Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Ενδιαφέρον από το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά για την περιοχή της Ανάπλασης

 Μετά την ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας Δραπετσώνας, κάθε τόσο και κάποιος τοποθετείται για τον χώρο της ανάπλασης της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά με επιστολή του "τίθεται στη διάθεση του Δήμου και της Εθνικής Τράπεζας" και ενημερώνει ότι θα προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2020 για να εκπονήσει σχετική μελέτη βιωσιμότητας και οικονομικής γεωγραφίας της ευρύτερης περιοχής, αλλά και να διερευνήσει το ενδιαφέρον στέγασης ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων
Μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα  η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Μήπως και εμείς οι δημότες πρέπει να μάθουμε κάτι περισσότερο;
 ...
Επιστολή στον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, κ. Χρήστο Βρεττάκο, απέστειλε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλης Κορκίδης, εκδηλώνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον, αλλά και την πρόθεση του Επιμελητηρίου να σταθεί με κάθε τρόπο αρωγός στη διαδικασία υλοποίησης του γενικού σχεδίου του Μητροπολιτικού Πάρκου της Δραπετσώνας.
Σύμφωνα με το πρώτο “Master Plan” του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που δημοσιεύτηκε, σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν τα 204 από τα 640 στρέμματα της περιοχής των παλαιών Λιπασμάτων, σε κέντρο καινοτομίας και τεχνολογικής προόδου καθώς και στεγασμένης αγοράς τροφίμων, σε συνδυασμό βεβαίως με χώρους στάθμευσης, αθλητισμού, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και πρασίνου.

Το Ε.Β.Ε.Π. τίθεται στη διάθεση του Δήμου, της Περιφέρειας, αλλά και της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του, για τη δημιουργία ενός από τα πέντε εμβληματικά έργα, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. 
Το τμήμα μελετών και έρευνας του Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με αναγνωρισμένα Ινστιτούτα, έχει τη δυνατότητα να εκπονήσει σχετική μελέτη βιωσιμότητας και οικονομικής γεωγραφίας της ευρύτερης περιοχής, αλλά και να διερευνήσει το ενδιαφέρον στέγασης ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και ξένων “start-ups” στο διεθνές κέντρο καινοτομίας.

Επιπρόσθετα, μέσω του ΓΕ.ΜΗ, μπορεί να ερευνήσει και να εξετάσει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παραγωγών και αλιέων της περιοχής για τη λειτουργία μιας σύγχρονης στεγασμένης αγοράς τροφίμων με υπερτοπικό χαρακτήρα, που θα αναδειχθεί σε τοπόσημο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, όπως άλλωστε προβλέπεται στο πλάνο αξιοποίησης.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Β.Ε.Π. του Σεπτεμβρίου θα προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2020, από τα διαθέσιμα του Επιμελητηρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να γίνουν χωρίς καθυστέρηση τα επόμενα βήματα αυτού του σημαντικού έργου για τη Δραπετσώνα και ταυτόχρονα έργου πνοής για την ευρύτερη περιοχή. Το Ε.Β.Ε.Π. θέλει από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ανάπλαση της έκτασης των παλαιών Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ως ένα «μίνι Ελληνικό» με διαδικασίες «fast truck», χωρίς κανένα εμπόδιο και αναίτια χρονοτριβή.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, όπως στο Πέραμα, έτσι και στη Δραπετσώνα, παραμένει σταθερό στις θέσεις του, σεβόμενο τους όρους όχλησης της περιοχής, υποστηρίζει και προάγει τις επενδύσεις με την προϋπόθεση της τήρησης των νομίμων προϋποθέσεων και του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Θέσεις, που επανέλαβε ο Πρόεδρος και επιβεβαίωσε το Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου 2019, παρουσία εκπροσώπων αρμόδιων φορέων.

Τέλος, σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, ενημέρωσε με προσωπικές του επιστολές, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επεσήμανε, πως η Διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς προσφέρεται να συμμετέχει στον φορέα για τη δημιουργία και λειτουργία του Πάρκου Δραπετσώνας, αναλαμβάνοντας μάλιστα, μέρος του κόστους σχεδιασμού και υλοποίησης, τόσο του συγκεκριμένου έργου, αλλά και κάθε άλλης αναπτυξιακής επένδυσης στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του Επιμελητηρίου. πηγή