Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Συνέντευξη του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε εβδομαδιαία εφημερίδα"Χ-τύπος"

Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα με θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιφέρειας Αττικής "Χ-τύπος" έδωσε ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χ. Βρεττάκος.
 Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής και στους επόμενους στόχους της δημοτικής αρχής, ανοίγοντας άτυπα και πρώιμα  την προεκλογική περίοδο!

<Αρχικά, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι η ανάπλαση των 86 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων ως το Σελεπίτσαρι και το νέο υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας είναι ενδεικτικά για τον ύψιστο στόχο που έχει θέσει η δημοτική αρχή, την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Στη συνέχεια ο κ. Βρεττάκος απάντησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τονίζοντας ότι “η θέση μας είναι πολύ απλά διατυπωμένη προς πάσα κατεύθυνση. Δεν ανεχόμαστε άλλο να είμαστε η «Πίσω Αυλή της Αττικής».”
Ακόμη, ο δήμαρχος έδωσε μεγάλη έμφαση στο σπουδαίο έργο που γίνεται σε επίπεδο κοινωνικών δομών, καθώς όπως είπε προτεραιότητα του Δήμου ήταν η δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος κοινωνικών δομών με σκοπό την άμεση δράση και ανακούφιση των πολιτών που το χρειάζονται.
Τέλος, ο κ. Βρεττάκος δήλωσε υπερήφανος για τα όσα έχει πετύχει ο δήμος μέσα από τις διεκδικήσεις μαζί με τους κατοίκους και ενημέρωσε για τους επόμενους στόχους που έχουν τεθεί.

Ακολουθεί η συνέντευξη του δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, κ. Χρήστου Βρεττάκου:

Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη κάνοντας μας έναν απολογισμό στις σημαντικότερες παρεμβάσεις σας στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου από τις πρώτες μέρες που κλήθηκε να αναλάβει τις τύχες αυτής της πόλης, έθεσε ως ύψιστο στόχο την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Θεωρούμε πως σε αυτό τον άξονα όλα αυτά τα χρόνια έχουν σημειωθεί σαφή βήματα προόδου αν και ασφαλώς η προσπάθεια που απαιτείται να καταβάλλουμε είναι διαρκής και χρειάζεται συνεχώς να εξελίσσεται. 
Παρ’ όλα αυτά, από τα Λιπάσματα, το Σελεπίτσαρι και το νέο υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας μέχρι τις καθημερινές παρεμβάσεις στην οδοποιία και το οδικό δίκτυο, την καθαριότητα, το πράσινο, τις σχολικές μονάδες και τις αθλητικές υποδομές, έχει γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια από πλευράς μας κάτω από δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες.

Γενικότερα, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και ο δήμος και πως προσπαθείτε να τα αντιμετωπίσετε;
Έχουμε την πεποίθηση και νομίζω αυτό είναι και εκφρασμένο παράπονο της τοπικής κοινωνίας ότι η πόλη μας εδώ και δεκαετίες δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα σε μια σειρά από σημαντικές στρατηγικές, πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται και καθορίζουν τις προοπτικές του μέλλοντος. 
Η υπόθεση της διαχείρισης απορριμμάτων είναι μια τέτοια παλιά ιστορία, εγκληματική, σχεδόν 60 χρόνων που σε μόνιμη βάση θέτει σε δυσμενή θέση την τοπική κοινωνία. H θέση μας είναι πολύ απλά διατυπωμένη προς πάσα κατεύθυνση. Δεν ανεχόμαστε άλλο να είμαστε η «Πίσω Αυλή της Αττικής». Αντίστοιχη κοινωνική αγανάκτηση έχει προκληθεί και από την υπόθεση της Oil One, μιας βιομηχανίας που επεξεργάζεται πετρελαιοειδή μέσα στα σπίτια μας. Από το 2015, η περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας «πνίγεται» από μια βρωμερή οσμή. Τα επίπεδα του καρκινογόνου βενζολίου είναι πολύ υψηλά, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων. 
Φωνάζουμε ένα «Φτάνει Πια» απαιτώντας να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι ότι δεν είναι δυνατόν στο βωμό του κέρδους να κατακρημνίζεται η ποιότητα ζωής μιας πόλης. Τέλος, η διαρκής επεκτατική δραστηριότητα της Cosco με την ανοχή της και τις ευλογίες της κυβέρνησης δημιουργεί με τη σειρά της πολλά προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν με αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς εμάς παρόντες, να απομειώνεται η περιουσία και το βιοτικό επίπεδο των συνδημοτών μας. Ανάπτυξη δεν σημαίνει μια εταιρεία να αυξάνει με γεωμετρικό τρόπο τα κέρδη της ενώ από την άλλη να αυξάνεται η ανεργία σε σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους όπως στη ναυπηγοεπισκευή. Σε κάθε περίπτωση, με καθαρή τη συνείδηση μας και με την κοινωνία στο πλευρό μας θα συνεχίσουμε αυτή την πολυεπίπεδη μάχη για ένα πιο κοινωνικά δίκαιο μέλλον σε αυτό τον τόπο.

Πόσο δύσκολο είναι σε αυτό το περιβάλλον της πανδημίας να καταφέρετε να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;
Είναι αλήθεια πως η εμφάνιση της πανδημίας δημιούργησε νέα δεδομένα στην ζωή όλων μας. Ήταν αναγκαίο – και δυστυχώς παραμένει ακόμη και σήμερα – να προσαρμοστούμε σε μια ιδιαίτερη συνθήκη η οποία αναμφίβολα δυσκόλεψε και τις δικές μας προσπάθειες. Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που προέκυψε, ήταν αυτή η αναγκαστική αποκοπή από την κοινωνική γείωση και τη δια ζώσης επαφή, που για μας είναι αδιαμφισβήτητη ανάγκη. Όμως, ταυτόχρονα η δική μας δουλειά είναι άμεσα συνυφασμένη με τον δημότη και τις ανάγκες του. 
Επομένως, όσο κι αν οι προϋποθέσεις που δημιούργησε η πανδημία δεν ήταν σε καμία περίπτωση σύμμαχος για εμάς, δεν πάψαμε ούτε μία στιγμή να εργαζόμαστε και να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που ανέκυπταν. Διότι γνωρίζουμε πως η πανδημία πρωτίστως ήρθε και επιβάρυνε μια ήδη σε μεγάλο βαθμό επιβαρυμένη κοινωνία. Παράλληλα, συνεχίσαμε να αφήνουμε το κοινωνικό μας αποτύπωμα ως Δημοτική Αρχή, με έργα πνοής που ήρθαν για να μείνουν και να βοηθήσουν να αποκτήσουμε μια πιο αισιόδοξη προοπτική στο άμεσο μέλλον.

Έχετε δημιουργήσει ένα σημαντικό πλέγμα από κοινωνικές δομές. Θα μας ενημερώσετε για αυτές;
Οι κοινωνικές δομές αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έθεσε αυτή η Δημοτική Αρχή. Γνωρίζουμε πως εκατοντάδες συνάνθρωποι μας ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, δίνοντας μια άνιση μάχη για την επιβίωση τους. Η πανδημία και οι συνέπειες που αυτή έφερε, ήρθε να προστεθεί ως ακόμη ένα πρόβλημα γι αυτούς τους ανθρώπους. Επομένως για εμάς ήταν ύψιστη προτεραιότητα η δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος κοινωνικών δομών με σκοπό την άμεση δράση και ανακούφιση.

Το κοινωνικό Παντοπωλείο, η δομή Παροχής Συσσιτίου, το κοινωνικό Φαρμακείο, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι δομές αλληλεγγύης που έχουν συσταθεί με αυτό το σκοπό και σε συνδυασμό με την αμέριστη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, επιτελούν ένα σπουδαίο έργο. Αντίστοιχα σημαντική προσπάθεια έχει σημειωθεί με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, το οποίο με τη σπουδαία δουλειά των εργαζομένων του παρέχει ουσιαστική βοήθεια στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ένα θέμα όπως όλοι γνωρίζουμε, άκρως επίκαιρο και ιδιαίτερο στο οποίο ο Δήμος μας επιδιώκει να συμβάλει δραστικά. Τέλος, οι δομές των Κέντρων Κοινότητας και των ΚΑΠΗ συμπαρίστανται και υποστηρίζουν μέσω δράσεων, άτομα τρίτης ηλικίας ή άτομα με κάποια ψυχική νόσο συμβάλλοντας στην ανακούφιση και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Ο Δήμος επί διοίκησή σας έχει δείξει ένα άκρως διεκδικητικό πρόσωπο. Ποιες είναι οι επόμενες μεγάλες διεκδικήσεις σας;

Είμαστε περήφανοι ως Δημοτική Αρχή καθώς έχουμε καταφέρει μετά από σημαντικό αγώνα μαζί με τους κατοίκους, να δημιουργήσουμε δύο μεγάλους πνεύμονες για την πόλη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Από την ανάπλαση των 86 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων ως το Σελεπίτσαρι παραδώσαμε στους πολίτες, δύο ελεύθερους χώρους που έγιναν γνωστοί σε όλη την Αττική και που η εμβέλεια τους απέκτησε υπερτοπική σημασία. 
Οι οποίοι, αποτέλεσαν ένα αντιπαράδειγμα κόντρα σε σχέδια ιδιωτικοποίησης των ελεύθερων χώρων. Ακόμη, με την αξιοποίηση του πρώην εγκαταλελειμμένου εργοστασίου Καχραμάνογλου και την πρόσφατη συμπληρωματική πρόταση χρηματοδότησης προκειμένου να δημιουργηθεί βρεφονηπιακός σταθμός και υπερσύγχρονος πολυχώρος πολιτισμού, αναδεικνύουμε τη σημασία που έχει η αξιοποίηση της πρώην βιομηχανικής κληρονομίας για τη σύγχρονη φυσιογνωμία και λειτουργία της πόλης. 

Όμως, γνωρίζουμε πως έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Πρωτίστως, την περαιτέρω ανάπλαση της περιοχής των Λιπασμάτων στα 200 ακόμα στρέμματα της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να ολοκληρωθεί το όνειρο των κατοίκων. Την ολοκλήρωση της ανάπλασης της περιοχής στο Καστράκι, τη μελέτη για το ΣΙΛΟ και Σφαγεία, τη δημιουργία σταδίου για την Ρυθμική και την Ενόργανη Γυμναστική στο κτίριο της ΝΑΦΘΑ. 
Ευελπιστούμε πως θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να επιτύχουμε τους στόχους αυτούς συμβάλλοντας δραστικά στην αναβάθμιση της πόλης. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για να μπορέσει η πόλη να πάψει να είναι η πίσω αυλή της Αττικής. πηγή