Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Μητσοτάκης μετανοών στα «Λιπάσματα»

Η επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη την Τρίτη στα «Λιπάσματα» της Δραπετσώνας, η πρώτη αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 2ας Ιουνίου, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο φορέων όσο και κατοίκων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη συγκεκριμένη επίσκεψη θέλησε να στείλει ένα μήνυμα συνεργασίας με δημάρχους ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, αναφέρει η Ν.Δ. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος εξελέγη με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη, εκτός από το δημαρχείο και το κέντρο της πόλης, στη συνέχεια να επισκεφτεί και τα «Λιπάσματα», προξένησε πλήθος αντιδράσεων.

Τι είχε υποστηρίξει μιλώντας στη Βουλή το 2015
Και οι λόγοι είναι πολλοί. Αλλά ο βασικός έγκειται στο γεγονός πως όταν η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθούσαν να εξαιρέσουν τον συγκεκριμένο χώρο από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ και να τον αποδώσουν στη δημοτική αρχή, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων, η Ν.Δ. όχι μόνο δεν ήταν δίπλα τους, αλλά βρισκόταν απέναντί τους.
Ας θυμηθούμε τι είχε υποστηρίξει ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το ζήτημα στις 5 Νοεμβρίου του 2015:
■ «Δεν γνωρίζετε ότι 100 στρέμματα από αυτή την έκταση ανήκουν στον ΟΛΠ; Με το να αλλάξετε τις χρήσεις γης σε αυτή την έκταση, επί της ουσίας μειώνετε το τίμημα το οποίο μπορεί να πάρει ο ΟΛΠ ως αποτέλεσμα της πώλησής του».
■ «Με αυτό τον τρόπο και με αυτές τις πρακτικές, τις οποίες ακολουθείτε, καμία ξένη επένδυση δεν πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα».

■ «Και εν πάση περιπτώσει πώς παρεμβαίνετε σε κατοχυρωμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας; Υπάρχουν κι άλλοι ιδιοκτήτες σε αυτή την έκταση. Η Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει ένα κομμάτι αυτής της έκτασης, έχει εγγράψει την αξία αυτής της έκτασης στον ισολογισμό της για 100 εκατ. ευρώ».
■ «Δυστυχώς όμως αυτή είναι συνολικά η πολιτική σας. Χωρίς σχέδιο, στο περίπου, για να ικανοποιήσουμε μόνο για το θεαθήναι τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, έρχεστε, πετάτε ένα πυροτέχνημα, χωρίς να έχετε απολύτως καμία πρόβλεψη για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η περιοχή».
 
Παραχωρήθηκαν το 2016
Σημειώνεται ότι τα 84 στρέμματα των «Λιπασμάτων» με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαιρέθηκαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ και στη συνέχεια με προσωπικό αγώνα που έδωσαν ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης πέρασαν στον δήμο το καλοκαίρι του 2016.

Η έκταση με εντολή του πρωθυπουργού εξαιρέθηκε από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ
Μόλις έγινε γνωστή η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης ανάμεσα στ’ άλλα δήλωσε: «Με την επίσκεψή του αυτή ο κ. Μητσοτάκης μετανοών, φαίνεται ότι αναθεώρησε στην πράξη όσα είχε πει η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτήν την παραχώρηση».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης υπενθύμισε ότι «η διεκδίκησή μας, αντίθετη σε λογικές εμπορευματοποίησης του ελεύθερου δημόσιου χώρου, συνάντησε τη θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης, η οποία με τρεις διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις ικανοποίησε αυτό το διαχρονικό αίτημα. Στην εξέλιξη αυτής της προσπάθειας υπήρξαν δυνατές αντιρρήσεις και από την πλευρά της Ν.Δ. και του αρχηγού της, αλλά και από διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τώρα πια, τα εμφανή σε όλους θετικά αποτελέσματα που έχουν παραχθεί και έφεραν τον κ. Μητσοτάκη ως επισκέπτη στην περιοχή, επιβεβαιώνουν ποιος εκπροσώπησε το δημόσιο συμφέρον και ποιος όχι».

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με τον δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο και του ζήτησε να σχολιάσει την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη. «Η επίσκεψη αυτή επιβεβαίωσε ότι οι χρόνιοι αγώνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας για να τους αποδοθεί η συγκεκριμένη έκταση ήταν στη σωστή κατεύθυνση»ήταν η απάντησή του.
Χριστίνα Παπασταθοπούλου efsn