωση δεν είναι λαϊκιστικό το αίτημα για μείωση των δημοτικών τελών, ιδίως για οικογένειες που έχουν νιώσει στο κόκκαλο τους τη σκληρή φορολογία τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Ούτε βέβαια, μπορείς να ρισκάρεις όλα όσα έχτισες για πολλά χρόνια!

Βέβαια η δημοτική αρχή θα μπορούσε να δει λίγο διαφορετικά το θέμα, να είχε σκεφτεί η ίδια την μείωση των δημοτικών τελών! Τα έσοδα θα ήταν  μεγαλύτερα, έστω και λίγο στην κακή περίπτωση,  λόγω της συγκυρίας με τον νέο νόμο, με τον οποίο μπορούν να φορολογηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Επιπλέον θα υπάρξουν έσοδα από τις επιχειρήσεις του ΒΙΠΑΣ (βιομηχανικό πάρκο Σχιστού) που είναι στα όρια του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και στις οποίες θα καταλογιστούν δημοτικά τέλη για πρώτη φορά. 
Εάν δεν βγαίνανε τα οικονομικά θα μπορούσε η δημοτική αρχή να δώσει, έστω μικρότερο ποσοστό μείωσης  π.χ 8-10% τον πρώτο χρόνο για τις οικίες και μικρές επιχειρήσεις και 10% τον επόμενο χρόνο. Δεν θα έπεφτε έξω όλο το σύστημα!
Ακόμα, είναι σημαντικό ότι την πρόταση στήριζε ολόκληρη η  αντιπολίτευση και όχι μία μικρή μειοψηφία. Η αντιπολίτευση εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος των δημοτών και θα είχε, κατά κάποιον τρόπο,  συν ευθύνη για την πρόταση της εάν κάτι δεν πήγαινε καλά με τα οικονομικά!
Ήταν μια ευκαιρία, μια καλή ευκαιρία να υπάρξει μείωση φόρων, που θα χρεωνόταν κυρίως στη δημοτική αρχή. Όμως, εκτός από τη μείωση που θα πήγαινε στις τσέπες των δημοτών, η δημοτική αρχή  θα έστελνε μήνυμα προς τις παρατάξεις της  αντιπολίτευσης και όχι μόνο! Θα έδειχνε εμπράκτως, ότι συνυπολογίζει τη γνώμη τους, ακούει κάθε σοβαρή πρόταση και, κυρίως, ότι τους θέλει όλους δίπλα της!  Άλλωστε  όλα τα μεγάλα θέματα της περιοχής μας είναι ανοιχτά!  

Ποτέ δεν είναι αργά! 
 Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να υπάρχει ένα σχέδιο για συμμάζεμα των οικονομικών του δήμου!  Πρόσφατα ψηφίστηκε η αναχρηματοδότηση του χρέους, θα υπάρξει μικρότερο κόστος για τον οδοφωτισμό (φωτιστικά led για το φωτισμό στους δρόμους), υπάρχει μια τάση για συμμάζεμα των αχρείαστων υπερωριών, δεν υπάρχει η ευκολία της πρώτης περιόδου για στήριξη οποιαδήποτε εκδήλωσης κ.λπ.! Γενικώς υπάρχει εγρήγορση σε ό,τι έχει οικονομική διάσταση, η οποία βέβαια θα έπρεπε να ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική περίοδο!
Το όφελος, το οποίο θα προκύψει από τις παραπάνω ενέργειες, σε συνδυασμό με τα αυξημένα τέλη που θα εισπραχτούν από τον ΟΛΠ (σύμβαση παραχώρησης: 3,5% των ετησίων ενοποιημένων εσόδων του ΟΛΠ στους παραλιμένιους δήμους), σε μια επόμενη περίοδο μπορεί να κατευθυνθεί και για τη μείωση των δημοτικών τελών και κατ΄επέκταση ανακούφιση μικρών καταστημάτων και νοικοκυριών. Ίδωμεν!


Ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων για το ίδιο θέμα:
 

"Λαϊκή Συσπείρωση"

"Αλλάζουμε"

 Γ. Τσιρίδης