Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Στα «σκαριά» η ανάπλαση της οδού Λαμπράκη στο Κερατσίνι

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανάπλαση της οδού Λαμπράκη στο Κερατσίνι, που ανέλαβε ο αναπτυξιακός οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική», μέσω σύμβασης που υπεγράφη με το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Σε τρεις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής και νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός παρέδωσε την πρόταση στο Δήμο. Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (Κ.Ε.Π.) της Προγραμματικής Σύμβασης αποφάσισε θετικά για την μελέτη και οι σχετικές παρατηρήσεις της που αφορούσαν την αποτροπή της στάθμευσης των αυτοκινήτων στα πεζοδρόμια ενσωματώθηκαν στα σχέδια ανάπλασης της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη.

Οι βασικοί λόγοι που κατέστησαν τη μελέτη ανάπλασης αναγκαία, ήταν η ανομοιομορφία και η φθορά των πεζοδρομίων εκατέρωθεν της λεωφόρου. Η περιοχή μελετήθηκε επισταμένως και, με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, προτάθηκε μία ομοιογενής και αισθητικά άρτια παρέμβαση. Η πρόταση για την διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, περιλαμβάνει την χρήση νέων υλικών, μοτίβων σχεδίασης και αστικού εξοπλισμού.

Περιγραφή της προτεινόμενης παρέμβασης
Η μελέτη ανάπλασης των πεζοδρομίων της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη πραγματοποιήθηκε για μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων και συγκεκριμένα από την οδό Μαραθωνομάχων μέχρι την Λεωφόρο Σχιστού Σκαραμαγκά. 
Σε όλο το μήκος των πεζοδρομίων προτάθηκε κοινό μοτίβο δαπεδοστρώσεων και τουλάχιστον στη μια πλευρά του πεζοδρομίου μια ζώνη όδευσης τυφλών ή ατόμων με μειωμένη όραση, καθώς επίσης προβλέφθηκε η κατασκευή ραμπών σε κάθε διάβαση του οδοστρώματος για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα (άτομα με καροτσάκια, άτομα σε αναπηρικό καροτσάκι και άτομα με κινητικά προβλήματα). 
Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ζώνη πρασίνου καθώς και μια ζώνη αστικού εξοπλισμού από κάδους μικροαπορριμάτων, ιστούς σήμανσης, ιστούς φωτιστικών σωμάτων καθώς και καθιστικών με κατασκευή από σκυρόδεμα. Τέλος, σε όποιες περιοχές το πλάτος του πεζοδρομίου ήταν επαρκές σχεδιάσθηκαν θέσεις στάθμευσης.

Μετά την θετική αποδοχή της μελέτης από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης εκκρεμεί η απόφαση έγκρισης της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. πηγή