Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Δυσοσμία: από εδώ και πέρα, τι;

Μετά την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν από την εκπαιδευτική κοινότητα και συνεχίστηκαν από φορείς, και μετά τη δυσοσμία της "μαύρης" Πέμπτης, 3-05-2018, ήδη υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επόμενη μέρα.

Στα θετικά αυτής της σειράς των κινητοποιήσεων είναι ότι αυτή τη φορά, το θέμα συζητήθηκε  ευρέως στα σχολεία. Οι μαθητές πήγαν το ζήτημα στο σπίτι και μαζί με τους γονείς βγήκαν στο δρόμο. 

Σ΄ αυτό βοήθησε και η στάση εργασίας, για ένα τοπικό θέμα, που κήρυξαν οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική, όχι όμως συγκλονιστική, εάν συνυπολογίσουμε το εφιαλτικό βράδυ- ξημέρωμα Πέμπτης που είχε προηγηθεί. 
Όμως το κλείσιμο των σχολείων βοήθησε, για πρώτη φορά, το πρόβλημα να ξεπεράσει τα τοπικά σύνορα και να γίνει θέμα σε ραδιοσταθμούς και τηλεοπτικές εκπομπές.

Η δυσοσμία όμως δεν τελείωσε και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί, σε μικρότερο βαθμό τις τελευταίες ημέρες, τους κατοίκους στις περιοχές της Δραπετσώνας της Χαραυγής και της Ευγένειας, αλλά και του δήμου Πειραιά, κυρίως στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου, στο λιμάνι.
Η επόμενη μέρα είναι  δύσκολη και οι ευθύνες όλων, όλων όσων είναι σε θέσεις ευθύνης ή έχουν ρόλο είναι μεγάλες. Τώρα, όλοι,  ξέρουν ότι δε θα φτάνει μία ανακοίνωση ή ένα δελτίο τύπου σε αντίστοιχου επιπέδου περιστατικό (δυσοσμία και ατμοσφαιρική ρύπανση). Χρειάζονται λύσεις! 

Ήδη κάποιοι φορείς ανακοίνωσαν νέες κινητοποιήσεις και ο δήμος ετοιμάζει δράσεις με μαθητές στην περιοχή. Είναι σημαντικό που γίνονται κινητοποιήσεις και δράσεις, έστω μεμονωμένα, το θέμα κουβεντιάζεται. Όμως, έτσι γίνεται, συνήθως, τα τελευταία χρόνια. Μία μεγάλη κινητοποίηση, δηλώσεις, υπομνήματα, θερμά δελτία τύπου, μικρότερες κινητοποιήσεις, πολυδιάσπαση του κινήματος, δράσεις και μετά έρχεται το καλοκαίρι…

Και έτσι περνούν τα χρόνια. Το πρόβλημα μένει στο ίδιο σημείο και το ζήτημα γίνεται χειρότερο, όπως πέρυσι που δόθηκε στη μέση του καλοκαιριού και νέα άδεια.

Κάτι πρέπει να αλλάξει!

Η διάρκεια και η ένταση της δυσοσμίας, για πρώτη φορά, ανησύχησαν ακόμα και τους «αδιάφορους». Υπάρχει σοβαρός προβληματισμός πλέον, εάν τέτοιες εγκαταστάσεις μπορούν να υπάρχουν σε κατοικήσιμες περιοχές, μιας και, μπορεί κάποια στιγμή, από ανθρώπινο λάθος, από αστάθμητο παράγοντα,  από ατύχημα να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα!
Κάτι πρέπει να γίνει, είναι απογοητευτικό το 2018 να περιμένουμε! Να περιμένουμε τη θεά τύχη.  Μπορεί να ξημερώσει ένα πρωί, ίσως χειρότερο από αυτό της «μαύρης Πέμπτης» και τότε, έτσι γίνεται συνήθως, οι αρμόδιοι θα ψάχνουν τις τοποθετήσεις τους και θα υπενθυμίζουν τους αστερίσκους που έβαζαν και τις ενστάσεις που είχαν, αλλά θα είναι αργά!


Για να μην φτάσουμε εκεί είναι αναγκαίο:
  • όλοι, δημοτικές κινήσεις, δημοτική αρχή, δημοτικοί σύμβουλοι, φορείς και συλλογικότητες πρέπει να συμφωνήσουν ότι το θέμα της δυσοσμίας είναι υπερκομματικό και πρέπει να μείνει εκτός κάθε πολιτικής εκμετάλλευσης.
  • να συμφωνήσουν ότι το αίτημα είναι ένα και ο αγώνας κοινός για οριστικό κλείσιμο των ρυπογόνων εγκαταστάσεων και απομάκρυνση τους από την περιοχή.
  • να συμφωνήσουν, όλοι, ότι στην περιοχή δεν κατοικούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να δέχονται την όποια επιβάρυνση στο όνομα της ανάπτυξης και του κέρδους του κάθε επιχειρηματία.
  • να υπάρξουν, άμεσα, πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής προς παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κινήσεις πολιτών. Με ειλικρινή διάλογο και χωρίς προαπαιτούμενα πρέπει όλοι μαζί να καταλήξουν σε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις.
  • να υλοποιηθεί η δέσμευση της δημοτικής αρχής για εγκατάσταση μόνιμου σταθμού για να κάνει μετρήσεις, ελέγχους. Το καλοκαίρι έρχεται, ο σταθμός πρέπει να εγκατασταθεί.
  • επιβεβλημένη είναι η επίσκεψη στο υπουργείο περιβάλλοντος. Τι υπουργείο περιβάλλοντος είναι, εάν δεν μπορεί να πάρει θέση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη περιοχή που οδήγησε στο κλείσιμο σχολείων, αν δεν βρει τις αιτίες και εάν δεν μιλήσει για τις  συνέπειες, που ίσως υπάρχουν, για την υγεία.
  • η προσφυγή στην ελληνική και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη είναι πλέον επιβεβλημένη κίνηση. Η νομική υπηρεσία του δήμου πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα προσφυγής τόσο για το περιστατικό της Πέμπτης, όσο και για την ύπαρξη βιομηχανικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας πετρελαιοειδών σε κατοικημένη περιοχή. 
  • να συγκροτηθεί ομάδα ειδικών (τεχνικών, περιβαλλοντολόγων, νομικών, κλπ), ώστε να διερευνηθεί η κάθε δυνατή παρέμβαση για το θέμα.
  • Να ανατεθεί μελέτη σε ειδικούς επιστήμονες για να διερευνήσουν και να μελετήσουν τη δυσοσμία σε σχέση με τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή
  • να ανατεθεί μελέτη σε ειδικούς και να απαντηθεί ξεκάθαρα, εάν υπάρχουν από τη δυσοσμία και τους ρύπους βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
  • Ο δήμος να ενημερώσει τους δημότες με αναλυτικό κείμενο, το οποίο θα μοιραστεί πόρτα – πόρτα, για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, για τον τρόπο που βρέθηκαν δίπλα στα σπίτια μας, για τα προβλήματα από τη λειτουργία τους.
  • και τέλος, να τελειώσει η ιστορία με τον α-ταυτοποίητο ρύπο. Κάποτε πρέπει να υπάρξει και να δημοσιευτεί κάποιο πόρισμα από τους ελέγχους που ζητήθηκαν να γίνουν ή έγιναν. Η ΕΥΔΑΠ μετά την κοινή δήλωση αντιπεριφερειάρχη και δημάρχου «σήκωσε το γάντι» και δήλωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη δυσοσμία. Η oil one τι λέει; Και, εάν δεν λέει, οι αρμόδιες υπηρεσίες που έκαναν τους ελέγχους σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν. Αυτή η περίοδος, της «δημιουργικής ασάφειας», για την πηγή των ρύπων πρέπει να τελειώσει.
Είναι καιρός,  οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι δεν φτάνει, πλέον, η διαπίστωση ότι «είναι εύλογες οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων» και να περιμένουν την επόμενη φορά,  γιατί δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει, πως θα είναι, η επόμενη φορά!