Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Ποια «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ άντεξαν και ποια χάθηκαν

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Ποια «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ άντεξαν και ποια χάθηκαν
Πανηγυρίζει η ΝΔ την ευρεία νίκη της, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ανασύνταξη ενόψει βουλευτικών εκλογών

Τέσσερις από τους οκτώ δήµους οι οποίοι διοικούνταν από δηµοτικές Αρχές υποστηριζόµενες από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δήµους στους οποίους η αναµέτρηση έφτασε στον δεύτερο γύρο άλλαξαν τελικά χέρια χθες, γκρεµίζοντας βασικά «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτεύουσα. Αντίθετα, πιο ανθεκτικοί εµφανίστηκαν οι δήµαρχοι σε τέσσερις άλλες πόλεις της Περιφέρειας Αττικής, καταφέρνοντας να κρατήσουν το προβάδισµα έναντι των αντιπάλων τους, ακόµα και αν σε ορισµένες περιπτώσεις η µάχη δινόταν ψήφο µε ψήφο.

Σε µία από τις µεγαλύτερες αναµετρήσεις της Αττικής, αυτήν στον Δήµο Αγίας Παρασκευής, ο νυν δήµαρχος Γιάννης Σταθόπουλος ηττήθηκε από τον Βασίλη Ζορµπά, ο οποίος µε ενσωµατωµένο το 96,6% των εκλογικών τµηµάτων προηγούνταν του αντιπάλου του µε ποσοστό 55,5%. 
Μάχη ψήφο µε ψήφο έδινε σχεδόν µέχρι το τέλος της καταµέτρησης ο δήµαρχος Αιγάλεω Δηµήτρης Μπίρµπας. Αργά χθες το βράδυ και ενώ απέµενε η καταµέτρηση σε ένα και µοναδικό εκλογικό τµήµα, ο νυν δήµαρχος εµφανιζόταν να τερµατίζει δεύτερος µε ποσοστό 49,91% από τον αντίπαλό του και υποστηριζόµενο από τη Ν∆ Ιωάννη Γκίκα, ο οποίος προηγούνταν µε ποσοστό 50,09%. '
Χέρια άλλαξε και ο Δήµος Ζωγράφου, όπου ο Β. Θώδας, µε ενσωµατωµένο το 96% των ψήφων, υπερίσχυε της νυν δηµάρχου Σταµατίας Καφατσάκη-Βλάχου, η οποία υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, µε ποσοστό 51,15% έναντι 48,85%.
Στη Νέα Φιλαδέλφεια η µάχη τελείωσε νωρίτερα από τους υπόλοιπους δήµους, µε την ήττα του νυν δηµάρχου Αριστ. Βασιλόπουλου (44,7%) από τον Ιωάννη Βούρο, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό

Στον αντίποδα, την εµπιστοσύνη τους στο νυν δήµαρχο Σίµο Ρούσσο φαινόταν να ανανεώνουν οι κάτοικοι του Χαλανδρίου, αναδεικνύοντάς τον για ακόµη µία θητεία επικεφαλής του δήµου µε ποσοστό 52,7%, µε ενσωµατωµένο το 97,4% των ψήφων. Ο αντίπαλός του, Γ. Κουράσης, συγκέντρωνε ποσοστό 47,3%. 
Σκληρή µάχη, αλλά µε νικηφόρο αποτέλεσµα για τον νυν δήµαρχο δόθηκε στον Βύρωνα, όπου ο υποστηριζόµενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ακης Κατωπόδης διατήρησε τα ηνία του δήµου µε ποσοστό 50,37% έναντι του Χρ. Γώγου της Ν∆, ο οποίος συγκέντρωσε το 49,63% των ψήφων.
 Κερατσίνι - Πέραµα. Ανθεκτικοί στην πίεση των αντιπάλων τους εµφανίστηκαν και οι δύο δήµαρχοι δήµων της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, οι οποίοι υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατάφεραν να επικρατήσουν.
Συγκεκριµένα, στον Δήµο Κερατσινίου - Δραπετσώνας ο Χρ. Βρεττάκος επικράτησε άνετα µε ποσοστό 66,68% του αντιπάλου του Παν. Διαλινάκη που συγκέντρωσε το 33,3% των ψήφων (ενσωµάτωση 98,6%).
 Αντίστοιχα και στο Πέραµα ο νυν δήµαρχος Ιωάννης Λαγουδάκης διατήρησε τα ηνία στον δήµο µε ποσοστό 54,2% έναντι του αντιπάλου του, Ιωάννη Λαγουδάκου, που συγκέντρωσε το 45,79% των ψήφων (ενσωµάτωση 97,9%). συνέχεια για τις περιφέρειες εδώ