Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Οι μαθητές δεν θα αποφοιτούν αν δεν φυτεύουν 10 δέντρα

Φιλιππίνες: Οι μαθητές δεν θα αποφοιτούν αν δεν φυτεύουν 10 δέντρα
Υπολογίζεται ότι η χώρα θα αποκτά τουλάχιστον 175 εκατομμύρια νέα δέντρα ετησίως
«Η Νομοθεσία Αποφοίτησης για το Περιβάλλον» που ισχύει από τις 15 Μαΐου αναγκάζει του μαθητές να φυτέψουν τουλάχιστον 10 δέντρα για να αποφοιτήσουν

Οι νέες γενιές συνήθως μένουν να πρέπει να διορθώσουν τα λάθη των προηγούμενων, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και ανεξάρτητα με το γεγονός ότι αυτές δεν φέρουν καμία ευθύνη. Κάπως έτσι, οι σημερινές νέες γενιές σε όλο τον πλανήτη φαίνεται να έχουν την ίδια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν και αυτή δεν είναι άλλη από την περιβαλλοντική καταστροφή και όλα όσα αυτή συνεπάγεται.

Διαφορά, λοιπόν, λίγο πολύ δεν συναντάται στο πρόβλημα, αλλά στον τρόπο με τον οποίο καλούνται οι νέοι στις διάφορες χώρες να την αντιμετωπίσουν. Αλλού επιλέγουν την συστηματική ανακύκλωση, αλλού γίνεται προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων, αλλού μπαίνουν επιπλέον φόροι στα πλαστικά προϊόντα κ.ο.κ..

Στις Φιλιππίνες σκέφτηκαν έναν διαφορετικό τρόπο να βοηθήσουν το περιβάλλον, έναν τρόπο περισσότερο «εξαναγκαστικό». Στις 15 Μαΐου τέθηκε σε εφαρμογή ένας νόμος, ο οποίος προτάθηκε από τον βουλευτή Gary Alejano ήδη από το 2016 και που έχει σκοπό να κάνει τους νέους να ασχοληθούν ενεργά με το περιβάλλον, ακόμα και όταν δεν φαίνεται να έχουν πολύ όρεξη να το κάνουν.

«Η Νομοθεσία Αποφοίτησης για το Περιβάλλον», όπως είναι το σύντομο όνομά της, θέτει ως υποχρεωτικό όρο αποφοίτησης τόσο από το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο, όσο και από το πανεπιστήμιο, ο κάθε μαθητής/φοιτητής να φυτέψει τουλάχιστον δέκα δέντρα, κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους φοίτησης. Με αυτόν τον τρόπο, δεν ελπίζουν μόνο να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να οδηγηθούν στην μείωση της φτώχιας, στην διασφάλιση τροφής, στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το νομοθετικό διάταγμα, ετησίως αποφοιτούν περισσότεροι από 12 εκατομμύρια μαθητές του δημοτικού, περίπου 5 εκατομμύρια μαθητές του λυκείου και σχεδόν 500 χιλιάδες φοιτητές πανεπιστημίων. Αυτό υπολογίζουν ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 175 εκατομμύρια νέα δέντρα κάθε χρόνο, αλλά και ότι μέσα σε μία γενιά θα έχουν φυτευτεί τουλάχιστον 525 δισεκατομμύρια δέντρα, ακόμα και στην περίπτωση που μόνο το 10% όσων φυτεύονται ετησίως επιβιώσει.πηγή