Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Δεν προέκυψε κάτι σημαντικό από την συνάντηση δημάρχου με τους βουλευτές

Εντάξει, Αύγουστος είναι, αλλά κάτι περισσότερο περιμέναμε!  Η αλήθεια είναι ότι δεν προέκυψε και κάτι σημαντικό στη συνάντηση που διοργανώθηκε στον Δήμο με τους βουλευτές. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει διαβάζοντας την ανακοίνωση του δήμου.
Τα ίδια χιλιοειπωμένα και τετριμμένα θέματα που λίγο πολύ έχουν συζητηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Απλώς διαπιστώθηκε, και αυτή τη φορά, το υπαρκτό πρόβλημα των οσμών και η ανάγκη να παρθούν  πρωτοβουλίες για οριστική λύση. 
Βέβαια, ακούγεται λίγο υποτιμητικό για τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι έχουν περάσει δύσκολα βράδια αναπνέοντας "εμπλουτισμένο αέρα" με διάφορες πτητικές ουσίες,  ότι μετά από τόσα χρόνια θα παρθούν πρωτοβουλίες! Αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση,  "διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το υπαρκτό πρόβλημα των οσμών και η ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες για να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα οριστική λύση".

Από μια τέτοια συνάντηση με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές που έχουν μια θητεία μπροστά τους, τον απερχόμενο αντιπεριφερειάρχη και την εμπειρία που υπάρχει για το πρόβλημα, θα περιμέναμε πιο συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις! Ποιο είναι το σύντομο χρονικό διάστημα; Ποια είναι η οριστική λύση; Για ποιες πρωτοβουλίες δεσμεύτηκαν οι βουλευτές; π.χ. το σχέδιο νόμου που θα συντάξει η δημοτική αρχή θα το στηρίξουν όλοι; θα καταθέσουν ερωτήσεις; Θα ζητήσουν απομάκρυνση του εργοστασίου; θα κάνουν κοινή συνέντευξη τύπου από τη βουλή που θα αναδεικνύουν το πρόβλημα; ή, τι θα κάνουν όταν το υπουργείο δεν αναστέλλει τη λειτουργία της βιομηχανίας σε περίπτωση έντονης δυσοσμίας;
Εντάξει, θα πάνε όλοι μαζί με τη δημοτική αρχή στο υπουργείο περιβάλλοντος και θα είναι παρόντες στις μελλοντικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της πόλης, το αυτονόητο δηλαδή! 

Από εδώ και πέρα, να περάσει και ο Αύγουστος!
Το θέμα είναι σοβαρό και μάλιστα πολύ σοβαρό, εάν επιβεβαιωθούν οι ανακοινώσεις του ΙΕΠΒΑ του αστεροσκοπείου. 
Η μαγική λέξη που πρέπει να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα είναι ενότητα. Ενότητα όλων των δυνάμεων, όχι ο καθένας και "το μαγαζάκι του". Εκλογές έγιναν, έχουμε δημοτική αρχή για 4 χρόνια, οπότε όλοι μαζί πρέπει να δούμε το μέλλον της πόλης. Θέλουμε μια πόλη υποβαθμισμένη και μελαγχολική ή θέλουμε να αλλάξει πορεία; Σκεφτείτε τι πανικός θα γινόταν, εάν ένα βράδυ στα βόρεια προάστια, δεν μπορούσαν να κοιμηθούν από τη δυσοσμία;
Με αυτή την έννοια το πεπόνι και το μαχαίρι το έχει η δημοτική αρχή!  Με πρωτοβουλία της  πρέπει να ανοίξει το θέμα παντού. Για το θέμα δεν πρέπει να υπάρχει κανένας αποκλεισμός, κάθε καλοπροαίρετη συνεισφορά πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη. Οι δημοτικές παρατάξεις και οι φορείς πρέπει να είναι εκεί, δίπλα σε κάθε βήμα, σε κάθε συνάντηση!  
Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει πρωτοβουλία, ώστε το επόμενο διάστημα να καταρτιστεί ένα τοπικό σχέδιο ενεργειών για το κεντρικό θέμα που απασχολεί την πόλη, το θέμα της δυσοσμίας. Με βήματα, με αρχή μέση και τέλος. Υπάρχουν φορείς και άνθρωποι στην πόλη που έχουν ασχοληθεί, γνωρίζουν, και θα βοηθήσουν! 
Ένα σχέδιο με συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες, το οποίο θα ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο και θα δεσμεύει όλους. Δεν έχει νόημα κάθε φορά που θα υπάρχει έξαρση των φαινομένων να ξεκινούν οι δηλώσεις, τα δελτία τύπου, οι συναντήσεις και τέλος! Η ουσία είναι το θέμα μας, το πρόβλημα μας, να πηγαίνει και λίγο παρακάτω, λίγο πιο κοντά στην οριστική λύση!
Γιατί, χωρίς να μηδενίζονται προθέσεις, προσπάθειες και ενέργειες ανθρώπων η αίσθηση είναι ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο από την εποχή που έγινε η πρώτη κινητοποίηση!
Η ανακοίνωση του Δήμου:
Συνάντηση για το τεράστιο πρόβλημα με τις οσμές που γίνονται πολλές φορές, όπως τις τελευταίες ημέρες, αφόρητες για τους δημότες Κερατσινίου- Δραπετσώνας, είχε χθες βράδυ ο δήμαρχος της πόλης Χρ. Βρεττάκος με τους βουλευτές Β’ Πειραιά Δ. Μαρκόπουλο, Ν. Κασιμάτη, Τρ. Αλεξιάδη, Φ. Μπακαδήμα, τους εκπροσώπους των βουλευτών Γ. Τραγάκη, Γ. Ραγκούση και Δ. Μανωλάκου, καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μετά από τη σχετική πρωτοβουλία του δημάρχου, διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το υπαρκτό πρόβλημα των οσμών και η ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες για να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα οριστική λύση.

Ο Χρ. Βρεττάκος ενημέρωσε αναλυτικά τους παρευρισκόμενους για το ιστορικό των υφιστάμενων ρυπογόνων εγκαταστάσεων και για το σημαντικό ζήτημα των οσμών και έθεσε επιτακτικά το θέμα επίλυσής του. 
Επίσης, τους κοινοποίησε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με τις σχετικές μετρήσεις και τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία να συντάξει ένα σχέδιο νόμου που θα απαιτεί την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή και το οποίο θα τους το καταθέσει, προκειμένου να το στηρίξουν στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Ταυτόχρονα, τους ζητήθηκε να βοηθήσουν, ώστε όταν παρατηρούνται φαινόμενα έντονης δυσοσμίας, το αρμόδιο υπουργείο να προχωράει αυτόματα σε ενέργειες διακοπής των εργασιών στις παραπάνω βιομηχανίες, όπως εξάλλου οφείλει να πράττει όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Επίσης, τους κάλεσε να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων που θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις.

Από τη συζήτηση προέκυψε η διάθεση των βουλευτών να είναι παρόντες σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί άμεσα για το θέμα, με τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ δήλωσαν ότι θα είναι παρόντες στις μελλοντικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της πόλης.