Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Τροπολογία για κέντρο καινοτομίας στην Πειραιώς

Νομοθετική ρύθμιση, η οποία εντάχθηκε σε πολυνομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό του χώρου της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, που περικλείεται από τη λεωφόρο Πειραιώς και τις οδούς Κατσουλάκου και πρώην Οικονομίδου, νυν Ανδρέα Μουράτη, από τον χαρακτηρισμό της ως «χώρο ανέγερσης δικαστικού μεγάρου Πειραιά».
Παράλληλα προβλέπεται ότι ο χώρος, που ανήκει στον ΕΟΦ, περνά στη διαχείριση του Υπουργείου Ανάπτυξης «προκειμένου να δημιουργηθεί σε αυτό κέντρο καινοτομίας- πρότυπο πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα είναι ένα σύνολο βιομηχανικών κτιρίων της πρώτης βιομηχανικής περιόδου, που ιδρύθηκε το 1883 και αποτελεί το σημαντικότερο εργοστάσιο της κατηγορίας των βαριών "ρυπογόνων" βιομηχανιών (ίδρυση το 1899 ως Χρωματουργία Πειραιώς). 


Το καλοκαίρι η κυβέρνηση μιλούσε για «5 εμβληματικά έργα», μεταξύ των οποίων και τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρο του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων. 5 μήνες μετά η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δρομολογεί τη δημιουργία «κέντρου καινοτομίας- πρότυπου πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας», στο διατηρητέο κτήριο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, επί της οδού Πειραιώς, το οποίο είχε δεσμευτεί από το 2004 για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου του Πειραιά. 

Δύο κέντρα καινοτομίας θα έχουμε ή το κέντρο καινοτομίας στα λιπάσματα θα πάει στις καλένδες; 

περισσότερα για το θέμα εδώ
και εδώ