Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Αυτό το δέντρο ήθελε να ζήσει!

Τα δέντρα που βλέπετε στις εικόνες για κάποιο λόγο κλαδεύτηκαν πολύ βαθιά. Κόπηκαν τα δύο στο ένα μέτρο από το έδαφος και το άλλο σύριζα με το έδαφος. 
Σήμερα τα δέντρα αυτά κάνουν την προσπάθεια τους. Αντιστέκονται!  Προσπαθούν να πετάξουν κλωνάρια. Τελευταία μέσα από τα κούτσουρα ξεπρόβαλαν μικρά βλαστάρια!

Κανένας δεν συμφωνεί να κόβεται ένα δέντρο, εάν δεν εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες να σωθεί.  Σίγουρα υπάρχουν κάθε φορά και ειδικοί λόγοι. Πάντως στο σημείο αυτό δεν υπήρχε πρόβλημα με το πεζοδρόμιο. Και ακόμα, με ποιες διαδικασίες κόβεται ένα δέντρο; Γίνεται κάποια μελέτη; Είναι απόφαση ενός ανθρώπου ή μιας επιτροπής;

Γενικά είναι κρίμα  να πληγώνονται, να κλαδεύονται  βαθιά μεγάλα δέντρα, ιδίως σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν δέντρα. Κάποιες φορές τα δέντρα δεν τα καταφέρνουν.Μετά ακολουθεί το κόψιμο στο ένα μέτρο.
Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά. Στην πόλη μας σε πολλά σημεία. Μάλλον θα υπάρχει κάποια εξήγηση που δεν γνωρίζουμε και καλό είναι να τη δημοσιεύσουν οι αρμόδιοι για να μην θυμώνουμε και κατηγορούμε άδικα.

 Όμως, όπως και να 'ναι, τα δέντρα στην περιοχή μας είναι λίγα και χρειάζονται περισσότερη "στοργή". Πρέπει να δοκιμάζονται όλες οι τεχνικές σωτηρίας τους. Δεν βρισκόμαστε στην Κηφισιά ή την Εκάλη που τους περισσεύουν.

Κάποτε ένας παλιός αυτοδιοικητικός έλεγε: "Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές πρέπει ο δήμος να διοργανώνει μία εκδρομή στα βόρεια προάστια, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά. Να βλέπουν, να μυρίζουν και να δυσκολεύονται να παίρνουν αποφάσεις εναντίον των δέντρων".  Καλή σκέψη!