Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Ως πότε θα υπολειτουργεί το νέο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου;


Ερώτηση στη βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία του Κέντρου υγείας Κερατσινίου!


<Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Υγείας Κερατσινίου(2021) από τον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ένα έργο το οποίο φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της Περιφέρειας Αττικής έως το 2019.

Παρόλα αυτά, σήμερα το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου ουσιαστικά υπολειτουργεί κι εξυπηρετεί τους πολίτες του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και των γύρω περιοχών χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες του λιγοστού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Η λειτουργία του περιορίζεται σε απλές εξετάσεις μερικών μόνο ειδικοτήτων και μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή και έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστό.
Σε μία περιοχή όπως το Κερατσίνι, που ως Δήμος αριθμεί άνω των 80.000 κατοίκων, στο πλάι των προβλητών της Cosco, όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι πολύ συχνά, η άμεση πρόσβαση σε ένα καλά στελεχωμένο και εξοπλισμένο Κ.Υ. δεν είναι απλά δικαίωμα των πολιτών και των εργαζομένων, αλλά αδήριτη ανάγκη κι υποχρέωση της πολιτείας.
Όμως, παρά την πρόβλεψη για την ίδρυση μίας μονάδας (Κ.Υ.) της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία θα εντάσσονταν στο σχέδιο αποσυμφόρησης των Νοσοκομείων, με παροχές όχι μόνο διάγνωσης, αλλά και πρώιμης παρέμβασης και αντιμετώπισης εκτάκτων κι επειγόντων περιστατικών, μικροχειρουργεία, πρόληψη, θεραπεία, κλπ., η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας αδιαφορούν.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Ιανουάριο του 2021 καταθέσαμε ανάλογη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με την υπογραφή 29 Βουλευτών του, την οποία όμως δύο και πλέον χρόνια μετά ο κ. Υπουργός δεν απάντησε ποτέ, απαξιώνοντας τόσο την κοινοβουλευτική διαδικασία όσο και το λαό της Β’ Πειραιά.
Τα ερωτήματα που θέσαμε προ διετίας μένουν ακόμα αναπάντητα κι αφορούν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η έκδοση σε ΦΕΚ του Οργανισμού με τις θέσεις του προσωπικού του Κ.Υ. Κερατσινίου, η πρόσληψη και η στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό που δεν θα προέρχεται από το αναγκαίο προσωπικό γειτονικών δομών υγείας και το χρονοδιάγραμμα της πλήρους στελέχωσής του, σύμφωνα με το νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι το Κ.Υ. Κερατσινίου υπολειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ερωτάται εκ νέου ο κ. Υπουργός:
1. Έχει εκδοθεί ο οργανισμός του Κ.Υ. Κερατσινίου, ο οποίος έχει προταθεί προς έγκριση από τον Αύγουστο του 2019 από την αρμόδια 2η Υ.ΠΕ. ;
2. Ποιο ακριβώς προσωπικό υπηρετεί με οργανική θέση στο Κ.Υ. Κερατσινίου και ποιο με προσωρινή θέση;
3. Πότε πρόκειται να στελεχωθεί πλήρως το Κ.Υ. Κερατσινίου και να λειτουργήσει πλήρως ως Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας, σύμφωνα με το Ν. 4486/2017; >