Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Τα μουστάκια των ηρώων της Επανάστασης του 1821


Ο συγγραφέας και σεφ Ανδρέας Νικολακόπουλος, στη Lifo προσπαθεί να ταξινομήσει το σήμα κατατεθέν του ξεσηκωμού με σεβασμό και κάποια δόση χιούμορ.

Όλοι οι στρατοί, ακόμα και οι άτακτοι, έχουν ως ομάδες κάποια κοινά χαρακτηριστικά στην εμφάνισή τους. Για παράδειγμα, οι γρεναδιέροι είχαν τα μεγάλα γούνινα καπέλα που τους έκαναν να ξεχωρίζουν από μακριά. 
Με αφορμή αυτήν τη σκέψη και καθώς πλησιάζουμε στην 25η Μαρτίου, αναρωτηθήκαμε ποια ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης.
Αν έβλεπες κάποιον από μακριά, την προσοχή θα τραβούσαν εκ πρώτης τα ρούχα του. 
Στο κεφάλι κυριαρχούσε το φέσι. Το απλό φέσι, το σουλιώτικο φέσι, το φέσι με φούντα και διάφορες παραλλαγές του. Πολλοί όμως φορούσαν στο κεφάλι τους μαντηλοδεσιές, χρυσοκέντητο πόσι και σερβέτες.
Πιο χαμηλά θα έβλεπες το γελέκι, τη φέρμελη και το μεϊντάνι. Αν πάλι είχε κρύο, θα κυριαρχούσαν ο ντουλαμάς, η προβιά και η γίδινη κάπα. Από μέσα θα ήταν σφιγμένο το σελάχι και από πάνω του, πέρα από τον οπλισμό, θα κρέμονταν τα τσαπράζια, οι μπαλάσκες, τα γαντζούδια και οι καπνοσακούλες.
Στο κάτω μέρος κυριαρχούσε η φουστανέλα. Η μωραΐτικη φουστανέλα ήταν μακριά, με λίγες δίπλες και αλειμμένη με ξίγκι για αδιαβροχοποίηση. Η ρουμελιώτικη φουστανέλα ήταν πιο κοντή και με πολλές τσακίσεις. Οι νησιώτες, από την άλλη, φορούσαν βράκες, γι' αυτό οι Μωραΐτες τους αποκαλούσαν «χαλτουπίδες». Τα μαλλιά των ανδρών ήταν μακρύτερα στον Μοριά και συνήθως τα άλειφαν με μεδουλάρι.

Το κύριο χαρακτηριστικό των πρωταγωνιστών του 1821, όμως, ήταν το μουστάκι. Μουστάκι παχύ, μουστάκι μακρόστενο, μουστάκι λεπτό, μουστάκι, μουστάκι, μουστάκι
Προσπαθώντας με σεβασμό και με κάποια δόση χιούμορ, χωρίσαμε αυτό το σήμα κατατεθέν του Ξεσηκωμού σε κατηγορίες με βάση την εμφάνιση και αναβιώσαμε τα πρόσωπα εκείνα που πίσω από τις τρίχες του προσώπου τους δάγκωναν σίδερα, τραγούδαγαν υπερήφανα, συνωμοτούσαν και κάποιες φορές θα ευχόμασταν τα μουστάκια τους να μπορούσαν να συγκρατήσουν τις αστοχίες που έβγαιναν από το στόμα τους.

Οι κατηγορίες θα μπορούσαν να είναι πολλές, μα καταλήξαμε στις εξής:

1. Θρυλικά
2. Τσιγκελωτά
3. Εξευρωπαϊσμένα
4. Σοφά
5. Στιβαρά
6. Απεριποίητα
συνέχεια του άρθρου στη lifo