Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Δύο χώροι πολιτισμού για το ρεμπέτικο στην ίδια πόλη;

Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε από τον Δήμο Πειραιά, ότι θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό Κέντρο Πολιτισμού και Εκθέσεων, το «Σπίτι του Ρεμπέτικου» (εδώ)στον ιστορικό σταθμό του ΟΣΕ του Αγίου Διονυσίου, που είναι γνωστός ως ο «Σταθμός της Ξενιτιάς»!
Παράλληλα, ο περιβάλλων χώρος του σταθμού προβλέπεται να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Επίσης ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησαν και οι συζητήσεις για την αξιοποίηση της ανενεργού σιδηροδρομικής γραμμής, προκειμένου να γίνει γραμμή περιπάτου και ποδηλατοδρόμου.

Το «Σπίτι του Ρεμπέτικου», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα είναι ένα πολιτιστικό εργαστήρι έρευνας και αναβίωσης της ρεμπέτικης ιστορίας και της ταυτότητάς της, που είναι συνυφασμένη με την ταυτότητα του Πειραιά και που βρίσκεται μέσα στις καρδιές όλων των Πειραιωτών.
Ακόμα, τον Μάρτιο του 2021 ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας ενέκρινε την τεκμηρίωση σκοπιμότητας της μελέτης με τίτλο: «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΣΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Ι - ΜΟΝΑΔΑ ΑΜΜΩΝΙΑΣ (ΠΑΛΑΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ» (εδώ) στην οποία προβλέπεται χωροθέτηση στον ο χώρο των παλαιών Σφαγείων εκθεσιακός χώρος για την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού!

Μήπως πρέπει να μιλήσουν οι δήμαρχοι μεταξύ τους για τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων; Θα υπάρχουν δύο "μουσεία" σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων με το ίδιο περιεχόμενο;
Στην ευρύτερη περιοχή, ήδη γίνεται μεγάλη αστική ανάπλαση πίσω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, κάποτε θα ολοκληρωθεί και η ανάπλαση στο Καστράκι, έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο πολιτισμού η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι, υπάρχει  ο πολυχώρος των λιπασμάτων και τώρα έχουν ανακοινωθεί τα σχέδια που έχουν σχέση με την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού! 

Η ενοποίηση όλων αυτών των χώρων και ο κοινός σχεδιασμός, ώστε κυριολεκτικά να αλλάξει όψη η ευρύτερη περιοχή, μήπως είναι μια καλή  λύση;