Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Ο απίστευτος νόμος περί κυβερνησιμότητας

του Γ. Τσιρίδη
Χτες συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο για τον προϋπολογισμό. Η τελική ψηφοφορία: 19 υπέρ 19 κατά. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε γιατί η ψήφος του Προέδρου του ΔΣ (που ήταν υπέρ) μέτρησε διπλή. Το φοβερό όμως ήταν αλλού.
Ακούστε τι θα γινόταν αν ο προϋπολογισμός έπαιρνε 19 υπέρ και 20 κατά. Θα απορριπτόταν ... κατ' αρχήν! Στη συνέχεια θα έμπαιναν σε ψηφοφορία οι "δύο πρώτες σε ψήφους προτάσεις" σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο της ΝΔ που καταργεί στην πράξη την απλή αναλογική. Η πρόταση όμως ήταν μία.
***
Στοπ εδώ για να σημειώσουμε μερικά πράγματα:
Για να υπάρξει αντιπρόταση έπρεπε να έχει υποβληθεί ολόκληρος προϋπολογισμός με άλλα νούμερα και να έχει εγκριθεί από την οικονομική υπηρεσία! Να έχει πάει και στην οικονομική επιτροπή που συνεδριάζει σε άλλο χώρο και άλλη μέρα, δηλαδή πρακτικά αδύνατο!
***
Αφού η πρόταση στο ΔΣ ήταν μία, αυτή της διοίκησης, στην δεύτερη ψηφοφορία θα έμπαινε αυτή σε ψηφοφορία. Θα μου πείτε θα απορριπτόταν και πάλι. Αμ δε!! Ο νόμος Θεοδωρικάκου λέει ότι στη δεύτερη ψηφοφορία περνάει η πρόταση που θα πλειοψηφήσει σχετικά. Δηλαδή κι ένας μόνο να ψήφιζε υπέρ της πρότασης της διοίκησης, ο προϋπολογισμός θα ήταν εγκεκριμένος.
ΔΟΞΑ και ΤΙΜΗ στον πρώην σύντροφο Τάκη που έφτιαξε ένα τέτοιο νόμο περί κυβερνησιμότητας που σε κυβερνά θες δεν θες και που πετά την απλή αναλογική και, μαζί της, όλη την λογική των συναινέσεων στα σκουπίδια.
Να σημειώσω εδώ πως ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε και από εμένα (όπως κι από όλη την αντιπολίτευση) κυρίως για δύο σημεία που ανέφερα.
α) Γιατί περιείχε ένα τεχνικό πρόγραμμα στο οποίο είχα ψηφίσει όχι. Η άρνησή μου ήταν αιτιολογημένη και συνοδευόταν με κατάθεση δικής μου ολοκληρωμένης αντιπρότασης (κυρίως για την απαλλοτρίωση) με πλήρες σκεπτικό που έχω αναπτύξει κατά καιρού όχι μόνο στο ΔΣ αλλά και από το διαδίκτυο.
β) Γιατί περιείχε τα αυξημένα δημοτικά τέλη χωρίς μείωση στις οικίες και τα καταστήματα. Και στο θέμα αυτό είχα ψηφίσει όχι, με κατάθεση πλήρους αντιπρότασης κι εδώ από τους τέσσερις συνδυασμούς που είχε ψηφίσει όλη η αντιπολίτευση