Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Παραδόθηκε το Καστράκι στους δημότες! ...πού είναι τα δέντρα;

Παραδόθηκε στους δημότες, την Κυριακή 12-2-2023, το «Καστράκι» στη Δραπετσώνα! 
Ουσιαστικά ήταν μια «πριβέ» παράδοση, μιας και δεν υπήρχε ανοικτό κάλεσμα προς τους δημότες ούτε στην ιστοσελίδα του δήμου, ούτε στην ιστοσελίδα  της περιφέρειας.
Πάντως οι πολιτικοί ήταν παρόντες. Ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, η αντιπεριφερειάρχης, υποψήφιοι βουλευτές, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, κλπ! Όλοι ήταν εκεί για το γεγονός και τη φωτογραφία, "υπενθύμιση στον ιστορικό του μέλλοντος"!

Οι πρώτες εντυπώσεις:
Η παρέμβαση στο Καστράκι είναι σημαντική και αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή! Ο χώρος δεν κτίστηκε με άχρηστα κτίσματα και βαριές κατασκευές, το μπετόν είναι τόσο όσο και γενικότερα υπάρχει αίσθηση του ανοικτού χώρου! 
Ο χώρος προσφέρεται για περίπατο περιμετρικά, υπάρχει μικρή παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες και μάλιστα με ελκυστικά παιχνίδια, ένα μικρό, συμπαθητικό, ανοικτό θεατράκι, καφέ με θέα το λιμάνι και τον αρχαιολογικό χώρο! Ακόμα ο επισκέπτης μπορεί να δει έναν ανοικτό, ακάλυπτο χώρο με τους τάφους που βρέθηκαν στις αρχικές εργασίες επιχωματώσεων. Στο σημείο καλό είναι σε πινακίδα να υπάρχουν κάποια στοιχεία για την ανασκαφή που ακολούθησε με τα ιστορικά στοιχεία της περιόδου.

Βέβαια, ο επισκέπτης του χώρου θα παραξενευτεί, και εάν έχει διαβάσει και την ανακοίνωση "περί εκτεταμένης δενδροφύτευσης"  ακόμα περισσότερο, γιατί με την πρώτη ματιά δεν βλέπει δέντρα! Ενώ η έκταση είναι μεγάλη τα δέντρα είναι λίγα και μάλιστα μικρά, μονοετή! Υπάρχει εκτεταμένη φύτευση θάμνων (πικροδάφνες, δεντρολίβανο κλπ ) και σχεδόν καθόλου γρασίδι! Μάλλον είναι άλλης λογικής ελεύθερος χώρος, εντελώς αντίθετος με την πλατεία Βούρλων που έφτιαξε ο ιδιώτης κατασκευαστής!
Το δεύτερο που θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη, κυρίως εάν έχει περπατήσει την πλατεία Κύπρου στο δημαρχείο, όπου κυριαρχεί το σκληρό μπετόν, είναι ότι το χώμα υπερτερεί σημαντικά του τσιμέντου και αυτό είναι στα συν της παρέμβασης!
Ένα ακόμη σημείο που τραβάει την προσοχή είναι το στέγαστρο στη δεύτερη είσοδο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο! Υπάρχει ένα στέγαστρο, μάλλον αχρείαστο, το οποίο μάλιστα έχει επενδυθεί με υλικό (πλαστική τέντα;) και η οποία δε "δένει" με την συνολική παρέμβαση στο χώρο!
Ίσως, θα είχε ενδιαφέρον, μιας και για την παρέμβαση έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, κάποιος ειδικός να ενημερώσει πόσο πλησιάζει η παρέμβαση στα αποτελέσματα και στα βραβεία του διαγωνισμού! (εδώ τα βραβεία)
Κλείνοντας, ο χρόνος που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το έργο (4 έτη περίπου), συνυπολογίζοντας και τις παρεμβάσεις για αρχαιολογικούς λόγους, και βλέποντας τελικά το αποτέλεσμα της παρέμβασης, μάλλον ήταν μεγάλος! ...φαίνεται ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει!

Η ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής:
<Γ. Πατούλης: «Ένα έργο πνοής που υλοποιήθηκε με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας»
Μια σημαντική ανάπλαση που συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή Καστρακίου στην Δραπετσώνα παραδόθηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου και τον Δήμαρχο Χ. Βρεττάκο στους πολίτες. Πρόκειται για ένα νέο πάρκο πρασίνου-πολιτισμού και αναψυχής, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ηετιώνιας Πύλης, με ζώνες υψηλής και χαμηλής φύτευσης, με διαδρομές περιπάτου και χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής (πάρκο, αναψυκτήριο, ανοικτό θέατρο, παιδική χαρά).Το έργο προϋπολογισμού 3.568.668,99 € χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και είχε φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας και της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Σ. Αντωνάκου για να ξεμπλοκάρει το έργο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηςή του για την ολοκλήρωσή του. «Πρόκειται για ένα έργο πνοής που υλοποιήθηκε με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας. Ο Χώρος αυτός αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα από τα χιλιάδες έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια στην Αττική με στόχο την ισότιμη τοπική ανάπτυξη και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Είναι ένα έργο που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε κάτοικος της περιοχής. Μιλάμε με έργα και όχι με λόγια. Όταν εργαζόμαστε χωρίς παρωπίδες ωφελούνται οι πολίτες».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Βρεττάκος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς ένα έργο που ξεκίνησε την προηγούμενη δημοτική περίοδο ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντωνάκου επισήμανε ότι όταν ολοκληρώνονται έργα όπως το συγκεκριμένο, τα στελέχη της περιφέρειας και όλοι όσοι εργάστηκαν για να υλοποιηθεί, αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση, καθώς οι προσπάθειες τους απέδωσαν καρπούς.

Το έργο ανάπλασης της περιοχής Καστρακίου
Οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων,την αποπεράτωση του ανοικτού κυκλικού υπαίθριου θεάτρου πέντε βαθμίδων 300 θέσεων,
την ανακατασκευή και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της περιοχής του Καστρακίου (συνολικού εμβαδού 20.833,77 τ.μ.),
την αποπεράτωση του αναψυκτηρίου (συνολικού εμβαδού 170,64 τ.μ.),
την κατασκευή νέας παιδικής χαράς συνολικού εμβαδού 497,20 τ.μ., εκτεταμένες φυτεύσεις πρασίνου
και την κατασκευή αρδευτικού δικτύου καθώς και ηλεκτροφωτισμό συνολικά για τον χώρο.>

Παρόντες στα εγκαίνια του πάρκου ήταν ο Προέδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Βουλευτής Β’ Πειραιά, Γ. Τραγάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» Ν. Παπαγεωργίου, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ε. Μπαρμπαγιάννη και Σ. Μελάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χ. Καραμάνος, Π. Χατζηπέρος, Β. Λάσκαρη, οι υποψήφιοι Βουλευτές Γ. Βρεττάκος και Μ. Λιβανός, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Πειραιά και Νησών Στρ. Παγωτέλης, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ελεύθερη Κίνηση Δημοτών» Π. Διαληνάκης, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κ.α..πηγή


Βίντεο με δηλώσεις: