Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Νέα κινητοποίηση, ερώτηση στη βουλή, κλειστά σχολεία της περιοχής...κάτι κινείται

Μετά τη σημερινή δύσκολη μέρα, με τις έντονες δυσάρεστες οσμές στην περιοχή μας, και μετά την πετυχημένη κινητοποίηση στον χώρο μπροστά στα καζάνια της oil one,  όπου γονείς, εκπαιδευτικοί, δημότες και μαθητές με κεντρικό σύνθημα ''Όχι στα καζάνια - Διεκδικούμε τη ζωή" ζήτησαν απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την πόλη μας. 
 
α. οι σύλλογοι εκπαιδευτικών συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αύριο την ίδια ώρα (12:00), στον ίδιο χώρο.
β. Με απόφαση  του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας σχολεία της περιοχής γύρω από τον χώρο της περιοχής των λιπασμάτων θα είναι κλειστά.
γ. βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή.
δ. εκτός από τους φορείς, που ευτυχώς ξεπερνούν τις δυσκολίες με τη διατύπωση του πλαισίου, και με ανακοινώσεις τους "παίρνουν θέση", αυξάνονται οι φωνές διαμαρτυρίας και αγανάκτησης στα κοινωνικά δίκτυα από απλούς ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην περιοχή. "...την αγαπώ, για τα 8 χρόνια που επέλεξα να δουλεύω σε μια περιοχή που πολιτικές αποφάσεις ή αδιαφορίες καταδιώκουν. Δεν είναι εύκολο να ζεις στο Κερατσίνι, στη Χαραυγή, στο Πέραμα, δεν είναι εύκολο να σε καταδικάζουν να ζεις σε συνθήκες φτώχειας, ρύπανσης, έλλειψης σεβασμού, λόγω καθαρής ατυχίας να γεννηθείς εκεί που γεννήθηκες."
ε. ο δημάρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά με ανακοίνωση τους ζητούν μεταξύ άλλων: " Να εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων της περιοχής αυτής, αρχής δεδομένης από τις εγκαταστάσεις της Oil One και σε όποιες άλλες επιχειρήσεις...
" εδώ
 στ. Το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 και ώρα 7:00 το απόγευμα υπάρχει κάλεσμα από τον δήμαρχο για συγκέντρωση που διοργανώνουν, στον Υδατόπυργο Δραπετσώνας, φορείς και συλλογικότητες της πόλης, με προορισμό την είσοδο των εγκαταστάσεων της Oil One. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί προ-συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία Ευγένειας στις 6:00 το απόγευμα.

...
Η Ερώτηση στη Βουλή για την έντονη δυσοσμία
Ερώτηση για την έντονη δυσοσμία που παρουσιάστηκε στις περιοχές του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης.

Ακολουθεί η Ερώτηση αναλυτικά: «Για μια ακόμη φορά οι περιοχές Κερατσινίου, Δραπετσώνας και του ευρύτερου Πειραιά υποφέρουν από την έντονη δυσοσμία, που είναι διάχυτη στην περιοχή από το πρωί της Πέμπτης, όπως και το καλοκαίρι του 2017 αλλά και προηγούμενα. Αυτή η αποπνικτική μυρωδιά έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων, οι οποίοι στην ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, αντιμετωπίζουν και αυτή την κατάσταση, η οποία γίνεται χειρότερη κατά τη θερινή περίοδο.

Είναι διάχυτη η άποψη μεταξύ των κατοίκων ότι η δυσοσμία οφείλεται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων (slops) και εμπορίας πετρελαιοειδών της "Oil-One", συμφερόντων ομίλου Μελισσανίδη, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας, μόλις 100 μ. από κατοικημένη περιοχή. Εγκαταστάσεις που εδώ και χρόνια έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κινητοποιήσεων κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής με αίτημα την απομάκρυνσή τους, όπως και με τη σημερινή κινητοποίηση σωματείων, γονιών και εκπαιδευτικών.
 Όμως, η απάντηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε προηγούμενη ερώτησή μας, ήταν ότι το ψάχνει και ότι θα παγώσει την άδεια λειτουργίας. Αντί γι΄ αυτό όμως, δόθηκε άδεια για επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, άλλα και επιδοτήθηκε ο επιχειρηματίας με το ποσό του 1,5 εκ ευρώ!!!
Τελικά τα κέρδη του επιχειρηματία είναι πάνω από την προστασία της δημόσιας υγείας. Αφού είναι γνωστές οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από τα διάφορα πτητικά αέρια που εξαερώνονται από τις δεξαμενές πετρελαιοειδών, αλλά και τις επιδράσεις στην καθημερινότητα του λαού.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα παρθούν ώστε να διαπιστωθεί, από πού προέρχεται, που οφείλεται και πώς θα σταματήσει τελικά αυτή η δυσοσμία καθώς και εάν τηρούνται αποδεδειγμένα και στο σύνολό τους οι ισχύοντες περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της μονάδας.
Τι προληπτικά μέτρα θα λάβει για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των παιδιών τους;».




Κλείνουν σχολεία, λόγω ρύπανσης της ατμόσφαιρας και δυσάρεστων οσμών
Με απόφαση του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, κλειστές θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή 4 Μαΐου, ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ σχολικές μονάδες της περιοχής. Τα συγκεκριμένα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους εξαιτίας οσμών και ρύπανσης της ατμόσφαιρας που πιθανόν να επιβαρύνουν τους μαθητές.


Πρόκειται για τα παρακάτω σχολεία:
5ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου
1ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας
2ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας
3ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας


13ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου
21ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου
1ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας
2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας
4ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας


5ο Γυμνάσιο Κερατσινίου
6ο Γυμνάσιο Κερατσινίου
1ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας
2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας


4ο Λύκειο Κερατσινίου
1ο Λύκειο Δραπετσώνας
2ο Λύκειο Δραπετσώνας