Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Και ηλεκτρικά ποδήλατα στο Κερατσίνι!

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, προκηρύσσει ανοικτό, ηλεκτρονικό διεθνή διαγωνισμό με προϋπολογισθείσης αξίας 432.736,85€ για την προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων για τον Δήμο.(εδώ)
Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα δίδει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για κάποιο χρονικό διάστημα και θα τα επιστρέφουν σε κάποιο από τα επιλεγμένα σημεία στα όρια του Δήμου. Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό.

Επειδή, πέρα από τις καλές προθέσεις, το έργο το έχουμε ξαναδεί μήπως ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας πρέπει να ξεκινήσει από τα απλά! Και τα απλά είναι να αξιοποιήσει κατ΄ αρχάς τα ποδήλατα που ήδη έχει στις αποθήκες του από προηγούμενο έργο, το οποίο δυστυχώς πήγε στο βρόντο! Διότι και σταθμοί υπήρχαν σε 6 σημεία της πόλης, οι οποίοι καταστράφηκαν, και ποδήλατα ολοκαίνουργια, τα οποία είναι κλειδωμένα σε κάποια αποθήκη!
Στο διαδίκτυο, ακόμα υπάρχει μια καλοφτιαγμένη ιστοσελίδα (εδώ) με τον τίτλο "Δημοτικά Ποδήλατα Κερατσινίου-Δραπετσώνας". Είναι μια ξεχασμένη ιστοσελίδα. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε όταν το δημοτικό συμβούλιο, πριν 10 χρόνια, αποφάσισε να φέρει πρόγραμμα χρήσης ποδηλάτου από τους δημότες και ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αυτόματης μίσθωσης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, τότε, χωρίς να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα, πως θα χρησιμοποιηθούν ποδήλατα σε μια πόλη χωρίς ποδηλατοδρόμους και πως θα προφυλαχτούν τα ποδήλατα από τους βανδαλισμούς αποφάσισαν να ενταχθεί στο πρόγραμμα ο δήμος και να εκταμιευτούν τα χρήματα. Μια ακόμα απόφαση ήταν...
Όμως, σήμερα στη Δραπετσώνα, υπάρχει ένας ποδηλατόδρομος σε κλειστό ελεγχόμενο χώρο στον πολυχώρο λιπασμάτων. Μια καλή ιδέα είναι τα ποδήλατα, τα οποία είναι περιουσία του δήμου, αντί να σκουριάζουν στις αποθήκες να μεταφερθούν στα «Λιπάσματα» και να τα χρησιμοποιούν οι δημότες.(εδώ). Θα είναι μια καλή κίνηση και ένα σημαντικό μήνυμα ότι το τότε πρόγραμμα λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο! 

Ε, και μετά να εκταμιευτούν και τα χρήματα από το νέο πρόγραμμα και να δημιουργηθούν και οι σταθμοί των ηλεκτρικών ποδηλάτων και όλα τα υπόλοιπα!