Σάββατο 29 Απριλίου 2023

ChatGPT: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εσύ γνωρίζεις τι είναι το ChatGPT;
Μπορεί το 2022 να έφυγε, ωστόσο άφησε πίσω του μερικά ερωτήματα που απασχολούσαν και συνεχίζουν να απασχολούν πολλούς ανθρώπους. Και ένα από αυτά τα ερωτήματα σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη και τα chatbot.

Παρακάτω θα βρεις έναν χρήσιμο οδηγό προκειμένου να μάθεις τα πάντα σχετικά με το ChatGPT. 
Τι είναι, ποιες οι δυνατότητες του και πως λειτουργεί είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν.
Επομένως, αν δεν έχει καταφέρει κάποιος να σου δώσει κάποια ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτή την ερώτηση και συνεχίζεις ακόμα να σκέφτεσαι και να απορείς σχετικά με αυτή τη νέα εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence), είμαστε εμείς εδώ για να σε κατατοπίσουμε!
Ωστόσο, προτού αναλύσουμε τι είναι το ChatGPT και σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι είναι το chatbot, εμείς θα σου απαντήσουμε πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα λογισμικού που έχει την ικανότητα να μιμείται τον ανθρώπινο προφορικό αλλά και γραπτό λόγοΑς μη χρονοτριβούμε άλλο και πάμε να δούμε αναλυτικά τα πάντα για το ChatGPT!

Τι είναι το ChatGPT;
Ήταν τέλη Νοεμβρίου όταν λανσαρίστηκε το chatbot της OpenAI.
Μια εταιρεία με ιδρυτές τον Elon Musk, τον Sam Altman και αρκετούς ακόμα, που απώτερος σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν μια τεχνολογική καινοτομία η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα και για την οποία θα μιλάει όλος ο πλανήτης.
Είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που κατανοεί τις ερωτήσεις που του τίθενται και μπορεί να δώσει ολοκληρωμένες και λεπτομερείς απαντήσεις.
Αντανακλά μια άμεση και πολύ προσωπική συνομιλία, γεγονός που οφείλεται στις δυνατότητες του chatbot να μιμείται και να απαντά με ένα αρκετά ανθρώπινο ύφος.
Με αυτόν τον τρόπο αβίαστα δημιουργείται η αίσθηση πως δε συνομιλείς με ένα απλό και συνηθισμένο ρομπότ, αλλά – σχεδόν – με έναν άλλον άνθρωπο, καθώς οι δυνατότητες μίμησης της ανθρώπινης σκέψης και λόγου είναι εξαιρετικές.
Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η χρήση και κυρίως η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι πλέον τεράστια!

Σε τι είναι εκπαιδευμένο το ChatGPT;
Η εκπαίδευση του ChatGPT βασίζεται κυρίως σε μεγάλα σύνολα δεδομένων γραπτού λόγου, γνωστά και ως datasets, που βρίσκονται διάσπαρτα στο διαδίκτυο!
Πιο συγκεκριμένα, η εκπαίδευσή του περιλαμβάνει τη χρήση της μηχανικής μάθησης (Machine Learning) και πιο σωστά της ενισχυτικής μάθησης (Reinforcement Learning), ενώ ακόμα στην εκπαιδευτική του διαδικασία συμμετέχει και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing – NLP).

Πως λειτουργεί το ChatGPT;
To ChatGPT τροφοδοτείται από έναν μεγάλο όγκο δεδομένων. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να είναι σε θέση να εκφράζει λόγο ανάλογα με τα δεδομένα που έχει επεξεργαστεί και να μπορεί με αυτόν τον τρόπο να βάζει σε μια σειρά τις λέξεις ώστε να υπάρχει κάποιο νόημα.
Ουσιαστικά τα chatbots δεν χρησιμοποιούν απλά τον όγκο του λεξιλογίου που έχουν εντοπίσει, αλλά καταλαβαίνουν και το νόημα των λέξεων που εντάσσουν στις προτάσεις και μπορούν να μιμηθούν γλωσσικά μοτίβα, αποκτώντας συγχρόνως και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.
Αυτό που πρέπει σίγουρα να σημειώσουμε είναι πως το ChatGPT φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα στα αγγλικά, ωστόσο πρόκειται να βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι και σύντομα θα είναι αποτελεσματικότερο σε πολλές ακόμα γλώσσες!

Για τι χρησιμοποιείται το ChatGPT;
Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι για τι είναι καλό το ChatGPT, εμείς θα σου απαντήσουμε πως αυτή η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη για να συζητά και να δίνει αυτόματα απαντήσεις πάνω σε κάθε θέμα που προκύπτει.
Το ChatGPT μπορεί να συντάξει σχόλια και email, να γράψει επιστολές, να συντάξει άρθρα και αναρτήσεις. Μπορεί να γράψει ποιήματα, τραγούδια, να συνθέσει μουσική, να γράψει σχολικές και ακαδημαϊκές εργασίες κ.α.
Μάλιστα, αυτή του η δυνατότητα δέχεται ήδη αρκετή κριτική και έχει δημιουργήσει τεράστιες αντιδράσεις. Έτσι, έχει αρχίσει να κρίνεται απαραίτητο να δημιουργηθεί κάποιο πρόγραμμα ανίχνευσης λογοκλοπής, ώστε να μπορεί να εντοπίσει αν το περιεχόμενο είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.
Το ChatGPT μπορεί επίσης να γράψει και να διορθώσει προγραμματιστικό κώδικα. Είναι σε θέση να κατανοήσει, να επεξεργαστεί και φυσικά να γράψει γραμμές κώδικα, ενώ μπορεί ακόμα και να εντοπίσει λάθη και σφάλματα σε ήδη γραμμένο κώδικα.
Τέλος, έχει τη δυνατότητα ακόμα και να εξηγήσει κάτι ή να διδάξει. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του ChatGPT που του επιτρέπει να εξηγεί με ακρίβεια οποιαδήποτε λέξη και έννοια ακόμα και περίπλοκους και δύσκολους όρους κι έννοιες.
Επομένως, αν αναρωτιόσουν αν μπορείς να συζητήσεις με το ChatGPT, εμείς θα σου απαντήσουμε πως ναι, φυσικά και μπορείς!

Είναι δωρεάν το ChatGPT;
Είναι εύλογο να απορείς και να σκέφτεσαι αν αυτή η τεχνολογική καινοτομία προσφέρεται δωρεάν! Και εμείς θα σου απαντήσουμε θετικά, καθώς ναι, το ChatGPT είναι δωρεάν.
Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2023 η εταιρεία πρόσθεσε μια πληρωμένη έκδοση που προσέφερε διάφορα πλεονεκτήματα, όπως καλύτερες ταχύτητες ανταπόκρισης και μια εύκολη και αδιάκοπη λειτουργία, καθώς ο μεγάλος όγκος ερωτήσεων που δέχεται συχνά δημιουργεί προβλήματα.

Πως να συνομιλήσεις με το ChatGPT;
Αν πλέον ξέρεις τι είναι το ChatGPT αλλά συνεχίζεις να απορείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις, μην πας πουθενά!
Παρακάτω θα βρεις τα απαραίτητα βήματα για να κάνεις εγγραφή στο ChatGPT! Σε περίπτωση που διαθέτεις ήδη κάποιο λογαριασμό, αρκεί να πατήσεις σύνδεση στο ChatGPT.
Ας δούμε τα βήματα ένα προς ένα:
  • Άνοιξε τον σύνδεσμο εγγραφής στο ChatGPT στο πρόγραμμα περιήγησης. 
  • Κλίκαρε στην επιλογή «Εγγραφή».
  • Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή σου δίνει τη δυνατότητα να διαλέξεις τον τρόπο εγγραφής. Μπορείς να επιλέξεις να εγγραφείς είτε μέσω email και κωδικού, είτε με τον λογαριασμό Google ή Microsoft.
  • Εισάγεις τη διεύθυνση email σου.
  • Όρισε κωδικό πρόσβασης για τη συνομιλία.
  • Κατευθύνσου στα εισερχόμενα email για επιβεβαίωση και ενεργοποίηση.
  • Επίλεξε χώρα και πληκτρολόγησε τον αριθμό τηλεφώνου σου.
  • Πληκτρολόγησε τον κωδικό που σου στάλθηκε στο τηλέφωνο ή κινητό για επιβεβαίωση.
  • Μόλις επιβεβαιώσεις το κινητό που έδωσες, μπορείς να συνδεθείς στη συνομιλία και να ξεκινήσεις να τη χρησιμοποιείς.
  • Μπορείς μέσα στη συνομιλία να ρωτήσεις οτιδήποτε θέλεις ή χρειάζεσαι και να πάρεις μια ολοκληρωμένη απάντηση. Ακόμα και στην ερώτηση πες μου τινα μαγειρέψω, που λέει ο λόγος, να είσαι σίγουρος πως θα πάρεις απάντηση!

Τι είναι το ChatGPT – Συμπερασματικά
Ευελπιστούμε να σε βοηθήσαμε να καταλάβεις τι είναι το ChatGPT και να απέκτησες μια πιο βαθιά γνώση για τη λειτουργία, τη χρήση και τις δυνατότητες που προσφέρει!
Τόσο η τεχνητή νοημοσύνη όσο και το ChatGPT φαίνεται να μπορούν να προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες και δυνατότητες στην ανθρωπότητα, ενώ παράλληλα επιφέρουν και πολλές αλλαγές σε διάφορους τομείς και κλάδους. Οπότε το κοντινό μέλλον προβλέπεται… ενδιαφέρον!
Αν βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο, μη διστάσεις να το μοιραστείς με τους φίλους σου, ώστε να τους βοηθήσεις να καταλάβουν τι είναι το ChatGPT! πηγή