Σάββατο 12 Μαΐου 2018

"...έξω τα καζάνια από τις περιοχές μας!"

Μετά την εβδομάδα των κινητοποιήσεων, το κλείσιμο των σχολείων και την εξαγγελία νέων, το θέμα πλέον απασχολεί, πυκνά συχνά, τα μέσα πανελλήνιας εμβέλειας!
 Σήμερα, 12-5-2018, ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ με στοιχεία για τη λειτουργία και τις άδειες λειτουργίας των εγκαταστάσεων, τα προβλήματα από τα καζάνια, καθώς και δηλώσεις του προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά, της Προέδρου της Ένωσης Γονέων και του προέδρου του συλλόγου εκπαιδευτικών "Ν. Πλουμπίδης" 
δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη για την περιοχή μας.  Πηγή


Κίνδυνος - θάνατος για τους κατοίκους τα καζάνια των πετρελαιοειδών
 Σωματεία και φορείς της περιοχής αναλαμβάνουν δράση, καταγγέλλοντας ότι η υγεία και η ζωή του λαού θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων

Τα καζάνια στη Δραπετσώνα, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια
«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τις ζωές μας, έξω τα καζάνια από τις περιοχές μας». Με το σύνθημα αυτό στην προμετωπίδα, συνδικάτα και φορείς του κινήματος στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα βρίσκονται στο πόδι για να υπερασπίσουν την ίδια την υγεία των παιδιών τους, η οποία απειλείται από τα καζάνια των εταιρειών πετρελαιοειδών, που βρωμίζουν ολόκληρη την περιοχή του Πειραιά, ενώ βρίσκονται λίγα μέτρα από σχολεία και σπίτια.
 

Η ζωή του λαού θυσία στο βωμό των μονοπωλίων
Απ' όπου κι αν το πιάσεις, η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στις δύο αυτές περιοχές, όπως και σε όλο τον Πειραιά, επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι ασύμβατη με τις λαϊκές ανάγκες.
Στην περίπτωση των καζανιών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πατώντας στην πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαμορφώνει προϋποθέσεις όξυνσης του προβλήματος, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα ισχυρών πολυεθνικών ομίλων στον κλάδο των πετρελαιοειδών, κάτω από το στόχο της ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, με βασική πύλη εισόδου - εξόδου το λιμάνι του Πειραιά.

Μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, που ολοκλήρωσε η σημερινή κυβέρνηση, και την αύξηση του μεταφορικού έργου, με τις συμφωνίες που κλείνει το πολυεθνικό μεγαθήριο της «Cosco» σε παγκόσμιο επίπεδο, το λιμάνι του Πειραιά αναβαθμίζει τη σημασία του και για τις εταιρείες των πετρελαιοειδών, οι εγκαταστάσεις των οποίων βρίσκονται δίπλα στις προβλήτες της «Cosco», με αποτέλεσμα να ενεργοποιούν ανενεργές δεξαμενές και να κατασκευάζουν νέες.
Υπολογίζεται ότι μόνο τα καζάνια που βρίσκονται στην περιοχή του Περάματος είναι πάνω από 140, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εκδίδει σωρηδόν και εν κρυπτώ άδειες λειτουργίας στις εταιρείες, όχι μόνο για επαναλειτουργία, αλλά και για επέκταση δραστηριοτήτων!

Οσον αφορά την περιοχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας, η εταιρεία «Oil One», του ομίλου Μελισσανίδη, αδειοδοτήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μέσω του «κρατικού» τότε ΟΛΠ, για την εγκατάσταση «οργανωμένου υποδοχέα», προκειμένου να μεταφέρει εκεί πετρελαιοειδή και χημικά απόβλητα (σλοπ).

Παίρνοντας τη σκυτάλη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στις 21 Γενάρη 2015, λίγες μόλις μέρες μετά πριν τις εκλογές, από το υπουργείο Ενέργειας χορηγήθηκε στην εταιρεία άδεια για τη λειτουργία (αρ. Πρωτ: 170368) και μάλιστα «αόριστης διάρκειας», 

δύο δεξαμενών diesel 6.290 κυβικών μέτρων (κ.μ.),
δύο δεξαμενών μαζούτ 14.405 κ.μ., 
18 δεξαμενών για την αποθήκευση 3.433 κ.μ. ορυκτελαίων 
και 7 δεξαμενών για την ανάκτηση (πρόκειται για διαχωριστήρες) 20.957 κ.μ.
Και όχι μόνο αυτό. Στη συνέχεια, η ίδια κυβέρνηση έδωσε άδεια στην εταιρεία και για εμπορία πετρελαιοειδών, δηλαδή για επέκταση των δραστηριοτήτων της, ενώ απογειώνοντας την πρόκληση, τον Ιούλη του 2017, της πρόσφερε και επιδότηση 1,5 εκατ. ευρώ!
Εννοείται βέβαια ότι σε όλες αυτές τις αδειοδοτήσεις, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις «αγνόησαν» επιδεικτικά το γεγονός ότι σπίτια και σχολεία γειτνιάζουν στην κυριολεξία με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η λειτουργία των οποίων επιδεινώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, σε μια ούτως ή άλλως επιβαρυμένη περιοχή. Χώρια που παραμονεύει πάντα ο κίνδυνος ενός εκτεταμένου ατυχήματος ή μιας πυρκαγιάς, μέσα στον αστικό ιστό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλη την περιοχή.


 Λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία
«Την προηγούμενη σχολική χρονιά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, το οποίο είναι πάρα πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της "Oil One", είχαμε λιποθυμίες παιδιών. Εδώ και καιρό, πολύ πριν έρθει το καλοκαίρι, η κατάσταση είναι ήδη ανυπόφορη από τις οσμές. Ενημερωθήκαμε τις προάλλες από γνωστούς ότι η μυρωδιά είχε φτάσει στην Αγ. Σοφία, δηλαδή σε περιοχή του Πειραιά. 
Μπορείτε να σκεφτείτε τι θα γίνει με 35 και 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι; Δεν ξέρουμε αυτό που εισπνέουν τα παιδιά μας τι ουσίες είναι και τι συνέπειες έχουν στον οργανισμό...», ανέφερε στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Κερατσινίου, Ελένη Κορδονέλη.

Η Ενωση, μαζί με άλλους φορείς και τη Λαϊκή Επιτροπή, από το 2017 προσπαθεί να κινητοποιήσει τον κόσμο. Οπως μας είπε η Ελένη Κορδονέλη, «από την πλευρά της δημοτικής αρχής, της περιφέρειας και της κυβέρνησης παίζουν παιχνίδι, δίνοντας χρόνο στις πολυεθνικές να κατοχυρώσουν την παρουσία τους. Μας είπαν ότι δεν είναι διευκρινισμένο από πού έρχεται η μπόχα, πως μπορεί οι οσμές από τα πετρελαιοειδή να είναι από τους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ και πως γίνονται έρευνες. Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι υποβαθμίζουν τη ζωή μας για να αναβαθμίσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ν. Πλουμπίδης», Βασίλης Βατίστας, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι με το αγωνιστικό κάλεσμα που απευθύνουν ο συγκεκριμένος Σύλλογος και η ΕΛΜΕ Πειραιά, μαζί με άλλους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς στους κατοίκους των περιοχών Περάματος, Κερατσινίου, Δραπετσώνας και το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν, «στόχος μας είναι να αναδειχτεί τι σημαίνει ανάπτυξη "με ταξικό πρόσημο" που κλίνει σε όλες τις πτώσεις η κυβέρνηση: Κέρδη για τα μονοπώλια, χιλιάδες τόνοι πετρελαιοειδών δίπλα στα σχολεία και στα σπίτια σε Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα».

Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε και στις ευθύνες της δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι «όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ιδιωτικοποιούσε τον ΟΛΠ, όπου τα καζάνια αποτελούσαν μέρος του "master plan", η δημοτική αρχή και η αντιπεριφέρεια χειροκροτούσαν για τα 82 στρέμματα που τους δόθηκαν από τα συνολικά 630 της περιοχής των Λιπασμάτων», τα οποία εξαιρέθηκαν από την παράδοση στην «Cosco» ακριβώς για να εξυπηρετηθούν και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Επισήμανε επίσης ότι η δημοτική αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας, όπως και του Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), η οποία προσπαθεί τώρα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις καλώντας σε κινητοποιήσεις και ημερίδες, αλλά και η περιφέρεια, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά σε βάρος του λαού, διευκολύνοντας το σχεδιασμό κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων.
«Παρουσιάζουν ως ανάπτυξη την υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής για το κέρδος. Αυτό και αν είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας», σημείωσε, τονίζοντας: «Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους και με τον ιδιαίτερο ρόλο που έχουμε ως εκπαιδευτικοί, ότι θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα, διαπαιδαγωγώντας παράλληλα τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ποιος ευθύνεται για τα όσα αντιμετωπίζουν και πως θα πρέπει να παλέψουν για να διεκδικήσουν το δίκιο τους».
Οι θύτες εμφανίζονται και ως ευεργέτες

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης, τόνισε: «Οι εγκαταστάσεις της "Oil One" βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό, κοντά σε σχολεία και δεν είναι δύσκολο να γίνει ανά πάσα στιγμή σοβαρό ατύχημα. Είδαμε τι έγινε πριν από μερικούς μήνες με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου "ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ"».

Επισήμανε ακόμη: «Η δημοτική αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας έχει σοβαρές ευθύνες. Οταν οι φορείς της πόλης από την πρώτη στιγμή διεκδικούσαν την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων και την ανάκληση των αδειών, εκείνη μιλούσε για επανεξέταση. 
Το Μάρτη του 2016 είχε προταθεί αυτό το αίτημα από φορείς στο Δημοτικό Συμβούλιο και η δημοτική αρχή αρνήθηκε να το υιοθετήσει. Είναι φανερό ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για το λαό, την ίδια την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων και των σχολείων. Ολο το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων που διατηρεί και ενισχύει η σημερινή κυβέρνηση είναι για να προστατεύει τις επενδύσεις.
 Ολος ο αστικός σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την περιοχή, είναι για να εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο και όχι τις ανάγκες του λαού. Είναι σκάνδαλο ότι με τους γνωστούς "αναπτυξιακούς νόμους" η κυβέρνηση επιδότησε με 15% την επένδυση της "Oil One" και την ίδια ώρα στο λαό λένε ότι "δεν υπάρχει σάλιο" για τα σχολεία. Είναι πρόκληση η ίδια η εταιρεία που επιδοτήθηκε από τις τσέπες του λαού να εμφανίζεται ως χορηγός σε σχολεία της περιοχής, δηλαδή να εμφανίζεται από πάνω και ως ευεργέτης».