Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Ο κίνδυνος παραμονεύει στα Προσφυγικά της Δραπετσώνας

Σε γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίσσεται
η υπόθεση του συνοικισμού Καππαδοκίας στην Δραπετσώνα, όπου ένα συγκρότημα παλαιών προσφυγικών πολυκατοικιών στην γειτονιά του Καράμπαμπα, είναι έτοιμο να καταρρεύσει αλλά δεν μπορεί να παρέμβει κανένας για να αποτρέψει το επαπειλούμενο κακό, επειδή κάποιοι ιδιοκτήτες δεν έχουν πάρει παραχωρητήρια και ως εκ τούτου τα σπίτια τους δεν μπορούν να μεταβιβαστούν στο υπουργείο Εσωτερικών και κατ επέκταση στον Δήμο για να αξιοποιηθεί ολόκληρος ο χώρος και φυσικά να εκλείψει κάθε κίνδυνος για τους περαστικούς και τους περιοικους.
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρετακος, στα πλαίσια εκπομπής που έκανε το Κανάλι Ένα με τους Νίκο Παρασκευα και Ντίνο Υφαντή προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα και να συνδράμει στην αντιμετώπισή του,η ιστορία έρχεται από παλιά και συγκεκριμένα από το 1999.
Τοτε με τον σεισμό της Πάρνηθας το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών που ήταν ήδη παλαιό, υπέστη σοβαρές ζημιές και εκκενώθηκε από τους κατοίκους του γιατί κινδύνευε να καταρρεύσει. 
Η τότε Δημοτική Αρχή παραχώρησε οικόπεδα όπου το κράτος κατασκεύασε νέες κατοικίες όπου εγκαταστάθηκαν όσοι είχαν ιδιοκτησίες στο επικίνδυνο κτίριο. Όντως οι οικογένειες έχουν μπει εδώ και χρόνια στα νέα τους σπίτια αλλά για να περάσουν τα παλαιά κτίρια στην δικαιοδοσία του κράτους και στη συνέχεια του Δήμου, θα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τα παραχωρητήρια των νέων κατοικιών τους.
Γιατί πήραν τα νέα τους σπίτια παραχωρώντας στο κράτος τα παλαιά. Αν δεν πάρουν όμως τα παραχωρητήρια δεν μπορούν να κάνουν την ανταλλαγή, οπότε τα παλαιά τους σπίτια δεν μπορούν να μεταβιβαστούν. 

Γιατί όμως δεν μπορούν να πάρουν εδώ και 20 χρόνια τα παραχωρητήρια;
Απλούστατα επειδή ένας ιδιώτης ισχυρίζεται πως ένα τμήμα των οικοπέδων που είχε παραχωρήσει ο Δήμος το 1999 του ανήκε και έχει προσφύγει στα Δικαστήρια διεκδικώντας το αντίτιμο της έκτασης, υπεραξίες κλπ. Μέχρι να τελεσιδικησει η υπόθεση υπάρχει εκκρεμότητα και γι αυτό δεν μπορούν να δοθούν παραχωρητήρια. Και επειδή το Δημόσιο σε κάθε δικαστική περιπέτεια υποχρεώνεται από το νόμο να φθάνει μέχρι τον Άρειο Πάγο, το θέμα έχει μπλέξει και κανένας δεν γνωρίζει ποτέ θα λήξει.

Μέχρι τότε ο κίνδυνος για τους περαστικούς και τους περιοίκους θα είναι τεράστιος παρόλο που ο Δήμος έχει βάλει σκαλωσιές, προστατευτικά κιγκλιδωματα,κλπ.
Περα απ' αυτό όμως τα κτίρια όπως είναι σήμερα ερειπωμένα αποτελούν μια μαύρη κηλίδα για την περιοχή, αφού στο καλύτερο και το πλέον κεντρικό σημείο της βρίσκεται ένα…σκιάχτρο που δημιουργεί τις χειρότερες εντυπώσεις στους περαστικούς και τους επισκέπτες.
Την στιγμή που τώρα, μετά από τόσα χρόνια, θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί, είτε με αναστήλωση, ή ανακαίνιση ,είτε με κατεδάφιση και να αποτελούν σημείο αναφοράς για την Δραπετσώνα αλλά και σταθερή πηγή εσόδων για το Δήμο.
Κι όλα αυτά για μια απλή αστική υπόθεση που έχει μπλέξει στα γρανάζια της Δικαιοσύνης και καρκινοβατει. Ελλάς το μεγαλείο σου…ΝΊΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ kanaliena