Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Το μετρό "άναψε φωτιές" στο Κερατσίνι!


Η ανάρτηση της δημοτικής αρχής του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας με τίτλο "ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ" ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα με τις συγκοινωνίες του δήμου! (συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
Εκτός από το μετρό που δεν ήρθε τελικά στην πόλη μας, η ανάρτηση έβαλε πολλούς σε σκέψεις για τη συγκοινωνία στη γειτονιά τους και ξεκίνησε συζήτηση για τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία 12 χρόνια για τη σύνδεση του Κερατσινίου με τα μέσα σταθερής τροχιάς!  Βγήκαν στην επιφάνεια τα προβλήματα, οι καθυστερήσεις, η προβληματική συχνότητα των δρομολογιών, η μη διασύνδεση γειτονιών μεταξύ τους, κλπ! 

Για το μετρό χάθηκε η ευκαιρία πριν 12 χρόνια, όταν προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν δραστηριοποιήθηκαν-κινητοποιήθηκαν αποτελεσματικά και το Κερατσίνι δεν μπήκε στους σχεδιασμούς! Τώρα πια, ακόμα και αύριο, εάν ανακοινωθεί η  επέκταση του μετρό και  συμπεριληφθεί στο σχέδιο το  Κερατσίνι, οι  συρμοί θα έρθουν σε 12-15 χρόνια! Βέβαια, έστω και έτσι, καλο είναι να γίνει η προσπάθεια! 
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η επέκταση του τραμ στο Κερατσίνι και το Πέραμα ήταν στην ατζέντα των έργων πριν από μερικά χρόνια. Μάλιστα ένα μέρος της διαδρομής είχε προβλεφθεί ως υπόγειο, πράγμα που έκανε το Τραμ να μοιάζει με light metro. Η διαδρομή Πειραιάς-Κερατσίνι δεν θα διαρκούσε περισσότερο από 6-8 λεπτά. Το κόστος είχε υπολογιστεί στο 1/10 από το Μετρό, οπότε θα μπορούσε πολύ πιο γρήγορα να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί. Το σχέδιο δεν προχώρησε, δυστυχώς είναι στα συρτάρια!

Οπότε, άμεσα πρέπει να αναδειχτεί το πρόβλημα με τις συγκοινωνίες και τον αποκλεισμό της περιοχής από τα μέσα σταθερής τροχιάς! Και βέβαια, για να γίνει αυτό που "απαιτούν οι γειτονιές μας", δεν φτάνουν τα δελτία τύπου!Χρειάζεται σχέδιο, επιχειρήματα και συναίνεση. 
Σχέδιο για τις άμεσες και τις μακροχρόνιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις συγκοινωνίες της περιοχής! Σχέδιο που θα αναδεικνύει το πρόβλημα και θα  βάζει το πλαίσιο διεκδίκησης. Σχέδιο που θα έχει τη συναίνεση όλων(;) των δυνάμεων της πόλης! 
Το πρώτο χέρι σε μια τέτοια προσπάθεια την έχει η δημοτική αρχή και ακολουθούν από κοντά δημοτικές παρατάξεις, φορείς, συλλογικότητες!  Αυτός είναι ένας δρόμος! Ο άλλος είναι δελτία τύπου και ...κλάμα! Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος θα κριθεί-θα κριθούν  όλοι από την ιστορία! 


Σε ένα τέτοιο σχέδιο παλιές και νέες ιδέες, όπως τις παρακάτω, πρέπει να συζητηθούν από μηδενική βάση:
  • Εκσυγχρονισμός ή και αναδιάρθωση των γραμμών που λειτουργούν σήμερα.
  • Σύνδεση με λεωφορειακή γραμμή  των γειτονιών της πόλης με τον σταθμο "Μανιάτικα"
  • Επέκταση μετρό: από Πέραμα και ένωση με τη γραμμής ΗΣΑΠ
  • Η επέκταση του Τραμ: Λιμάνι-Λιπάσματα-Κερατσίνι-Πέραμα, με υπογειοποιημένο μεγάλο μέρος (light metro)
  • Επέκταση του προαστιακού και σύνδεση με περιοχές της δυτικής Αττικής, με διέλευση του από το Κοιμητήριο Σχιστού, Κέντρο υγείας Κερατσινίου, Λιπάσματα,Πειραιάς !


Η ανάρτηση της δημοτικής αρχής:
<ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ
Μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση που έστω και με μεγάλη καθυστέρηση οι κάτοικοι του ευρύτερου Πειραιά απέκτησαν Μετρό. Ένα σημαντικό έργο που θα καλυτερεύσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Ταυτόχρονα όμως για μία ακόμη φορά οι δικές μας γειτονιές νιώθουν απογοήτευση για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την κεντρική διοίκηση. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, το Πέραμα, η Σαλαμίνα πόλεις με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους έμειναν έξω από το σχεδιασμό για την επέκταση του Μετρό που υλοποιείται σήμερα αλλά από ότι φαίνεται δεν υπάρχει πρόβλεψη και για το μέλλον.
Οι γειτονιές μας απαιτούν το αυτονόητο. Να σχεδιαστεί άμεσα η επέκταση του Μετρό και στις δικές μας περιοχές και να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις για τη γρήγορη υλοποίηση της. Η κυβέρνηση και η “Αττικό Μετρό” πρέπει να δουν με θετικό τρόπο το αίτημά μας και τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τη δίκαιη απαίτηση των κατοίκων των πόλεων μας.>

Παλιές αναρτήσεις για το ίδιο θέμα Εδώ και εδώ