Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Π. Καμάς: "...μας λέγατε όλους άσχετους, που λέμε ψέματα ότι ο Δήμος χρεωκοπεί..."

Σημεία τοποθέτησης Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Κερατσίνι- Δραπετσώνα #ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, Παντελή Καμά στην ειδική συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας την Τετάρτη 18/12/2019.


1. Υπάρχουν κορυφαίες διαδικασίες, στη λειτουργία ενός Δήμου, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις επιλογές που κάθε Δημοτική Αρχή, κάνει. Πάνω από όλα, αντικατοπτρίζουν την πολιτική της δυνατότητα να οδηγήσει ή όχι μία πόλη στο μέλλον. Αναδεικνύουν αν έρχεται μία Δημοτική Αρχή από το χθες, αν βρίσκεται στο σήμερα ή έρχεται από το μέλλον για να οδηγήσει στο μέλλον.

2. Η οικονομική διαχείριση της Διοίκησης Βρεττάκου, έρχεται εντελώς από το χθες. Αν ο κύριος Δήμαρχος είχε εκλεγεί τη δεκαετία του 1980 Δήμαρχος, ακόμα και αυτή του 1990, πιθανόν να έμενε στην ιστορία ως ένας σπουδαίος Δήμαρχος για την πόλη. Το κρατικό χρήμα θα έρεε άφθονο, θα δημιουργούταν υποδομές, και θα είχε την άνεση να εφαρμόζει μία πολιτική σαν αυτή που εφαρμόζει. Σήμερα όμως έχουμε να διαχειριστούμε την Ελλάδα της κρίσης. Οι απαιτήσεις από μία Δημοτική Αρχή, είναι διαφορετικές από ό,τι στο παρελθόν. Η βιωσιμότητα και ο ορθολογισμός σε ό,τι κάνεις δεν είναι πολιτική επιλογή, είναι ανάγκη.

3. Η πολιτική διαχείριση των πραγμάτων από τη Διοίκηση Βρεττάκου και τον « ΆΛΛΟ ΔΡΟΜΟ», έχει ένα χαρακτηριστικό. Τη ίση αντιμετώπιση άνισων πραγμάτων και καταστάσεων. Ας δούμε ένα μικρό παράδειγμα. Δωρεάν συναυλίες για όλους στις Γιορτές Θάλασσας. Δωρεάν για όλους; Δηλαδή και για τους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και για τους Δημότες άλλων πόλεων; Δωρεάν για όλους; Δηλαδή και για αυτούς που έχουν εισοδήματα που τους επιτρέπουν με ευχέρεια να δουν τους καλλιτέχνες που έρχονται αλλά και για αυτούς που δεν μπορούν να βγουν έξω από το σπίτι τους; Όλοι δηλαδή και έχοντες και μη έχοντες πρέπει να απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου; Αυτό από μόνο του παράγει αδικία.

4. Το δεύτερο σημείο που χαρακτηρίζει είναι η ανεδαφική ιδεοληψία. Ο κόσμος ΑΛΛΑΖΕΙ, η Δημοτική Αρχή, Όχι. Έχεις ένας γεγονός που το έδωσε μία εμβέλεια, όπως οι Γιορτές της Θάλασσας. 

Να αποδεχθώ, ότι δεν θέλεις να βάλεις κάποια κριτήρια, στο ποιος δικαιούται δωρεάν να τις παρακολουθεί και ποιος όχι. Μα δεν κάνουμε ούτε μία προσπάθεια προσέλκυσης χορηγών; Να μαζέψουμε δηλαδή από κάπου τα κόστη; Έχει σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι Γιορτές της Θάλασσας που κάθε χρόνο πληρώνουμε 250000 Ευρώ ( τουλάχιστον), θα μπορούσαν να είναι κερδοφόρες;. Να είναι κερδοφόρες χωρίς να θίξουμε την ανάγκη των πολιτών (που δεν έχουν άλλες δυνατότητες), να έχουν πρόσβαση σε ένα γεγονός δωρεάν. Προφανώς και την έχουν σκεφτεί και την έχουν απορρίψει. Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις. Αλλά ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος από καλές προθέσεις πολλές φορές.

5. Διαβάσαμε για τον ελλειμματικό ισολογισμό του 2018. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο το 2019. Δια Γυμνού Οφθαλμού προκύπτει ότι προϋπολογίζεται έλλειμμα και μάλιστα όσο τα δύο τελευταία έτη μαζί το 2020. Αλήθεια, πώς θα συνεχίσετε με ελλείμματα;. Δεν μπορείτε πλέον. Γιατί έφθασε η ώρα της αλήθειας. Τα λεφτά σώνονται. Και τι κάνετε; Περικοπές δαπανών ( βλέπε υπερωρίες εργαζομένων), αναδιάρθρωση χρέους και μία φορομπηχτική πολιτική. Φθάνουν αυτά; Σώζουν την κατάσταση; Όχι. Είστε σε ένα τραγικό αδιέξοδο.

6. Η απόδειξη της οικονομικής δυσπραγίας είναι ότι μεταφέρατε τη μισθοδοσία και τα έξοδα του πρασίνου στην καθαριότητα και προχωράτε σε αύξηση των Δημοτικών Τελών. Σε όλους. Γιατί εφόσον δεν αποδεχθήκατε μία έστω μικρή μείωση του φορολογικού συντελεστή, από τη διασταύρωση των τετραγωνικών που δηλώνονται για τον ΕΝΦΙΑ, θα προκύψουν μικρές έστω επιβαρύνσεις για όλα τα ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ. Εδώ μάλιστα θα προκύψει το τραγικό. Να εισπράττονται περισσότερα χρήματα από δημοτικά τέλη, ενώ οι υπηρεσίες θα υποβαθμίζονται.

7. Αιτιολογείτε τις επιλογές σας, λέγοντας ότι κάνατε κοινωνικές παροχές. Σωστό είναι η μόνη δαπάνη που ακόμα και αν ήταν μεγαλύτερη, εμείς θα τη στηρίζαμε. Συντηρήσατε λέτε τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Πράγματι κάνατε παρεμβάσεις. Επαρκείς; Δεν θα το έλεγα. Ανεπαρκής έως εκεί που δεν παίρνει , γιατί οι αθλητικοί χώροι είναι σε άθλια κατάσταση.
 Χρηματοδοτήσατε σωματεία για κάνουν εκδηλώσεις. Σωστό. Αλλά δεν μας είπατε πού προβάλλετε αρθρωμένα η πολιτιστική παράδοση της πόλης μας, όπως αυτή μέσα από τα Σωματεία μας, συντηρείται και αναπαράγεται. Δηλαδή όλα τελειώνουν στο να μοιράσουμε λεφτά σε κάποιες εκδηλώσεις για εισπράξουμε το λιβανωτό σε εσάς; .
 Ξεχάσατε κάτι βασικό. Κάθε Κυριακή στα γήπεδά μας, γίνονται αγώνες. Πόσοι απινιδωτές υπάρχουν; Πόσοι γιατροί υπάρχουν; Τι έχετε κάνει για να υπάρχουν μηχανήματα τα οποία μπορούν να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων; Τι έχετε κάνει για να μπορεί να υπάρχει κάποιο προσωπικό που ξέρει να χειρίζεται τέτοια μηχανήματα και σε κάποιες τουλάχιστον ώρες προπονήσεων; Ρητορικές ερωτήσεις. Απολύτως τίποτα.

8. Λιπάσματα: Άλλη μία απόδειξη της στρεβλής αντίληψης την οποία έχετε. Δεν απέχει πολύ εξάλλου από του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης και έχω απορία γιατί δεν είναι μαζί σας. Αντί να συζητάμε, για το πώς θα προχωρήσει μία ήπιας μορφής επιχειρηματικότητα, μαζί με την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, παρουσιάζετε ένα σχέδιο, από το οποίο λείπει κάθε στοιχείο επιχειρηματικότητας και εσόδων. Και γιατί είναι αναγκαίο. 
Για να έχουμε συμμαχίες, απέναντι σε ό,τι κάνει η COSCO. Και στα λιπάσματα και στο παραλιακό μέτωπο θα πρέπει να υπάρξει μία μορφή ήπιας επιχειρηματικότητας η οποία θα φέρει αφενός έσοδα στην πόλη, αφετέρου θα συμβάλει στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και κατά τρίτον θα γίνει η ασπίδα της πόλης. Αν δεν το κάνετε και δεν δείτε στρατηγικά έστω στο και πέντε τότε θα συμβεί το εξής. Θα σωθεί μία λωρίδα γης στη Δραπετσώνα, γεγονός που πιστέψτε με δεν το υποβαθμίζω, και όλο το Κερατσίνι, θα γίνει το λιμάνι και ο αποθηκευτικός χώρος της COSCO, με υποβάθμιση της ζωής των ανθρώπων. Εσείς αυτάρεσκα θα δηλώνετε αριστερός και την ίδια στιγμή θα έχετε εξυπηρετήσει (ακουσίως), τον σχεδιασμό όσων θέλουν να υποβαθμίσουν την πόλη. Εν τέλει κύριε Δήμαρχε Αριστερές πολιτικές, σήμερα στη σύγχρονη εποχή είναι αυτές που στην πράξη βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων, και όχι αυτές που καταλήγουν σε υποβάθμιση της ζωής των ανθρώπων. Το τι είναι ο καθένας κρίνεται εν τέλει από το αποτέλεσμα που παράγει και όχι από τις ρητορικές του εξάρσεις.

9. Ο προϋπολογισμός που καταθέτετε σήμερα είναι ένας πλασματικός προϋπολογισμός. Ένα συμπέρασμα βγαίνει. Ότι θα κληθείτε μέσα στο έτος να διαχειριστείτε ένα λειτουργικό έλλειμμα αρκετά μεγάλο. Τον ισοσκελίζεται λογιστικά με βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων ετών που δεν θα εισπράξετε. Επιλέγετε να αποκρύπτετε δαπάνες τις οποίες θα κάνετε, για να μην αποκαλύπτεται το έλλειμμα.

10. Ο προϋπολογισμός που μας καταθέτετε είναι η απόπειρα να διαχειριστείτε τη μιζέρια, και όχι να δημιουργήσετε όρους ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός που μας καταθέτετε είναι η άμυνα σας απέναντι σε μία πραγματικότητα που συντρίβει καθημερινά την πόλη. Μία πόλη που απαξιώνεται. Ξέρετε, δημιουργήσατε το Σύνδρομο του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ. Ο κόσμος πίνει φθηνά ποτά και διασκεδάζει στα λιπάσματα την ώρα που η πόλη έχει προσκρούσει στο παγόβουνο. Βουλιάζουμε. Και στο ναυάγιο αυτό, ναυαγοί θα είμαστε όλοι όσοι αγαπάμε και μένουμε σε αυτή την πόλη.

11. Στις εκλογές μας λέγατε όλους άσχετους που λέμε ψέματα ότι ο Δήμος Χρεοκοπεί. Λέγατε ότι θα έχετε 8.000.000 Ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, στο τέλος του 2019. Στην πραγματικότητα, αυτά που λέγατε δεν ήταν ακριβή. Ή συνειδητά λέγατε ψέματα, ή δεν είχατε επίγνωση της πραγματικότητας. Δεν ξέρω τι από τα δύο θεωρείτε πιο υποφερτό. Εγώ στη θέση σας πάντως θα ήθελα να με λένε ψεύτη. Διότι ο,τιδήποτε άλλο δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το αν πράγματι διοικήσατε το Δήμο. 
Λέτε ότι κριθήκατε για τις επιλογές σας στις εκλογές. Κύριε Δήμαρχε στη Δημοκρατία, δυστυχώς για εσάς, η κρίση είναι καθημερινή. Κάθε μέρα κρίνεστε, και πιστέψτε με, έχει πρακτικά αποτελέσματα που αποτιμώνται, σας αρέσει δεν σας αρέσει η καθημερινή κρίση. Στη Δημοκρατία επίσης, κάθε μέρα ελέγχεστε. Ελέγχεται όποιος ασκεί εξουσία. Και έχει αυτός ο έλεγχος επίσης αποτιμητά αποτελέσματα.

12. Γνωρίζουμε ότι και σήμερα θα πείτε διάφορα «ηρωικά». Θα αναπτύξετε σοφιστικά επιχειρήματα. Είναι γεγονός ότι ρητορικά θα φαίνονται λογικά. Δεν θα είναι όμως. Δεν θα είναι και το γνωρίζετε. Και εν πάση περιπτώσει η πραγματικότητα έχει πλέον αποδειχθεί. Το ναυάγιο έρχεται. Οι επιλογές σας δεν αποδείχθηκαν ορθές. Είστε υποχρεωμένος να στρίψετε το τιμόνι, να συζητήσετε με όλους, και κυρίως να αποδεχθείτε την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί

13. Θέλω κλείνοντας να τονίσω. Εύχομαι οι υπολογισμοί μου να είναι εσφαλμένοι. Εύχομαι να διαψευσθώ. Πλην όμως η πρόβλεψή μου είναι ότι εντός του 2020, θα προσφύγετε σε επιτήρηση. Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που καταθέτετε, εσείς. Από του χρόνου, τον προϋπολογισμό θα τον εγκρίνουν και θα τον επιβάλλουν οι επιτηρητές. Οδηγείται το Δήμο στο δικό του μνημόνιο. Φοβάμαι επίσης ότι η πορεία σας είναι μη αναστρέψιμη. Ό,τι μπορέσατε να περικόψετε το κάνατε. Ό,τι μπορέσατε να επιβάλλεται ως φόρο και τέλος, το κάνετε. Ό,τι μπορέσατε να αναδιαρθρώσετε το κάνατε. Και δεν φθάνει.

Είναι προφανές, ότι με αυτές τις σκέψεις, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σας.