Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

«Μυρίζει» τον Πειραιά ο Δημόκριτος

efsyn, Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Σε καύση και επεξεργασία πετρελαιοειδών στο παράκτιο μέτωπο, στην ευρύτερη περιοχή Λιπασμάτων Δραπετσώνας, φαίνεται ότι οφείλονται οι οσμές που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων που πραγματοποιεί ο «Δημόκριτος»
 
 Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας σκοπεύει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για σχέδιο νόμου που θα απαιτεί την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή.

Τρία ερευνητικά προγράμματα υλοποιούνται με αντικείμενο την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις οχληρές οσμές και την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Στα εξειδικευμένα εργαστήρια του «Δημόκριτου», του Αστεροσκοπείου και του ΕΛΚΕΘΕ απευθύνθηκε η Περιφέρεια Αττικής με τρεις διαφορετικές προγραμματικές συμβάσεις, επιχειρώντας για πρώτη φορά να προσδιορίσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής κατά τρόπο ολοκληρωμένο και συστηματικό.

Ειδικότερα, για το θέμα των οσμών, που ταλαιπωρεί χρόνια τους κατοίκους, ο «Δημόκριτος» πραγματοποιεί δειγματοληψίες σε 5 σημεία, στα 2 με κινητές μονάδες, μετρώντας δεκάδες οργανικές πτητικές ενώσεις, σωματίδια και τη χημική σύστασή τους. Η σύμβαση έχει διετή διάρκεια για να καλύπτει έναν πλήρη εποχικό κύκλο.Οι μετρήσεις έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο 2019 και στα τέλη Ιουνίου κατατέθηκαν τα πρώτα συμπεράσματα. Σύμφωνα με αυτά, οι ερευνητές προσδιορίζουν σημείο εκδήλωσης του φαινομένου της δυσοσμίας το παράκτιο μέτωπο (στην ευρύτερη περιοχή των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας) και πηγή προέλευσης καύση και επεξεργασία πετρελαιοειδών.

Η ένταση των επεισοδίων δυσοσμίας συνδέεται, όπως αναμενόταν, με συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες (κατεύθυνση ανέμου, θερμοκρασία, υγρασία κ.ά.). Οι μετρήσεις συνεχίζονται σε καθημερινή βάση με παρουσία ερευνητών.

Οι δειγματοληψίες θα ολοκληρωθούν τέλη Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα υποβληθούν τα δεδομένα σε επεξεργασία.

Αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται σε παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη. Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά θα οργανώσει στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου ευρεία σύσκεψη σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο», τους δήμους και τους φορείς, προκειμένου να παρουσιαστούν αναλυτικά τα μέχρι τότε δεδομένα και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το περιβαλλοντικό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά είναι γνωστό. Αποτελεί κοινό τόπο ότι το μοντέλο ανάπτυξης προηγούμενων δεκαετιών οδήγησε στη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού οχληρών δραστηριοτήτων στην περιοχή (λιμάνι - πλοία, κίνηση βαρέων οχημάτων και Ι.Χ., εταιρείες πετρελαιοειδών, εργοστάσιο τσιμέντων, ναυπηγοεπισκευή, ΚΕΛ Ψυττάλειας κ.ά.) και σε χωρίς σχέδιο διαχείριση του δημόσιου χώρου, με αποτέλεσμα η περιοχή να εμφανίζει τα μικρότερα ποσοστά πρασίνου και ελεύθερων χώρων πανευρωπαϊκά.

Απέναντι σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση, όπως υποστηρίζει, η Περιφέρεια μαζί με τους δήμους και τους φορείς κέρδισαν και αξιοποιούν 700 και πλέον στρέμματα σε νέους κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.

«Ο ασφαλέστερος δρόμος για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα περιβαλλοντικά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή είναι και η αξιοποίηση των επιστημονικών δεδομένων, προκειμένου να καταστήσουμε αποτελεσματικότερες τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να οργανώνονται και να εντάσσονται στη βάση της μεγαλύτερης δυνατής συνεννόησης», σημειώνει ο Γιώργος Γαβρίλης.

Πρόσφατα ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος συναντήθηκε με τους βουλευτές Β’ Πειραιά και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα με τη δυσοσμία.

Ο κ. Βρεττάκος επισήμανε ότι η δημοτική αρχή σκοπεύει να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλία, να συντάξει σχέδιο νόμου που θα απαιτεί την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή και ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών.

Τους ζήτησε, επίσης, να βοηθήσουν ώστε, όταν παρατηρούνται φαινόμενα έντονης δυσοσμίας, το αρμόδιο υπουργείο να προχωράει αυτόματα σε ενέργειες διακοπής των εργασιών στις παραπάνω βιομηχανίες, όπως εξάλλου οφείλει σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.

Τέλος, τους κάλεσε να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων που θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.