Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Βαθιά ικανοποίηση...

Βαθιά ικανοποίηση (!) εκφράζει η δημοτική αρχή μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για τα Λιπάσματα!  (Αυτό το "βαθιά", χρόνια τώρα στοιχειώνει τη ζωή μας!)
Όμως, πίσω από τους πανηγυρισμούς και τα μεγάλα λόγια, που πάντα λέγονται σε τέτοιες περιπτώσεις, σημάδι ότι το πολιτικό σύστημα έχει συγκεκριμένες νόρμες  συμπεριφοράς, ή αλλιώς όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν (τουλάχιστον στο επικοινωνιακό κομμάτι), υπάρχει και η ουσία, η οποία, αν μεταφράζουμε καλά τα κείμενα, λέει ότι εξαιρούνται από τη σύμβαση παραχώρησης του παράκτιου μετώπου της περιοχής των Λιπασμάτων, οι αρχαιολογικοί χώροι και ταυτόχρονα διατηρείται η προβλεπόμενη χρήση κτιρίων και χώρων όπως η Πολιτιστική Ακτή. Ακόμα εξαιρούνται το Καστράκι, η Καζαντζάκη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ παραμένει εκτός της σύμβασης το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, με την προϋπόθεση να φτιαχτεί εκεί, όπως προβλέπεται, Κέντρο Υγείας. 

Όλο αυτό δεν είναι λίγο, και δεν θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη κυβέρνηση και η συγκεκριμένη δημοτική αρχή! Οι αντιδράσεις και η παρέμβαση της αντιπολίτευση (εδώ) στη βουλή δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες σκέψεις
Βέβαια, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Ο ΟΛΠ, το λιμάνι θα βαδίσει τον μοναχικό του δρόμο προς ιδιωτικοποίηση, τώρα πια, και τη νομοθετική ρύθμιση θα ακολουθήσουν διευκρινιστικές εγκύκλιοι οι οποίες θα καθορίσουν τις ειδικές λεπτομέρειες Οπότε; Το ελάχιστο που απαιτείται, είναι η επαγρύπνηση από  "ειδικούς" και μη! 
  
Από εδώ και πέρα, η κρίσιμη ερώτηση είναι: θα αποτελέσει η νομοθετική ρύθμιση την αφετηρία ουσιαστικών εξελίξεων ή θα αποτελέσει το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου βαθιάς ύπνωσης
Η δημοτική αρχή δείχνει ότι έχει τη διάθεση να τρέξει το θέμα! Οφείλει να βιαστεί. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και "αύριο", στην κυριολεξία, δεν ξέρουμε τι ξημερώνει!

 Η σημερινή ανακοίνωση για το θέμα:
"Εκφράζουμε την βαθιά ικανοποίηση μας για την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στα 640 στρέμματα της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας. Με τη νέα ρύθμιση, προβλέπονται χρήσεις γης πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής, αθλητισμού, υγείας και εκπαίδευσης, ενώ ο συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται στο ρεαλιστικό 0,15.
 Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τους αγώνες των κατοίκων που μετρούν περισσότερες από δύο δεκαετίες, ενώ, σε συνδυασμό με την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στον Δήμο μας, που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί άμεσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού, θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπλασης και ανάπτυξης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων του ευρύτερου Πειραιά. Στη διαδικασία αυτή ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα, είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά από την αποβιομηχάνιση της, η περιοχή των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα, οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία των ιδιωτών ιδιοκτητών της περιοχής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το όψιμο ενδιαφέρον, λοιπόν, κάποιων ιδιοκτητών της έκτασης για δήθεν χαμένες επενδύσεις από τη νέα ρύθμιση είναι τουλάχιστον υποκριτικό. 
Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω τόσο στις διεκδικήσεις μας για την περιοχή των Λιπασμάτων όσο και στον αγώνα για δημόσιο λιμάνι. Οι μεθοδεύσεις των μεγάλων συμφερόντων μας κάνουν πιο αποφασιστικούς!"