Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Καλά νέα για την αξιοποίηση του εργοστασίου της ΔΕΗ Κερατσινίου


Στη Βουλή το θέμα της κήρυξης ως διατηρητέου μνημείου και της αξιοποίησης του χώρου ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι

Το θέμα της ανακήρυξης ως διατηρητέου μνημείου και της αξιοποίησης του χώρου του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγ. Γεωργίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, συζητήθηκε χθες στη Βουλή με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με την κίνησή του αυτή ο Τρ. Αλεξιάδης άνοιξε το ζωτικό για την επιβαρυμένη περιοχή του Κερατσινίου θέμα της αξιοποίησης του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ και στην τοποθέτησή του κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το εμβληματικό αυτό σύμπλεγμα βιομηχανικών κτιρίων να σωθεί, να διατηρηθεί και να αναδειχθεί. 
Χαρακτηρίζοντας το ως εξαιρετικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και ιστορικό χώρο της νικηφόρας «Μάχης της Ηλεκτρικής» - όπου τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα, όχι μόνο ηττήθηκαν αλλά και αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις τους ΕΛΑΣ και τη συνδρομή Ελλήνων πατριωτών - ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε τη βαρύτατη ρύπανση της περιοχής από τη λειτουργία του εργοστασίου, τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τα οποία Υπουργεία είχαν δεσμευτεί με τον Δήμο και τους κατοίκους για την αξιοποίηση του χώρου, καθώς και την πρόταση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας για την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την επανάχρηση του χώρου με χρήσεις που να αφορούν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.


Στην απάντησή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας φάνηκε κατ’ αρχήν θετικός και μίλησε για συνεργασία και διαρκή επικοινωνία της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας αλλά και με τη ΔΕΗ. 

Ειδικότερα 
για τη ΔΕΗ είπε πως ετοιμάζει μία συνολική ευρύτερη μελέτη για τις εγκαταστάσεις και το μέλλον τους, ενώ υποστηρίζει πως η πρόταση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι αποσπασματική. 
Εκτίμησε πως αρχές του νέου έτους θα υπάρξει συζήτηση όλων των φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και της ΔΕΗ, όπου και θα εκτιμηθούν και θα γεφυρωθούν οι ιδέες και οι προτάσεις του Δήμου και της ΔΕΗ.

Το θέμα έχει ανοίξει, μένει πλέον να επιβεβαιωθεί και απαιτείται επαγρύπνηση και παρακολούθηση από όλους μας μέχρι να οριστικοποιηθεί. 

Η πρόταση του δήμου εδώ

Δείτε το σχετικό video από τη βουλή:

https://youtu.be/WU-L-vJ4ZaQ