Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

"Η πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι, η κλιματική αλλαγή και η τοπική μουγκαμάρα"

Συντάκτης  Λάκης Ιγνατιάδης, stagona4u
 Περνώντας τρεις τέσσερις φορές από την προσφάτως ανακατασκευασμένη πλατεία Κύπρου (είναι η κεντρική πλατεία του δήμου που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο Κερατσινίου Δραπετσώνας) και περπατώντας την, το μεταδόσιμο αίσθημα που μου κατακάθισε, αυτό που με λίγα λόγια μπορώ να πω, είναι ότι πιο πολύ δεν μου άρεσε, παρά μου άρεσε.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η Αρχιτεκτονική είναι μία από τις καλές τέχνες και με τα έργα των τεχνών το Α και το Ω της στάσης του τυχαίου απλού χρήστη ως προς τη γνώμη του για το κάθε φορά συγκεκριμένο έργο είναι τα γούστα του ή όπως το λέμε συχνά "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα".

Φυσικά για όλα όσα λογαριάζουμε ως έργα τέχνης, πάντα υπάρχουν τα επιχειρήματα των ομότεχνων, των κριτικών, των αρμόδιων θεσμικών οργάνων και του κόσμου που έχετε σε επαφή μ'αυτά. Το απόλυτο κριτήριο είναι σε όλες τις περιπτώσεις ο Χρόνος. Αυτός ξεσκαρτάρει την παραγωγή και αποδίδει μέσα στους αιώνες τα εύσημα και τα μπράβο ή βάζει το Χι της κακογουστιάς και της ασημαντότητας, που σιγά σιγά οδηγεί το έργο στην χώρα της λησμονιάς, με ελάχιστες δυνατότητες έφεσης.

Όλοι οι άλλοι και στην τρέχουσα καθημερινή ζωή, όταν μιλάμε δίχως ιδιοτέλεια και φόβο, μιλάμε πιο πολύ με τα γούστα μας, σε συνάρτηση κάθε φορά με την εποχή και τον τόπο. Έχουμε μάθει πια τους τελευταίους αιώνες, πως τα γούστα του καθενός τα διαμορφώνουν πολλοί αθέατοι και θεατοί παράγοντες που τουλάχιστον τα πρώτα μας χρόνια διαφεύγουν των επιλογών μας και ως εκ τούτου και είναι και δεν είναι συνειδητοποιημένα. Είναι πάντως η αποθέωση της υποκειμενικότητας, που από μόνη της αυτή δεν είναι κακό πράμα. Θέλω να πω πως δεν βρισκόμαστε στην εποχή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, που θεωρείτο από τους ανθρώπους του καθεστώτος που είχαν στο τσεπάκι τους την αντικειμενικότητα ως έκφραση του αληθινού, σωστού και όμορφου, και όλα τ'άλλα ήταν η έκφραση μιας υποκειμενικότητα που σε έστελνε αδιάβαστο στην κόλαση του καπιταλισμού.
.....
Εδώ ολόκληρη η ανάρτηση της ιστοσελίδας stagona4U για τη "νέα" πλατεία:  "Η πλατεία Κύπρου στο Κερατσίνι, η κλιματική αλλαγή και η τοπική μουγκαμάρα"