Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Η ημερίδα για τη λειτουργία εταιριών πετρελαιοειδών εντός του οικιστικού ιστού

Ο Δήμος Περάματος έδειξε και ένα άλλο δρόμο για την ανάδειξη του μεγάλου προβλήματος της περιοχής του και διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μια πολύ σημαντική ημερίδα για τη λειτουργία εταιριών πετρελαιοειδών εντός του οικιστικού ιστού. 
Στην ημερίδα ήταν ομιλητές επιστήμονες, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων, εδώ πρόγραμμα ημερίδας. 
Ο δήμαρχος Περάματος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι εκτός των κινητοποιήσεων, στα σχέδια είναι να συναντηθεί με τον επίτροπο ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προσφύγει ο Δήμος στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια για το θέμα. 
Στην ημερίδα εκτός από τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων,  παρουσιάστηκε και το παράδειγμα της Λάρνακας, όπου ο δήμαρχος της πόλης της Κύπρου  αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία για απομάκρυνση των καζανιών. 
 Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δημοσιευτούν τα πρακτικά και τα συμπεράσματα της ημερίδας.
Μια από τις τοποθετήσεις στην ημερίδα, η παρέμβαση του εκπροσώπου του ΚΚΕ δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο (902.gr) και στην οποία, εκτός των άλλων, στις δύο τελευταίες παραγράφους υπάρχουν ειδικές, ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κίνδυνο ατυχήματος.


Ημερίδα με θέμα: «Λειτουργία Εταιριών πετρελαιοειδών εντός του οικιστικού ιστού του Δήμου Περάματος», διοργάνωσε σήμερα, Παρασκευή, η δημοτική αρχή της πόλης. Ομιλητές ήταν εκτός από τον δήμαρχο, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων, καθηγητές, κ.ά. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στην ημερίδα μίλησε ο Βαγγέλης Μάλαμας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά του Κόμματος, που ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, μεταφέροντας το δίκαιο λαϊκό αίτημα για άμεση μετεγκατάσταση των πετρελαιοειδών.
Ολόκληρη η ομιλία του Β. Μάλαμα έχει ως εξής:
«Η σημερινή ημερίδα ασχολείται με ένα πολύ σοβαρό θέμα για το λαό του Περάματος. Πρόκειται για έναν πραγματικό κίνδυνο, με τεράστιες και απρόβλεπτες επιπτώσεις στην καθημερινότητα και που αφορά όχι μόνο το Πέραμα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Από αυτήν την άποψη θεωρήσαμε αναγκαία τη σημερινή παρουσία μας, εδώ, ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι καινούργιο. Είναι ένα θέμα που έχει ιστορικότητα και συναρτάται με πολλές άλλες πλευρές, όπως αυτή, της ιστορικής εξέλιξης της πόλης σε σχέση με την ανάπτυξη βιομηχανικών κλάδων και του λιμανιού, όπως με το οικιστικό ζήτημα και τις πολιτικές που ακολούθησαν οι αστικές κυβερνήσεις και το αστικό κράτος τα τελευταία 60 χρόνια.
Όμως, εκτός των άλλων, το ζήτημα το οποίο εξετάζουμε σήμερα είναι πρώτα απ' όλα, ένα πολιτικό θέμα, ένα σοβαρό πολιτικό θέμα, που έχει να κάνει με τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και εργασίας των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
Σαν ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σηκώσαμε το θέμα, όπως άλλωστε το έχουμε κάνει και παλαιότερα, όπως και χτες με Ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή, ζητώντας να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Με βασική κατεύθυνση να ενημερώσουμε και να οργανώσουμε τον εργατόκοσμο του Περάματος. Διότι πέρα των άλλων, εδώ η πληροφόρηση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα έρχεται "με το σταγονόμετρο".
Και βέβαια, γνωρίζουμε ότι η ενημέρωση είναι ελλιπής, διότι εδώ γίνονται επιχειρηματικά σχέδια και "παιχνίδια" μεγάλων μονοπωλίων, που σαν βασικό κριτήριο τους έχουν το κέρδος που θα αποδώσει η κάθε επένδυση. Έτσι, αυτά τα σχέδια γίνονται σε σαλόνια, μακριά από τα "αδιάκριτα" βλέμματα των εργαζομένων. Όπως γίνεται σήμερα με το περίφημο master plan της "Cosco". Διότι όλα αυτά προϋποθέτουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας και μαζί με αυτό, έρχονται και οι επικίνδυνες επιπτώσεις στο οικιστικό ιστό που ζει η εργατική τάξη, εάν αυτό επιτάσσει το κέρδος. Τέτοια λοιπόν περίπτωση εξετάζουμε σήμερα.
Η νέα κινητικότητα των εταιριών πετρελαιοειδών έρχεται ως συνέχεια της ολοκλήρωσης της εκσυγχρονισμένης προβλήτας πετρελαιοειδών της "Cosco" στο μέτωπο της προβλήτας ΙΙΙ του ΟΛΠ. Άρα, μιλάμε για επιχειρηματικά σχέδια που πρώτη προϋπόθεση έχουν την κερδοφορία των ομίλων. Αν δεν δούμε αυτό σαν κύρια, σαν βασική πλευρά του ζητήματος, τότε αναγκαστικά θα "βολοδέρνουμε" στο να διατυπώνουμε κοινοτυπίες, δυσκολεύοντας και βάζοντας ουσιαστικά εμπόδια στον αγώνα που πρέπει να δώσει ο λαός του Περάματος. Όμως, το θέμα της ημερήσιας διάταξης και μετά από αυτήν ημερίδα, δεν μπορεί να είναι άλλο εκτός από τη μάχη για τη μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαιοειδών, μαζί με τα υπόλοιπα αιτήματα του λαού του Περάματος.
Το θέμα είναι ότι αυτή η πλευρά αποκρύβεται και μάλιστα συνειδητά, από την κυβέρνηση, την περιφέρεια αλλά και την δημοτική αρχή. Το επενδυτικό πρόγραμμα της "Cosco" και κάθε νέα επένδυση σήμερα, παρουσιάζεται ως "λύτρωση" για το λαό, ότι δήθεν αυτή θα φέρει την "ανάπτυξη" και μάλιστα μια "δίκαιη ανάπτυξη" για το σύνολο της κοινωνίας, πατώντας στην αγωνία του κόσμου να βρει μια δουλειά. Όμως, τα γεγονότα αποδεικνύουν συνεχώς το αντίθετο.
Μειώσεις μισθών, κατάργηση ΣΣΕ, καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, εργασία χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και τώρα χιλιάδες τόνοι πετρελαιοειδών και χημικών δίπλα στα σπίτια του λαού, δίπλα στα σχολεία των παιδιών.
Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια, διότι, παρά την προσπάθεια των στελεχών της να πείσουν για το αντίθετο, ακολούθησε την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες, αδειοδοτώντας τις εταιρίες πετρελαιοειδών και όπως φαίνεται από τις αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στο "Διαύγεια", το ίδιο έκανε και η περιφέρεια Αττικής.
Είναι λοιπόν φανερό ότι σε αυτή την "ανάπτυξη", των επενδύσεων, των στρατηγικών συμφωνιών σε κρίσιμους κλάδους, δεν χωράνε οι λαϊκές ανάγκες, δεν χωράνε ούτε καν τα αυτονόητα, δηλαδή η προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Διότι αυτό αυξάνει τα κόστη και μειώνει την κερδοφορία των ομίλων. Όλα τα άλλα, τα διάφορα ευχολόγια που ακούγονται και ακούστηκαν, είναι για να την "αποκοίμηση" του εργατικού και λαϊκού παράγοντα.
Δεν μπορείς δηλαδή από τη μια να χειροκροτάς για το επενδυτικό της "Cosco", να υποκλίνεσαι στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, να δημιουργείς προσδοκίες στους εργαζόμενους ότι "ξημερώνει μια άλλη μέρα" και από την άλλη, να μιλάς για αγώνα. Τέτοια κριτική κάνουμε στη δημοτική αρχή Περάματος.
Όμως να πάμε και στην πιο ειδική πλευρά. Ακούστηκαν διάφορα για διεκδίκηση "χρονοδιαγράμματος μετεγκατάστασης". Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο αίτημα και παραπλανητικό. Πολύ περισσότερο αν συνυπολογίσει κανείς την ιστορία του ζητήματος. Η απαίτηση για ένα χρονοδιάγραμμα ισοδυναμεί στο να δίνεις χρόνο στις εταιρείες και στην κυβέρνηση από τη μια και από την άλλη στο "αποκοιμίζεις" το λαό που αναπνέει καθημερινά τα πετρελαιοειδή. Κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι, ακριβώς το αίτημα για "χρονοδιαγράμμα" και τα άλλα πακέτα που εγκρίθηκαν παλαιότερα, τελικά έγιναν όχημα για να ανανεώνουν τις άδειές τους οι εταιρείες για την παραμονή τους δίπλα στον οικιστικό ιστό.
Σήμερα, το θέμα μπορεί να τεθεί μόνο ως άμεση, εδώ και τώρα, διεκδίκηση για μετεγκατάσταση. Όλων των δεξαμενών ενεργών και ανενεργών.
Και όσο για το νομικό πλαίσιο που αναφέρθηκε. Να θυμίσουμε κάτι. Ποτέ κανένας αγώνας δεν έγινε με βάση το γράμμα του νόμου. Πάντα, ακόμα και κάθε μερικός αγώνας, αλλά ουσιαστικός από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, αμφισβητούσε το ισχύον νομικό πλαίσιο, το όποιο είναι δομημένο στα μέτρα των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό δεν μπορούμε ούτε να ακούμε, ούτε να δεχτούμε αυτό που λέγεται για την άμεση μετεγκατάσταση, "ότι αυτά δεν γίνονται, υπάρχει νομικό πλαίσιο", ή "υπάρχει νόμος που περιορίζει τη μετεγκατάσταση μόνο σε όμορο δήμο" ή "να δώσουμε τη μάχη μέσω δικαστικού αγώνα". Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν γνωρίζουμε σήμερα ότι με βάση το κοινοτικό δίκαιο, απεργίες εργαζομένων βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές, με την αιτιολογία ότι αντίκεινται στην ανταγωνιστικότητα. Φανταστείτε πολύ περισσότερο εδώ, που μιλάμε για μεγαθήρια εταιριών….
Τέλος, να σημειώσουμε την επείγουσα ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, για ένα ενδεχόμενο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ). Αυτό σημαίνει ετοιμότητα και ικανότητα να μπορεί να ανταποκριθεί η πυροσβεστική, η αστυνομία και συγκεκριμένο νοσοκομείο με ειδικότητες κάθε στιγμή. Τα ΣΑΤΑΜΕ (Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης) των εταιρειών που έχουν κατατεθεί στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, ενημερωθήκαμε ότι δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Άρα, εδώ υπάρχουν φοβερές ευθύνες καθυστέρησης, με πρώτη αυτή της κυβέρνησης.
Αν διαβάσει κανείς τα σενάρια ατυχημάτων που δίνουν οι ίδιες οι εταιρείες, η ακτίνα της ζώνης "Domino" και η ακτίνα των ζωνών Ι-ΙΙ-ΙΙΙ που αφορούν και την προστασία του πληθυσμού, οι οποίες κλιμακώνουν αντίστοιχα από τα 13 έως τα 83 μέτρα και από 23 έως τα 222 μέτρα ανά σενάριο ατυχήματος, θα σας φανούν αστεία τα όσα λέγονται για άδειασμα δεξαμενών που είναι δίπλα στο δρόμο. Δυστυχώς, τα σενάρια αυτά θα σημάνουν όλεθρο για όλο τον Πειραιά και όχι μόνο για το Πέραμα.
Άρα, εδώ χρειάζεται αγώνας, σκληρός αγώνας από την πλευρά των εργαζομένων και του λαού του Περάματος».