Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Με ρυθμούς χελώνας...

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι διαδικασίες για τη διερεύνηση του προβλήματος  της δυσοσμίας, το οποίο  εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή Δραπετσώνας και Χαραυγής, με μικρότερη ένταση, είναι αλήθεια, το τελευταίο διάστημα.

Μετά τις αρχικές ανακοινώσεις, τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των φορέων της περιοχής τα τελευταία χρόνια, το κλείσιμο των σχολείων από τον Δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας τον περασμένο Μάιο, τις συσκέψεις στα υπουργεία, μπήκε σε φάση υλοποίησης η ιδέα για την επιστημονική διερεύνηση.
Στις 30-08-2018 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του "Δημόκριτου" για την εκπόνηση έρευνας παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή των Δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Ελευσίνας, προϋπολογισμού 316 χιλιάδων €. Τότε το θέμα "πανηγυρίστηκε" δεόντως με ανακοινώσεις και δελτία τύπου. 

Σήμερα,16-10-2018, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" για τη διερεύνηση του προβλήματος των οχληρών οσμών στην ευρύτερη περιοχή Δραπετσώνας – Κερατσινίου. Το θέμα δεν πέρασε απαρατήρητο και νέες ανακοινώσεις κυριάρχησαν τα κοινωνικά δίκτυα. 
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι στις ανακοινώσεις δεν καταγράφεται η ημερομηνία, την οποία θα ξεκινήσει η λειτουργία των ερευνητικών προγραμμάτων, και τον χρόνο που θα υπάρχουν αποτελέσματα από τις μετρήσεις (χρονοδιάγραμμα).
Οπότε, σίγουρα θα υπάρξει και άλλη ανακοίνωση και μακάρι να είναι η τελευταία για το θέμα (...η ανακοίνωση, καλό θα είναι για την υπόθεση, να μην έρθει λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές!)


Η ανακοίνωση για την πορεία υλοποίησης έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, του Γιώργου Γαβρίλη, από το fb:
Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" για τη διερεύνηση του προβλήματος των οχληρών οσμών στην ευρύτερη περιοχή Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Περάματος, Ελευσινας
Έτσι, μετά από ενάμιση χρόνο γραφειοκρατικών διαδικασιών ανοίγει το δρόμος για την έναρξη των μετρήσεων ποιότητας της ατμόσφαιρας για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των ρύπων και της πηγής τους. 
Το ερευνητικό πρόγραμμα, ύψους 316.000 €, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και θα υλοποιείται παράλληλα με δύο υπό εξέλιξη έργα:
α. την μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά που διερευνά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
β. και τον έλεγχο της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων που παρακολουθείται από το ΕΛΚΕΘΕ.
Τα τρία ερευνητικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, σηματοδοτούν, για πρώτη φορά, μια συνολική και συστηματική στρατηγική διερεύνηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης δήλωσε: "Είναι φανερό ότι η τήρηση των διαδικασιών διαφάνειας και νομιμότητας πολλές φορές δημιουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων. Η απλοποίηση και συντόμευση των διοικητικών διαδικασιών και ελέγχων αποτελεί προϋπόθεση ώστε σειρά έργων και προγραμμάτων να υλοποιούνται με την ταχύτητα και την ευελιξία που απαιτούν οι ιδιαίτερες κάθε φορά συνθήκες και το κοινωνικό συμφέρον εν γένει. Ωστόσο, με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση νέων σημαντικών έργων και δράσεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.