Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ωχ! "Αίτημα για την ανανέωση παραχώρησης χώρου του ΟΛΠ..."

"Τα συμφέροντα Μελισσανίδη πονοκέφαλος για κατοίκους Κερατσινίου - Δραπετσώνας 
Ανησυχία επικρατεί στην τοπική κοινωνία και τις αρχές του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας. 
Μπορεί μεν η «τροπολογία Σκουρλέτη» να ικανοποίησε το πάγιο αίτημα των κατοίκων για την εξαίρεση της παραλιακής ζώνης του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων της Δραπετσώνας από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ωστόσο οι επιχειρήσεις της περιοχής κινούνται τάχιστα ώστε να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, των οποίων έχουν λάβει γνώση οι δήμαρχοι της περιοχής, η κοινοπραξία «HEC-OIL ONE», συμφερόντων του ομίλου Aegean του Δημήτρη Μελισσανίδη, έχει καταθέσει αίτημα στον ΟΛΠ για την ανανέωση παραχώρησης χώρου που ανήκει στον Οργανισμό, αλλά έχει ήδη εξαιρεθεί από την πρόσφατα ψηφισμένη τροπολογία.
Στον παραλιακό και λιμενικό χώρο δίπλα από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στην οποία διενεργείται επεξεργασία καταλοίπων πετρελαιοειδών από πλοία που φτάνουν στον Πειραιά, υπάρχουν άλλες εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας για την εν λόγω διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει αιτηθεί στον ΟΛΠ να συναφθεί σύμβαση που θα προβλέπει την παραχώρηση του συγκεκριμένου τεμαχίου γης για 37 (!) χρόνια, ώστε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της απρόσκοπτα. Κάτοικοι της περιοχής που επικοινώνησαν με την «Εφ.Συν.» εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συγκεκριμένη κίνηση, η οποία θα επιτείνει μια «ούτως ή άλλως ρυπογόνο δραστηριότητα στην περιοχή», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. 
Σημαντικά ζητήματα
Στη συγκεκριμένη περίσταση εγείρονται σημαντικά ζητήματα για το πώς θα διαχειριστεί η διοίκηση του ΟΛΠ το αίτημα αυτό, κυρίως ηθικής φύσεως. Η ισχύουσα «τροπολογία Σκουρλέτη» προβλέπει την αλλαγή των όρων χρήσης της συγκεκριμένης ζώνης, ωστόσο η όλη διαδικασία, που θα φτάσει μέχρι την παραχώρηση στους τοπικούς δήμους, απαιτεί χρόνο.
Επίσης η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εν λόγω περιοχή για 12 έτη, βάσει της γενικότερης νομοθεσίας που αφορά το πλαίσιο διακοπής μιας βιομηχανικής δραστηριότητας. Αντ’ αυτού ο ΟΛΠ εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του, ενώ πληροφορίες φέρουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του να έχουν ανάψει το «πράσινο φως» στο αίτημα σε συνέχεια άλλης αντίστοιχης σύμβασης.
Το αίτημα της κοινοπραξίας «HEC-OIL ONE» επρόκειτο να συζητηθεί στις 13 Νοεμβρίου, ωστόσο η συνεδρίαση του Δ.Σ. αναβλήθηκε και το θέμα παραπέμφθηκε για τη σημερινή συνεδρίαση.
Η δημοτική αρχή της περιοχής έχει απευθύνει προειδοποιήσεις προς τη διοίκηση του ΟΛΠ να μην προχωρήσει στην πολυετή παραχώρηση της έκτασης, αλλά να «συστοιχηθεί» με το πνεύμα της τροπολογίας που ψηφίστηκε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο. 
Μπορεί, δε, ο ΟΛΠ να αποτελεί τον ιδιοκτήτη «στα χαρτιά» της συγκεκριμένης έκτασης, ωστόσο δεν έχει το ηθικό έρεισμα να προχωρήσει σε μια τέτοια επιλογή, υποστηρίζουν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς.
Συντάκτης: Νίκος Σβέρκος, "Εφ. Συντακτών"