Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Απορίες σχετικά με τον προϋπολογισμό 2020...

Κάποιες απορίες σχετικά με τον προϋπολογισμό 2020 του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και η άποψη του Παναγιώτη Διαλινάκη για την οικονομική κατάρρευση

Συντάκτης Λάκης Ιγνατιάδης stagona4U
Την Τετάρτη 18.11.19 συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2020. 
Το τελικό αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας για την έγκρισή του ή μη, αναδείχθηκε ισόπαλο, 19 -19 (επειδή οι δημ.σύμβουλοι είναι 41, άρα λείπανε 3 της αντιπολίτευσης, ποιοι άραγε;). Όταν σε μια ψηφοφορία δεν προκύπτει η έγκριση ή απόρριψη, έχουμε δηλαδή ισοπαλία, τότε σύμφωνα με τις αλλαγές Θεοδωρικάκου, η ψήφος του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου μετράει διπλή, κι έτσι τελικά εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός. 
Ένας λόγος που σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε όχι στο προϋπολογισμό του 2020 είναι πως αυτός προβλέπει αύξηση των δημοτικών τελών κατ'αρχάς για τα καταστήματα που ίσως επειδή δεν θα επαληθευτούν τα προβλεπόμενα έσοδα αναγκάσουν τη δημοτική αρχή να τα αυξήσει και στις οικίες, όταν μάλιστα η αντιπολίτευση κατέβασε μία πρόταση που έδειχνε πως η μείωσή τους για το 2020 είναι εφικτή.

Αυτή η αύξηση είναι όντως ένα πρόβλημα ιδιαίτερα μάλιστα όταν μιλάμε για μια δημοτική αρχή που όταν ανέλαβε για πρώτη φορά πριν πέντε χρόνια είχε στο ταμείο ο δήμος κοντά στα 17 εκ. ευρώ. Όταν πάντως υπάρχουν χρήματα στο ταμείο οποιουδήποτε δήμου το αυτονόητο είναι να ξοδευτούν για ποιοτικά έργα χρήσιμα και ουσίας που για κάποιους λόγους έχουν προτεραιότητα τουλάχιστον στην ατζέντα της δημ.αρχής. Μιλάμε για έργα που προσπαθούν να ικανοποιήσουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και να προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες προς τους δημότες.

Διαβάζοντας τα άρθρα που ανάρτησαν οι δημοτικές παρατάξεις δεν μου λύθηκε η απορία, για το που δηλαδή, διοχετεύτηκαν αυτά τα πέντε χρόνια τα εκατομμύρια του δήμου, έτσι ώστε να φτάσουμε στο τέλος στο σημείο να αυξάνει η δημ.αρχή τα δημοτικά τέλη και να περνάει τη μισθοδοσία της υπηρεσίας του πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη. Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά αυτά τα πέντε χρόνια, ή τουλάχιστον δεν πήγε όπως θα'θελε η δημ.αρχή. Το λέμε αυτό γιατί δεν πιστεύουμε ότι επέλεξε αυτή μία διαχείριση των ποσών τέτοια που να την ανάγκαζαν στο τέλος να αυξήσει τα δημοτικά τέλη.  
Τι δεν πήγε καλά λοιπόν;

Αν και η ερώτηση που προηγείται κατ'εμάς είναι που και πως χρησιμοποιήθηκε το μεγάλο για δήμο ποσόν που υπήρχε στο ταμείο του. Δεν ξέρω αν αυτή την απορία την έχει κι άλλος δημοτικός σύμβουλος είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης κι αν ενδιαφέρεται να βρει την απάντηση.Το σοβαρό θέμα όμως για μια διοίκηση που θέλει να είναι συνεπής στις προοδευτικές αρχές της που προβάλλει, που νιώθει την πολιτική ανάγκη να λογοδοτεί στους δημότες αυτής της πόλης, δεν είναι, για το συγκεκριμένο θέμα, να ενημερώσει αναλυτικά όλους για το που ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα με την συνοδεία μίας κριτικής αποτίμησης, αν φυσικά μπορεί, των επιλογών της; Εκτός κι αν συνειδητά η δημ.αρχή μας επιδιώκει την ενίσχυση της απολιτίκ συμπεριφοράς.

Ένα θέμα που αναδύεται με την χρήση των χρημάτων και την εκτέλεση έργων, προφανώς έχει να κάνει και με το αν η δημ.αρχή προσπάθησε να βρει κι άλλες πηγές χρηματοδότησης, είτε δημόσιες, που φτάνουν μέχρι και διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε ιδιωτικές, που ξεκινούν με χορηγίες και συνεργασίες. Όπως και τη στάση πρόκειται να κρατήσει σ'αυτά τα θέματα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Να λοιπόν ακόμα ένα θέμα που καλό δεν είναι να συζητηθεί κι αυτό δημόσια και με ειλικρίνεια και να ξεκινήσει η συζήτηση, με έμφαση στο συγκεκριμένο, από το δημ.συμβούλιο;

Ακολουθεί ένα κείμενο του επικεφαλής της δημ.παράταξης Ελεύθερη Κίνηση Δημοτών Παναγιώτη Διαλινάκη, το οποίο ανάρτησε στην σελίδα του στο fb. Αυτό το κείμενο θέτει κάποια σημαντικά θέματα σχετικά με τον προϋπολογισμό και τη διαχείριση των 17.εκ. που γεννάνε ερωτήσεις για το τι συνέβη και που πάμε. Αυτό πάντως που έχω πάρει μυρωδιά είναι πως όλη η αντιπολίτευση στο δήμο έχει πετάξει το γάντι στη δημ.αρχή του Χρ.Βρεττάκου ζητώντας εξηγήσεις και αρθρώνοντας ένα άλλο οικονομικό σενάριο, και που απ'ότι φαίνεται μέχρι στιγμής ο ίδιος και η δημοτική αρχή δεν νιώθουν καμιά ανάγκη να ξεκαθαρίσουν το τοπίο με τη διαχείριση του ταμείου. Είναι κι αυτό μια αντίληψη που δεν μας είναι καθόλου ξένη και που το λιγότερο θα την χαρακτήριζα αποτέλεσμα κρατικίστικης νοοτροπίας.

Παναγιώτης Διαλινάκης: Οικονομική κατάρρευση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και με τα επίσημα στοιχεία των ορκωτών λογιστών.
Παρουσιάστηκε η επίσημη έκθεση των ορκωτών λογιστών για το έτος 2018 από την οποία προκύπτει πως υπάρχει έλλειμμα 4.150.000 ευρώ περίπου και ταυτόχρονα μειώθηκαν τα χρήματα στο ταμείο του δήμου και από τα 12.287.000 ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017 , φτάσαμε στο τέλος του 2018 τα διαθέσιμα στο ταμείο να είναι στο μισό, δηλαδή 6.294.000 ευρώ από την «προίκα» των 17.000.000 ευρώ που βρήκε ο κ. Βρεττάκος από τους προηγούμενους Δήμαρχους. Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο είχαμε επισημάνει την οικονομική κατάρρευση που έρχεται από τις λανθασμένες επιλογές του δημάρχου. Πολλοί τότε μας κατηγόρησαν ότι κάνουμε πόλεμο εντυπώσεων και τα λέμε ενόψει των εκλογών και για λόγους αντιπολιτευτικούς. Δυστυχώς, η πραγματικότητα μας επιβεβαίωσε, διότι είχαμε απόλυτο δίκιο στις εκτιμήσεις μας και ο δήμαρχος απέκρυψε την πραγματική εικόνα του δήμου, κάνοντας αυτός προεκλογικά παιχνίδια, υποσχόμενος πως θα έχει το ταμείο την 1η Σεπτεμβρίου 9.000.000 ευρώ. Η έκθεση των ορκωτών λογιστών θα έπρεπε να είχε έρθει στη δημοσιότητα τον Μάιο του 2019, δηλαδή πριν τις εκλογές, αλλά η καθυστέρηση αυτή έγινε για να κρύψει ο κ. Βρεττάκος την αλήθεια.

Σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, τα διαθέσιμα βρίσκονται οριακά στα 3.000.000 ευρώ και βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επιτροπεία.
Το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά και βλέποντας ο δήμαρχος τον κίνδυνο του εκτροχιασμού αυξάνει για το 2020 τα δημοτικά τέλη κατά 3.200.000 ευρώ, στέλνει με άλλα λόγια το λογαριασμό στις τσέπες μας για να καλύψει τις δικές του άστοχες επιλογές και τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα οικονομικά του δήμου.
stagona4U