Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Ο ΛΕΞ που γεμίζει τα γήπεδα με νέους...


Δεν τον παίζουν τα κανάλια, δεν τον θέλουν οι εταιρίες: Ας γνωρίσουμε τον ΛΕΞ που γεμίζει τα γήπεδα με νέους

Στους ρυθμούς του ΛΕΞ βρίσκονται σήμερα οι περισσότεροι νέοι, ο οποίος με τους ρεαλιστικούς του στίχους έχει καταφέρει να γίνει «φαινόμενο».
«Μεταξύ μας δεν νικιέται η αλήθεια…», λέει σε μια ρίμα του ο ράπερ ΛΕΞ και η αλήθεια είναι πως εκείνος αποτελεί πιθανόν μια μουσική διέξοδο για τους νέους, καθώς χωρίς καμία απολύτως διαφήμιση συγκέντρωσε συνολικά πάνω από 50.000 θεατές σε δύο συναυλίες του, μια στη Νέα Σμύρνη το περασμένο καλοκαίρι και μια στη Θεσσαλονίκη το προχθεσινό (21/10) βράδυ.

Αν ρωτήσεις ποιος είναι ο ΛΕΞ, οι περισσότεροι – ενδεχομένως – να σου απαντήσουν με μια άλλη ρίμα του: «Eίμαι παιδί αυτής της γης δεν θέλω βία, δεν βλέπω χρώματα, έχω αχρωματοψία…». Άλλωστε, για τον ΛΕΞ, το μόνο που μετράει είναι «το μυαλό του», όπως λέει σ’ ένα τραγούδι. Η αναγνώριση της – λεγόμενης – underground hip hop σκηνής και του κοινού, κόντρα στο σύστημα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δισκογραφικών εταιρειών, αποτελεί το επιστέγμασμα της πολύχρονης καλλιτεχνικής πορείας του.

«Δεν είμαι beatnik ποιητής, είμαι ράπερ»
Ο ίδιος ο ΛΕΞ, σε πρόσφατη συνέντευξή του με τον Παύλο Παυλίδη που δημοσιεύθηκε στο e-tetradio.gr, δίνει τη δική του έννοια στη ραπ μουσική, απορρίπτοντας ίσως την ιδιότητα ενός «μουσικού ποιητή».
Χαρακτηριστικά, ο ράπερ είπε: «Δεν το σπάω συνειδητά το ραπ. Δεν είμαι beatnik ποιητής, είμαι ράπερ και μου αρέσει. Πώς, όμως, να πεις τι είναι το ραπ; Αν είναι αλητεία σε εισαγωγικά ή χωρίς; Το hip hop, επαναλαμβάνω, είναι μέσο. Και δεν το βάζω σε κουτιά, δεν θα πω αυτό είναι ραπ και το άλλο όχι. Είναι ένα μέσο και το χρησιμοποιεί ο καθένας όπως θέλει. Βιβλίο είναι του Χένρι Μίλερ, βιβλίο είναι και της Λίτσας Πατέρα».
Εν συνεχεία, ο καλλιτέχης πρόσθεσε: «Όταν, λοιπόν, κατάλαβα τη δύναμη του μέσου, αποφάσισα να κάνω σόλο. Ήταν και ο Dof Twogee που έφτιαχνε τη μουσική, δέσαμε. Το hip hop πρέπει να είναι και songwriting. Πρέπει το ρεφρέν να το καταλαβαίνω, το synth να το νιώθω, να έχει τη δομή του».

Ο Αλέξης Λαναράς, ευρύτερα γνωστός ως ΛΕΞ, είναι Έλληνας ράπερ από την Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25 Σεπτεμβρίου 1984 και μεγάλωσε στην περιοχή του Φαλήρου. Αρχικά, ο ΛΕΞ ήταν γκραφιτάς στους «2G (Good Guys)» και, το 1999, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη μουσική, δημιουργώντας τα «Βόρεια Αστέρια». Έτσι, με τα «Βόρεια Αστέρια» κυκλοφόρησαν τέσσερις δίσκους προτού χωρίσουν οι δρόμοι τους και ακολουθήσει ο καθένας σόλο καριέρα.
Ενδιάμεσα, ο ράπερ είχε δημιουργήσει τα «Ανάποδα Καπέλα», μαζί με ένα άλλο μέλος των «Βορείων Αστεριών», τον «Μικρό Κλέφτη», κυκλοφορώντας το πρώτο τους άλμπουμ το 2007.
Το 2010, ο ΛΕΞ άρχισε σόλο καριέρα και, το 2014, κυκλοφόρησε τον πρώτο σόλο δίσκο του με τίτλο «Ταπεινοί και πεινασμένοι», ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «ένα από τα πιο “real” δείγματα του σύγχρονου ελληνικού hip hop». Εν συνεχεία, το 2018 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «2XXX».
Ο ΛΕΞ, το καλοκαίρι του 2019, πραγματοποίησε μια συναυλία στο Θέατρο Πέτρας της Αθήνας, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 θεατές. Με αφορμή τη συναυλία, αναφέρθηκε ότι με κάθε live του «ανεβάζει τον πήχη στη ραπ σκηνή». Οι στίχοι του ΛΕΞ αφορούν σε θέματα όπως είναι η οικονομική κρίση, τα ναρκωτικά και οι μικροπαραβατικότητες.

Ο ΛΕΞ κάνει «Τ.Γ.Κ.», δηλαδή κάνει «Τέχνη Για Κολλημένους», και οι χρήστες του Twitter προσπάθησαν να μεταφέρουν με αναρτήσεις τους τη δυναμική του ράπερ και το τι συνέβη στην πρόσφατη συναυλία του στο Καυτανζόγλειο, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία βρέθηκαν περίπου 30.000 θεατές.πηγή